Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna věc je bojovat proti otroctví, druhá zbavit se vlastních předsudků… Americká občanská válka, druhá polovina 19. století. Mladý kapitán federální armády Robert Gould Shaw přežije zranění v bitvě díky pomoci černošského hrobníka Johna Rawlinse. Po svém zotavení je povýšen a stane se velitelem první jednotky, složené výhradně z černošských vojáků. Na pomoc s velením 54. dobrovolného pěchotního pluku povolá svého přítele z dětství, majora Cabota Forbese. Válka Severu proti Jihu je v plném proudu a to mimo jiné znamená, že vojáci černé pleti, oblečení v unijní uniformě, budou nepřítelem bez milosti popraveni, stejně jako jejich bílí velitelé… (Česká televize)

(více)

Recenze (185)

curunir 

všechny recenze uživatele

Ako raz ktosi poznamenal: ,,...pluk, ktorý pridal sláve novú farbu." Pravpepodobne najlepší film Edwarda Zwicka a tiež jeden z najlepších filmov o vojne Juhu proti Severu. Aj keď film hovorí o odvahe a vlastenectve, rozhodne nedosahuje "kvalít" napr. Pearl Harboru preplneného nechutným patriotizmom, čo je obrovským plusom Slávy. 3 Oscary sú po zásluhe, len sa my zdá, že Washington predviedol už aj lepšie výkony za ktoré mohol byť ocenení, taktiež nechápem, prečo film nedostal aj nomináciu na najlepší film a tiež trochu nepovšinutú hudbu Jamesa Hornera v jeho najlepších rokoch, kde vytvoril priam až nadpozemskú, oslavnú a večnú hudbu. Sláva počas dvoch hodín nijak nenudí, skvelo je zobrazený výcvik černochov, rovnako ako aj heroický záverečný útok na pevnosť Fort Wagner, ktorá nebola nikdy dobytá. Film som videl prvýkrát z druhej polovice, ktorá je mimoriadne vydarená a možno trochu neoprávnene som dal 5*, avšak keď som ho konečne videl celý rovnako nemôže zostať inak ako pri plnom hodnotení. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Parádně zfilmovaný příběh významného černošského pluku za americké občanské války. Pod vedením Roberta G. Shawa procházejí výcvikem a musejí si vydřít pušky, boty, uniformy, nakonec i samotné válčení a nějaký ten respekt. Máte-li představu, že bylo s černochy na Severu nakládáno nějak extra dobře, tohle je film pro vás. Ostatně už sama představa, že Unie šla do války aby osvobodila černochy, je taktéž dost spekulativní... Ale zpět k filmu. Hlavním hrdinou je postava plukovníka R.G. Shawa (solidní, zelenáčsky vyhlížející Broderick), který se učí zacházet se svými svěřenci a sem tam pošle dopis domů. Herecky vypichuji ještě drzého Washingtona a tradičně bezchybného Freemana. Nudit se nebudete. I když bitevní akce není přespříliš, v černošském kolektivu se stále děje něco zajímavého. K vrcholům patří lesní přestřelka a závěrečný, hrdinný (a téměř sebevražedný) útok na pevnost Fort Wagner. Přehnaného sentimentu se nebojte, je ho tak akorát. Takže GLORY, můj verdikt zní: velmi dobře. "We fight for men and women whose poetry is not yet written but which will presently be as enviable and as renowned as any." P.S. Je zajímavé spojit si tu podívanou s osobou Baracka Obamy, viz Rentonův koment. Kdo by to byl tenkrát řekl, když ani Sever neměl v úmyslu začlenit po válce afroameričany do svých řad, ale spíše poslat je zase hezky zpátky domů na jiný světadíl... ()

Reklama

Tomco 

všechny recenze uživatele

V prvom rade to je o veľmi strhujúcich hereckých výkonoch. Na čele samozrejme úchvatný Matthew Broderick, za ním v závese oscarový Denzel Washington, Morgan Freeman a ďalší. Zo všetkých vyžaruje určitá osobnostná charizma. Pastva pre oči. Taktiež je to o silnom príbehu, ktorý sa každou ďalšou minútou posúva, až to všetko vyvrcholí v záverečnej pasáži dojímavým útokom na pevnosť. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů o občanské válce? Spíš jeden z nejlepších (proti)válečných filmů vůbec. Strhující bitevní scény ukazují válku v celé její hrůzné nesmyslnosti, scénář pak krásně předvádí, jak může být boj s nepřítelem stejně obtížný jako boj s vlastními předsudky. Perfektní herci (když máte v takovém filmu Morgana Freemana a Denzela Washingtona, nemůže to snad ani být jinak) a krásná Hornerova hudba dělají z Glory přímo nezapomenutelný zážitek. Snažím si ale nepředstavovat, jak by to vypadalo, kdyby film vznikl dnes a kolik lidí by na něj nadávalo jako na obyčejnou agitku. Raději si budu říkat, že jsme se už vážně posunuli o kus dál. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Zwick to měl v ruce už před dvaceti lety. Na Glory se toho dá zkritizovat spousta, od pořádné porce patosu přes mdlého Brodericka (leadera regimentu mu prostě nežeru) až po všudypřítomná klišé vylézající zpod modrých kabátů. Jenže Zwick věděl už tenkrát, jak vzít zajímavé téma za pačesy a prolétnout s ním skrze dvě hodiny čistého času se vší parádou, která k tomu patří. Do posledního gramu vyvážil všechny neduhy, jež by jiné utopily, a ještě k tomu přihodil řádný nátřesk vynikajících (a nekompromisních) akčních scén, z nichž padá na zadek i Spielberg a jeho vojín Ryan. Jestli vás ani po tomhle filmu nezačne zajímat tématika americké občanské války, pak je s vámi něco špatně. Finální bitva nedojme jen ty nejzatvrdlejší. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (14)

  • Podle nekolika historických zdrojů byl plukovník Shaw střelen přímo do srdce a padl spíše uvnitř pevnosti Wagner než před ní. Jeho muži šli za ním a všichni do jednoho padli. (Kulmon)
  • Natáčanie sa začalo 9. 2.1989 a skončilo 20.4.1989. Filmári pracovali na viacerých miestach v americkom štáte Massachusetts a Georgia. (MikaelSVK)
  • Denzel Washington vzpomínal na přebírání svého Oscara za roli vojína Tripa: "Nejvíc si pamatuju výraz matčina obličeje. Vůbec tomu nemohla uvěřit. Koukala na pódium s výrazem: 'Moje dítě je tam nahoře. Teď je jedním z těch nejlepších.' No a později, když mi každý gratuloval, jí to došlo: 'Už ten Hollywoodu chápu - předtím tě ignorovali a teď najednou chtějí všichni bejt tvoji kamarádi.' - 'Tak teď jsi na to kápla, mami. To je přesně ono.'" (NIRO)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama