Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi vesničkami Zbořov a Spáňovice je každý týden přemisťována pojízdná kaplička svatého Floriána. Sedláka Floriána Jírovce, který musí pro tuto akci poskytovat své koně, už to nebaví, a podporuje proto návrh, aby byla postavena ve Zbořově řádná zděná kaplička. V noci ho navštíví sám světec a za jeho snahu se mu odmění zázrakem. Sešle mu s nebe zlatou šňůru, kterou lze regulovat počasí. Jírovec brzy udivuje své spoluobčany přesnými meteorologickými předpověďmi. Na nedělních mších se v blízkém městečku Caparticích schází místní smetánka v čele se senilním baronem Hubertem. Sedlákovým údajným schopnostem se vysmívají. Ten však předpoví sníh, který doma spustí tajně jeho žena Markyta, a Jírovec se proslaví. V jeho vsi se začnou lidé bouřit proti stálým změnám počasí. Uražený Jírovec proto celé léto nechá pršet jen na své pozemky. Vytvoří tak rajskou zahradu, která se stane poutním místem. O ruku Barušky, dcery slavného Jírovce, se začnou zajímat nápadníci. Ta však už dlouho miluje svého Václava a panský život odmítá. Ani Markyta nechce dělat "dámu". Baruška proto podstatu zázraku prozradí Václavovi, a ten v noci přetne šňůru, která se vznese do nebe. Vše se tím vrátí k normálnímu pořádku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Povětrnostní groteska v Ladově hávu, fíha. Na konec přeci jenom uznávám jisté komediální (a charlestonové) prvky, oceňuji pokračování v poetice Hrátek a Pandrholy, která dnes už jen připomíná dávno zapomenutou barrandovskou invenci. Naštěstí později ještě inspirovala televizní výpravu, než byla zapomenuta úplně. Příběh je marnotratný až běda, ale zato obsazení je velice kypré. A kromě koloritu městečka, které tak skvěle odkazuje na Verneovky Zemanova typu, je tu hned celá řada nečekaných liebespaarů. Hlaváčová/Kostka, Bek/Thielová (oblíbeni již od Florence 13,30) a například Bohdalová/Brodský. Fialová, Effa a Hrušínský jsou opět naprosto suverénními extrémisty a hravě zastiňují ve svých epizodkách Sováka v titulní roli. Fialová s puškou, Effa a Hrušínský v rouše náboženském. Suma sumárum patří tedy Florián k filmům, které není potřeba tolik potlačovat na TV obrazovkách dneška. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Já to dětem stáhnul jako pohádku, a až v půlce mi došlo, že to je nějaká podivná agitka o kulakovi a frajtrovi, navíc v nechutných kulisách a dosti experimentálně natočená - je to děsná škoda, protože v tom hráli téměř všichni mí nejoblíběnější herci té doby (až na Beka, ale i ten byl kupodivu skvělej) - a přes všechno to výborný herectví to bylo v celkovém dojmu o ničem. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Těžko říci, co autoři tímto filmem zamýšleli. Mělo to být umění, pohádka, parodie, satira nebo jen obyčejný útok na maloměšťáctví a vesničanství? Každopádně poměrně jednoduchý příběh radního, který získá díky daru sv. Floriána moc nad počasím, je zasazena do pohádkově malovaných kulis, v nichž se představí známí a dobří herci, aby spíše přehrávali a za občas šílené hudby na sebe pořvávali. Nelze zapomenout na parodii na církev a její představitele, jimž se filmaři buď chtěli vysmát nebo ukázat, kam vede lidská pýcha, hloupost a chamtivost. Každopádně film, u kterého se moc smát nedá. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Meteorologická groteska, nabývající na zcela zásadních významech svým karikujícím obsahem. Hýbat světem a počasím není vůbec lehká věc. Vynikající herecká sestava, která nachází uplatnění v každém ohledu. Sovák, Hrušínský, Brodský, Hlaváčová, Kostka, Záhorský, Růžek, Bek, Effa a další. Realizace v ladovských kulisách a s humorem, upomínajícím v lecčems půvabné haškovské povídky, celku rozhodně prospěla. Nebude-li pršet, nezmoknem. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

S malovanými kulisami uspěl Mach už v Hrátkách s čertem. Florián je silně stylizovaná satira v krásných maskách a kulisách Vladimíra Dvořáka (Josef Lada to opravdu není!!). Roztomilá záplatka a moc pěkné legrácky, které jsem plně docenila až při druhém sledování. "Čím víc bude na světě Floriánků, tím líp!!" ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl natočen na motivy humoresky spisovatele Karla Matěje Čapka-Choda "Jírovec a jeho svatý patron". (Terva)

Reklama

Reklama