Reklama

Reklama

Za vlast a královnu

(festivalový název)
  • Velká Británie Queen and Country (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Filmový veterán John Boorman navazuje na svůj klasický film Naděje a sláva (Hope and Glory) a ohledává smysl válečného úsilí upadajícího britského impéria v korejském konfliktu 50. let. Lehkost mládí, romantická touha po dobrodružství i hořká satira se setkávají v jeho pohledu na absurditu vojenské mašinerie i zásadní zvraty v přátelství a láskách sotva dospělých chlapců. V režisérově částečně autobiografickém přístupu k látce nás událostmi vede vyprávění devatenáctiletého Billa, jehož dospívání v uniformě naráží na chvíli, kdy se musí sám rozhodovat, co považuje za správné, i když se to příčí službě vlasti a královně – a nést následky. (Febiofest)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (12)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Ako si sa opovážil ukradnúť moje hodinky!" Film Queen and country je tak trochu pokračovaním staršieho Boormanovho filmu Nadeje a sláva z roku 1987. Úvod začína legendárnou scénou zo spomínaného filmu "Ďekuji ti Adolfe!" a príbeh sa z obdobia 2. svet. vojny posúva do obdobia 50-tych rokov. Najviac času trávime vo výcvikovom tábore , kde sa riešia problémy buzerácie medzi dôstojníkmi a vojakmi , ale i dôstojníkmi navzájom. V prvom rade však ide o priateľstvo a zážitky z armády. Celkom fajn film, ale nečakajte príbeh z 2. svetovej ako ja. Obsah som pred zhliadnutím nečítal. Slabšie štyri hviezdy. 70%. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Všetko tu bolo rozbabrané (buzerácia v kasárňach, neopätovaná láska, problémy v rodine, kamarátstvo) a nič poriadne dotiahnuté. Toto ma trochu sklamalo, čakala som niečo výraznejšie. Herecky ale vydarené, aj keď Caleb niekedy cez čiaru ... no a muzika bola veľmi pekná. A rekonštrukcia krádeže hodín, tak to bola excelentná scénka. ()

Reklama

Paradax 

všechny recenze uživatele

Povedený snímek, který má hlavně skvělou atmosféru umocněnou hudebním doprovodem. V podstatě je to film o dospívání stydlivého kluka v armádě. Ačkoliv děj časově spadá do období korejské války, žádné střílení v něm nehledejte. Za to se ale skoro celý odehrává v kasárnách. Opravdu výborná atmosféra a začal jsem velmi kladně hodnotit bydlení na ostrově :) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Na válku a na armádu je vždycky možné se dívat kriticky. John Boorman to navíc spojil se sarkastickým přístupem, a tak je tenhle film správně tíživý, správně vtipný a správně sžíravý. Je to ale jen správné, není to trochu drsnější, trochu hlubší. A tak zůstává snímek hlavně kritikou se zajímavými postavami, ale skutečně vyhrocené momenty zde nejsou. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle byl skvělý film odehrávající se v době války v Korei na jedné z britských základen v Anglii, kde jsou odvedenci připravováni na nasazesí do války. Hodně mi to připomnělo skvělé Biloxi Blues se kterým to mělo hodně společných znaků. Thewlise jsem málem nepoznal a chvilku jsem se musel hodně soustředit zda ta vylepaná guma v brýlých sekající jeden paragraf za druhým z rukověti královské armády je opravdu on nebo ne. Kluci byli sympaťáci a dobře byly vybrány i jejich dívčí protějšky. Ten dům na ostrově uprostřed Temže, kam se dalo dostat jen lodičkou byl skvostný a uměl bych si hodně dobře představit sebe v takovém bydlení ! Naději a slávu jsem viděl a připomněla se mi hned v úvodu, kdy to omylem schytala škola vypravěče od nouzově odhozené pumy z nějakého toho Heinkelu... Nebyla to však ani ta ruina školy jako spíš jásot dětí s výkřiky Than you! Adolf!!! Dávám 4 dopisní známky na balík s hodinami! * * * * ()

Galerie (25)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama