Reklama

Reklama

Ve stínu upíra

  • Velká Británie Shadow of the Vampire (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1921 natáčí F.W.Murnau (JOHN MALKOVICH) první filmovou verzi románu Dracula, ale protože nedostává povolení ke zfilmování od vdovy po Bramu Stokerovi, autorovi díla. Pozmění jména postav, dějiště příběhu a natáčí snímek pod názvem UPÍR NOSFERATU. Do titulní role obsadí herce Maxe Schrecka (WILLEM DAFOE), jehož chování se zdá ostatním členům štábu velice prapodivné. Murnau Schrecka hájí tím, že údajně používá hereckých postupů metodika Stanislawského, které jsou založeny na intenzivním se vcítění do role. Záhy však všichni zjišťují, co se skrývá za hrůzným Schreckovým herectvím. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

Marius 

všechny recenze uživatele

Ono to ani nie je horror, skôr dokumentaristicko-životopisná fikcia. Inteligentné filmy o upíroch milujem a toto je jeden z nich. Willem Dafoe (ktorý mimochodom toho Oscara dostať mal) nám po Ježišovi opäť servíruje extrémne ťažkú postavu s geniálnou ľahkosťou, John Malkovich zahrá čokoľvek, takže mu zdatne sekunduje. Čo ma núti nedať plné hodnotenie je to, že film je (aj na mňa) extrémne pomalý. Záverečná scéna filmu, i keď je geniálna a stále si kladiem otázku čo keby ten pás nezhorel už predchádzajúcu absenciu dynamiky nestíha zaplátať. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Miestami super atmosféra a Dafoe v ulohe Maxa Schrecka neuveriteľný. Ako celok je to ale nemastne, neslane. Zbytočne pomalé a občas úsmevné tam kde chceli docieliť opačný efekt. Mystický podtón mi až tak neladil s tým že film sa z časti prezentuje ako skutočný príbeh, no a väčšina postáv je strašne nevýrazných. Páčila sa mi štylizácia pri natáčaní konkrétnych scén z pôvodného filmu, to bola paráda a ak ste videli Marnaovu klasiku, ešte lepšie ak ju máte radi, tak sa oplatí pozrieť aj toto. Spracovanie je ale silno priemerné a veľmi je aj cítiť nízky rozpočet. ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled do alternativní historie vzniku slavného Nosferatu v dobách němé černobílé éry filmu. Co kdyby upíři existovali a jeden si opravdu zahrál v začátcích kinematografie? Tento film na tuto otázku dává odpověď. Výborné herecké výkony kralují tomuto komornímu hororovému dramatu po němž mám hned chuť se opět podívat na původní snímek z roku 1922. Pro hororové fanoušky povinností. A Wilem Dafoe jako Max Schreck kraluje. Škoda jen, že jde tu a tam znát lacinost tohoto snímku. 70% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Willem Dafoe - klobouk dolů. Jeho herecká kreace byla opravdu grandiózní. Vpodstatě totéž se dá říci i o Johnu Malkovichovi, jehož ztvárnění Murnaua je velmi pozoruhodné, hlavně pak při natáčení závěrečné scény. Jinak jde o velice netradiční pokus o retrospektivu ve stylu "Jak to taky tenkrát mohlo být". ()

Webb 

všechny recenze uživatele

No, musím přiznat že mě trochu překvapilo, že se nejedná o rekonsrukci Murnauova natáčení filmu Upír Nosferatu, ale vytváří jiný, nereálný příběh, ve kterém tvůrci prezentovali své vlastní nápady a pravděpodobně i demonstrovali nadšení dílem Murnaa. Ovšem, musím konstatovat, že tento film je kromě herectví Willema Dafoea ve všech ohledech průměrný. Snaha o navození dobové atmosféry a ztvárnění Maxe Schrecka mě nutí být o trochu shovívavější. [5,5/10] ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Role Max Schrecka byla napsána přímo na tělo Willem Dafoemu. (Hal_Moore)
  • Jedná se o první film, na kterém se jako producent podílel Nicolas Cage. (Edgerton)
  • Má se točit závěrečná scéna a Greta Schröder (Catherine McCormack) vykřikuje, že Max Schreck (Willem Dafoe) není v zrcadle vidět. Avšak když se kolem seběhne štáb, už v zrcadle vidět je. (Barrymore)

Reklama

Reklama