Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zeman slouží na žižkovském obvodním oddělení VB. Navštíví ho tu Žitný a chce, aby objasnil nevyřešený případ jedné rodinné tragédie. Zeman se soukromě pustí do pátrání, na jeho konci je zdárné vyřešení případu. Za to je znovu jmenován náčelníkem pražské kriminálky a Stejskal je odvolán... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvostná, prvotřídní detektivka s trochou propagandy, která ale zůstává ve stínu naprosto fascinujícího, temného případu se zatraceně temnou a opravdu mrazivou atmosférou, a rozhodně ne jenom v závěru. Ze starýho Brůny jsem byl v šoku i já, ta postava je absolutně neuvěřitelná a herecký výkon geniální. Opravdový skvost, ve kterém se najde i kupa humorných momentů. A hlavně je to fakt takové poklidné, Honza Zeman je v nejlepším slova smyslu rozhodně český Columbo. Nebo Poirot. Studna je geniální záležitost a názory, které ji přirovnávají k hororu opravdu nejsou daleko od pravdy. Ponurý strašidelný dům, vesničané, kteří mezi sebou nechtějí cizince... "Nad ní stál otec se sekerou v ruce. Divně se kýval. Zdálo se mi dokonce... že se usmívá...." Psycho. Fakt psycho. Mnohem lepší, než to od Alfreda. 95%. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Trošku toho neklidu bys nekoupil?" Fořti z pražské kriminálky s pátráním ve studně neuspěli, tak musel nastoupit žižkovský obvoďák mjr. Zeman, aby vše vyřešil, objasnil a posadil se zpět do svého křesla, když už ten Dubček padl. Jenže než Honza odhalil osobu divně se kývající osobu se sekerou v ruce, tak si trošku zašikanoval důchodkyni, zašpásoval si s holičem a ještě stačil poděkovat armádám Varšavské smlouvy za internacionální pomoc v roce 1968. Je to zkrátka našlapaný díl, ve kterém mě zejména na konci pobavil mix děsivého vyprávění doktora Brůny a obdivu nových Honzových fanoušků: "Fajnovej chlap. To by byla pomocná stráž VB." ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V roce 1969 je už část kontrarevoluce zlikvidována, nicméně major Zeman stále pracuje na obyčejném obvodním oddělení na Žižkově, kde řeší případy výtržnictví, ukradených králíků a podobně. Jednou ho navštíví plukovník Žitný, který byl dosud v ilegalitě, a požádá ho o vyřešení tajemné rodinné tragédie na vesnici blízko Prahy. Místní obyvatelé cítí nejdříve k Zemanovi velkou nedůvěru, jediný přívětivý je k němu místní holič. Od něho se také dozví důležité informace o případu ze vsi. Zeman se pak zúčastní vstupu do násilím otevřené hrobky zesnulé rodiny a v jejich vyhořelém domě objeví bratra zemřelé ženy, který tam hledá zlato. To je pro Zemana další stopa. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Studnu poznajú aj diváci, ktorí sa majorovi Zemanovi doteraz vyhýbali. Treba uznať, že hoci samotný prípad nie je príliš zaujímavý a v celovečernej minutáži dôjde aj na nudnú vatu, atmosféra ponurého domu na pochmúrnom vidieku je skutočne exkluzívna, miestami ozaj až vyložene hororová. A postava otca, to je neskutočné WTF a dosť dobre nerozumiem tomu, že to súdruhovia v 7O. rokoch povolili. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dost možná nejlepší, ale rozhodně nejkultovnější případ ze seriálu 30PMZ. Nikdy nezapomenu na onu mrazivou atmosféru při prvním sledování této epizody, když chodí policajti po mrtvé zahradě Brůnových a Zeman se ptá, kdo podřezal stromy... P.S. Brůna nebyl nikdy neklidný, což je nějaký národní blud, rozšířený i zde. Byl divně TICHÝ. P.P.S. Pana Brabce jsem znal osobně, protože měl u nás na vsi přes 40 let chalupu. Skvělý chlapík. Jo a nikdy nebyl ve straně. Tak čest! ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Během natáčení byl Jaromír Crha po operaci a do uší se mu nesměla dostat voda. Během scény ve studni měl proto v uších tampóny. (Duoscop)
  • Tato epizoda vznikla téměř identicky podle skutečné události, která se odehrála v obci Vonoklasy (okres Praha-západ). (ČSFD)
  • Najznámejšia scéna, kedy sa starý Brůna kýva so sekerou zo strany na stranu, bol Crhův herecký nápad. Z ničoho nič predviedol tento pohyb a režisér bol fascinovaný. Keď prišiel do hereckej šatne, kolegovia ho často vítali charakteristickým kývavým pohybom v predklone. Spočiatku to bral ako srandu, ale neskôr už ho to začalo hnevať. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama