Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život světoznámého newyorského malíře Jacksona Pollocka nebyl vždy plný úspěchů a ocenění. Jeho násilnický a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, Pollockovo nové umění bylo považováno za obskurní, své obdivovatele si hledalo jen postupně. A autor na tom nebyl o nic lépe. Kromě zápasu s míněním veřejnosti totiž sváděl mnohem těžší, vnitřní bitvy, v nichž vyhrávají jen ti nejsilnější. Mezi ně však Pollock nepatřil. Osobní démoni, tolik přínosní pro jeho tvorbu, ho postupně sžírali a nedopřáli mu odpočinku...dokud nezvítězili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

mcleod 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý životopisný film o zajímavé a originální osobnosti (jejíž umění nemám moc rád, ale které jsem schopný uznávat), ve kterém mi chybělo snad jen větší přiblížení Pollockovy tvorby z umělecké stránky. Jinak k filmu nemám větší výhrady, zahrané to bylo výborně, po režijní stránce byl pojat hodně dobře. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Film na jedno skouknutí, kde to táhne samozřejmě Ed Harris. Obrazy, malíři, zkrátka jeden z nejpřeceňovanějších uměleckých směrů, kde mi vážně hlava nebere, jak je vůbec možný, že za patlaninu, která vzniká na základě ničeho, nic neznamená a nic nepředstavuje, je schopen někdo zaplatit a mlaskat nad tím. Ale je to každýho věc, to je jasný.. Já chápu Monu Lisu, chápu jakýkoliv vyobrazení něčeho nebo někoho, ale tyhle patlaniny fakt ne.. Malování je krásná věc, zvlášť, když to někdo umí. Ale tohle....? Nicméně, beru to jako sondu do života jednoho umělce a jeho psychologickej vývoj, spíš než že by byl film o patlání.. ()

Reklama

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem na to kouknul kvůli Edu Harrisovi. Ten předvedl naprosto skvělý výkon, takže si můžu odmáznout další čárku v jeho filmografii. Marcia také výborná, jenže jí nemám rád. Film sám o sobě mě tolik nezaujal, zkrátka malířství mi nic moc neříká. Nechci vypadat jako nějaký nevzdělanec, ale nechápu, jak ti snobáci mohou utrácet tak obrovské částky za nějaké obrazy. Jinak postava Jacksona Pollocka mi byla dost nesympatická. Nevím, jestli to byl geniální umělec, ale hlavně to byl (soudím pouze podle filmu) ožrala, blázen a parchant, kterej se zajímal jen sám o sebe a své obrazy. Nějaký keci o démonech a podobných nesmyslech na mě neplatí. Kdyby to horník nebo zedník, tak jím každý pohrdá, jenže když je to "velký umělec", tak ho každý lituje. Já ne. Navíc se z něj vyklubal i vrah. Pro mě to byl kretén! Omlouvám se za výrazivo, ale nemám rád, když se slavným osobám odpouští jejich chování jen kvůli tomu, kdo jsou a byli. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Ed Harris mi umožnil poprvé v životě vidět za Pollockovým drippingem něco víc, než jen chaotickou změť cákanců vhodnou tak na tapetu. Podává Pollocka jako člověka posedlého barvou a strukturou malby, jako člověka snažícího se vytěsnit z hlavy všechny myšlenkové pochody, jen aby docílil upřímného sebevyjádření se. Je škoda, že se z filmu o Pollockovi nedozvíme víc. Nic o jeho historii a věcech, které na něj (krom manželky), měli během života vliv. Na plátně působí jako lenoch, povaleč a opilec (kterým asi byl)... Je natolik uzavřený, že z něj nepronikne skoro nic ani do filmu. Když pak pronáší geniální srovnání své malby s pohledem na kytky na louce (taky jim nerozumíme a je to fajn), jako by to byl docela jiný člověk, než kterého jsem před tím sledoval. I tak se ale Harrisovi se povedl husarský kousek - natočil skvělý životopisný film, který dokáže americký expresionismus zpřístupnit mnohem efektivněji než pohled na samotná díla. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

zvláštní. nevím, jestli se minimalistický způsob pojetí tohohle filmu hodil k Pollockovým expresionistickým plátnům, nevím, jestli mne jenom zklamalo, jak nesympaticky (ač skvěle zahraný) hlavní hrdina působil , ale pořád mám po shlédnutí filmu pocit, že jsem se vlastně o tomto malíři a jeho díle kromě pár vnějších fakt nic moc nedozvěděla. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení trvalo pouze 50 dnů s šestitýdenní pauzou. Ta nastala proto, aby Ed Harris mohl mít v závěru snímku svoje vlastní pravé vousy a aby mohl být o 14 kg těžší. (Vrata88)
  • Ed Harris ve filmu obrazy sám maloval. (Vrata88)

Reklama

Reklama