Reklama

Reklama

V roce 2010 bylo při důlním neštěstí v Chile zaživa pohřbeno 33 horníků. Na jejich vyproštění pak celých 69 dní pracoval dnem i nocí záchranný tým, zatímco jejich rodiny i svět čekal na jakýkoli záblesk naděje. Napětí vzrůstalo i v dusivém horku 200 pater pod zemí, kde brzy začaly docházet zásoby i čas. Ve strhujícím příběhu o houževnatosti, víře a triumfu lidského ducha natočeného podle skutečného závodu s časem exceluje Antonio Banderas. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (153)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Souhlasím se zdejšími názory, že tohle dramíčko nenabízí absolutně nic navíc. Špatný film není, ale plaví se zkrátka ve vodách průměru. Občasné efekty jsou nezáživné. Napínavé to také moc není. Vše funguje prostě tak nějak napůl. Jinak Chile vypadalo jako taková příjemná zemička. Zaujalo mě například, jak takový Banderas někde na začátku prosil, aby mohl vzít v práci šichtu navíc. Překvapili mě potom ti místní vrtní experti. Já vám nevím, expert sice nejsem, ale tak každého zdravého jedince brzy napadne, že vím-li odkud vrtám, znám-li strukturu hornin, do kterých vrtám a vím-li dokonce o kolik metrů jsem se přibližně sekl, tak snad není takový problém odhadnout, kam zhruba vrtání posunout, abych trefil bunkr velký jako prase. Stejně to tak nakonec udělali a pochopitelně to vyšlo. Kluci jedni hloupí! Zábavné bylo i to, na povrchu vybudované, zábavní středisko. V samotném závěru mě potěšila ukázečka skutečných chilských horníků, kteří byli za celý život evidentně sedření jako trojka závit. Žádný Banderas a jemu podobní povaleči. Dost tomu ublížila i zbytečně dlouhá stopáž. Hodnocení vidím s přimhouřenýma očima na ty 3 *. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film mi vybrala uživatelka eLeR. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Páčilo sa mi, že väčší dôraz bol kladený na psychológiu postáv a ich vzťahy a neurobili to ako nejaké podzemné dobrodružstvo. Chcelo by to ale možno trochu zostrihať, keďže niektoré pasáže boli nezáživné a výraznejšie dej a ani atmosféru neposúvali. Dianie nad zemou bola čistá "amerika", kde si všetci pomáhajú a všetci sú jedna veľká rodina. Uväznení baníci však boli dostatočne vykoľajený a následky uväznenia boli zahrané skvele. Mrzí ma ale, že sa tvorcovia úplne vykašlali na riešenie zodpovednosti za vzniknutú situáciu. Vinník zmizol zo scény po pár minútach a nikto sa už nad príčinami nepozastavil. Zaujímavý element bol prezident, ktorého politický kalkul filmu dodal asi najuveriteľnejšiu linku nad zemským povrchom. Ako dobrodružný-katastrofický snímok kvalitné, ale ako film s ambíciou na niečo poukázať slabé. 60% ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Průměrné katastrofické drama, které těká mezi nahoře a dole a nikde nemá čas ani prostor k vybudování skutečně strhující atmosféry. Navíc se zjevně bojí ukázat skutečné drama, které se odehrávalo v prvních dnech pod zemí. Je to tak uhlazené a opatrné, aby se to někoho nedotklo, až to přestává být zajímavé. Při zpětném pohledu bych možná byl raději, kdyby filmaři šli tímto směrem a natočili opravdu syrové drama horníků v beznadějné pasti. Nebo kdyby se naopak na horníky dole v dole vykašlali a natočili drama záchranářů, kteří bojují s časem, zrádnou půdou pod nohama i selhávající technikou aniž tuší jestli vůbec dole někdo přežil. Jako u řady filmů natočených podle skutečného příběhu mi navíc vadí, že vlastně není podle skutečného příběhu. Že je tu skutečnost zcela zbytečné překroucena. Proč je například skutečný hrdina, šéf směny Luis Urzua (Lou Diamond Phillips), který po katastrofě vše řídil a celou partu horníků držel pohromadě, ve filmové verzi zbabělcem, který svými hysterickými výstupy situaci zhoršuje? Proč je místo něj za hrdinu Sepúlveda (Antonio Banderas), který ani nepatřil mezi klíčové muže zavalené party? ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Pracuji v hornictví už téměř 33 let, ale díky Bohu nefárám do dolu, jen ty "nešťastníky" pomocí těžního stroje a dopravní nádoby, spouštím do (u nás) osmisetmetrové hloubky. Proto nemohu být v hodnocení filmu zcela objektivní. I tak si myslím, že filmaři odvedli dobrou práci a věrohodně odvyprávěli příběh, který zná celý svět a o to to měli těžší. Je to plné emocí, patosu i dojetí a nevím, jestli se to událo přesně takto. Pro mne je to natolik silné, že nemohu hodnotit jinak, než za 5*! ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Filmová dramatizace skutečné události, kterou má mnoho z nás ještě v čerstvé paměti. The 33 současně stojí i padá na spolupráci s americkými producenty - podařilo se zlanařit několik známých hvězd (plus Bob Gunton, který - snad zatím - není na ČSFD v obsazení uveden!), důlní prostředí a jeho samotný kolaps jsou obstojně natočeny, postupem času je však drama stále víc a víc vytlačováno patosem amerického střihu až té míry, že nakonec začne rušit a snižovat napětí, byť samozřejmě každý předem ví, jak tato událost dopadla. Výběrem tohoto filmu ke sledování chybu neuděláte, neočekávejte však drama nejvyšší jakosti. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (11)

  • Čilskí baníci ešte v podzemí uvažovali o tom, že ak ich zachránia, ako najlepšie vyrozprávajú svoj príbeh. Ten sa rozhodli vydať v knihe, ktorú spísal renomovaný guatemalský publicista Héctor Tobar. Zisk z jej predaja si rozdelili všetci zavalení baníci rovnakým dielom. (Zdroj: pravda.sk)
    (vander19)
  • Ako odškodné dostali baníci od štátu 9 tisíc amerických dolárov. (Zdroj: pravda.sk) (vander19)

Související novinky

Sedm statečných s unikátní hudbou

Sedm statečných s unikátní hudbou

21.07.2015

Už tento čtvrtek jde do kin Bojovník, boxerské drama s Jakem Gyllenhaalem, jehož hudbu složil nedávno zesnulý James Horner (Titanic, Avatar). Obecně se mělo za to, že bude posledním Hornerovým… (více)

Reklama

Reklama