Reklama

Reklama

Černý kotel

  • USA The Black Cauldron
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Klasické animované fantasy dobrodružství plné magie a soubojů s mečem je jubilejním pětadvacátým celovečerním filmem studia Disney. V dávných časech žil v tajuplné zemi jménem Prydain král, který byl tak zlý a krutý, že se ho báli i sami bohové. Nikdo jeho zlobu nemohl zastavit, žádné vězení ho nedokázalo spoutat. Nakonec byl proto svržen do nádoby s rozžhaveným železem a jeho síla tak zůstala spoutána ve velkém černém kotli. Nikdo neví, kde je tento mocný a děsivý talisman schován, pouze malé čarovné prasátko. Malý chlapec Taran byl legendou předurčen k tomu, aby ochránil nejenom prasátko, ale především černý kotel, po kterém pátrá další mocný král, bažící po zlé síle. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (56)

mortak 

všechny recenze uživatele

Animace je opravdu skvělá (taky ten film položila, protože byla velmi drahá), ovšem tak zfušovaný příběh bez napětí bych od Disneyho nečekal (autor knižní série o zemi Prydain prohlásil, že snad film donutí diváky vrátit se ke čtení). Hlavní hrdina nebudí žádné sympatie (je předurčen máchat magickým mečem, tak proč by se snažil), postavy se objevují a mizí dle potřeby a nikoliv dle nějaké logiky fantasy světa, a celé to jde vlastně odnikud nikam. Chybí timing, napětí, gradace... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Okrem príjemnej animácie sa len ťažko hladajú pozitíva v tomto fantasy snímku. Animák má velmi klišovitý príbeh, dopredu viete, čo sa stane...proste toľkokrát obohratá platňa. Ani toho disneyovského humoru sa tu divák veľmi nedočká. Za mierne pozitívum možno považovat prvky temného fantasy. Animák však jednoznačne stráca na príbehu. Hodnotenie: 60% ()

Reklama

Fingon 

všechny recenze uživatele

Suverénně nejtemnější Disneyovka, která zatím byla natočena (a odvažuji se hádat, že v tomhle už žádného následníka ani mít nebude). Podobnost s Pánem prstenů je dle mého názoru jen čistě náhodná, příběh vychází z keltských tradic (magický kotel, oživování v něm, jména jako Taran, Rohatý král (bůh)... ). Zajímavý počin. Kromě toho tipuji, že některé postavy (přinejmenším jejich vzhled) se staly předobrazem figur z Gumídků (poskok Rohatého krále až nebezpečně připomíná Stoupu, Taran jako by z oka vypadl Kryštofovi a princezna s nevyslovitelným jménem na E by zase z fleku mohla být sestrou princezny Kláry). ()

Samuel7 

všechny recenze uživatele

Černý kotel se zpracováním vymyká ostatním disneyovkám a rozhodně to není na škodu. Atmosféra byla výborná a armáda neživých v čele s rohatým králem byla velmi působivě zpracována. Film dost připomíná Pána prstenů, hlavně tedy děj Návratu krále. Dokonce i neidentifikovatelný chlupáč Gorky byl roztomilým ztělesněním Gluma, i hlas měl podobný. Závěr jako by PP z oka vypadl, jen škoda toho vypořádání se s hlavním záporákem. Zde už jim asi došly nápady, přestože jinak jich tu bylo plno, z nichž nejvíc se mi líbilo prorocké čuně Henry. Poměrně bizarní záležitost, která trochu pokulhává za disneyovkami z let 1989 - 1999 (podle mě jejich zlatá éra), ale za svou neobvyklost a imaginaci si zaslouží slabších 5 hvězd. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Vykrádačka Pána prstenů od studia Disney? To bych nečekal. Ale dopadlo to skvěle. Je velká škoda, že podobně jako vynikající Great Mouse Detective se jeden z nejlepších filmů studia nedostal nikdy k nám. V porovnání s přeslazenými a infantilními "díly", které jsou u nás notoricky známé, jedna z nejkvalitnější animovaných pohádek WD. _____ Titulky najdete Z D E ()

Galerie (23)

Zajímavosti (11)

  • První Disneyovka, která obdržela rating PG (některé sekvence nemusí být vhodné pro děti) – všechny předchozí obdržely rating G (vhodný pro všechny věkové kategorie). (fiLLthe3DD)
  • Černý kotel je poslední celovečerní animovaný film Walt Disneye z Burbanku v Kalifornii. V roce 1984 se studio přestěhovalo do Glendale ve stejném státě. (Terva)
  • V roce 1986 byla na motivy filmu vydána stejnojmenná videohra. (Terva)

Reklama

Reklama