Reklama

Reklama

Příjezd vlaku na nádraží v La Ciotat

(festivalový název)
  • Francie L'Arrivée d'un train à la Ciotat (více)

Obsahy(1)

Dnes již legendární film bratří Lumiérů, kteří sestrojili první kameru a kopírku v jednom. Děj je velice jednoduchý. Statická kamera stojí na nádraží a sleduje přijíždějící vlak. Když vlak zastaví, začnou vystupovat a nastupovat cestující. (RadimFišer)

Recenze (113)

dwi 

všechny recenze uživatele

Pro diváky tehdejší doby asi nejvíce šokující film a spolu s Pokropeným kropičem nejvíce kopírovaný. Svým způsobem snímání vzbuzoval rozruch mezi obecenstvem, které vyskakovalo ze svých sedadel. Z povzdálí se blížící každou sekundou mohutnější vlak vzbuzoval pocit, že diváci skončí pod jeho koly. Tak silná byla z počátku kinematografie. Lumiér zde využil všech možností svého kinematografu. Sleduje vlak od nejmenší skvrny na obzoru až po jeho blízkou detailnost. Kamera zůstává ve statické poloze, takže pouze předměty mění svoji polohu. Můžeme zde zahlédnout i starou paní Lumiérovou ve skotské pláštěnce. ()

Wencek

všechny recenze uživatele

Hm zajímavé nikdy bych neřekl že příjezd vlaku může být tak...tak...tak obyčejný. No nic nedá se nic dělat je to přecejenom klasika všech klasik a proto dávam 1 000 000*. Ba ne, nepřísluší se mi hodnotit film co má 55 vteřin i když je z roku 1895 a dnes patří do kategorie ze zlatého fondu světové kinematografie. Nelze hodnotit něco co vlastně neni ani film ani nic jiného, je to jen pouze průlom v technickém vývoji lidstva. Ale jinak na svou dobu dobře zahráno a rozpočet filmu asi taky nebyl moc vysoký. A tržby celosvětově? Nevyčíslitelné. ()

Reklama

Laci 

všechny recenze uživatele

Tak po Odchodu z továrne som si musel zo zvedavosti pozrieť aj toto. To, čo sa mi na tom páčilo, je detailnejšie zachytenie ľudí aj samotného vlaku, čo v súčasnosti dáva "filmu" veľkú historickú hodnotu. Škoda, že Lumiéreovci nenatočili aj samotné premietanie, kedy sa ľudia zo strachu pred vlakom schovali pod sedadlá. Možno by tak natočili historicky prvú komédiu... ()

principessa

všechny recenze uživatele

A dá se tohle vůbec v dnešní době nějak ohodnotit? Kino se nám tu rodí před očima, tak 5 hvězdiček?... Byl to zázrak a já bratrům Lumières budu nadosmrti vděčná. Dala bych úplně cokoliv za to, abych mohla být v té době před plátnem, musel to být neskutečný, pro některé zcela určitě až infarktový zážitek... ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Historici oznacuju tento snimok za prvy film v historii - najme kvoli tomu, ze bol ako prvy premietany verejnemu obecentstvu 28. Decembra 1895 v Parizskom Salon Indien Du Grand Café. Odvtedy sa datuje aj oficialny vznik filmu. Je neuveritelne v akej kvalite sa snimok zachoval - perfektne dokumentuje pre nas uz dost vzdialeny rok 1895! ()

Galerie (3)

Zajímavosti (9)

  • Sekvence o jediném záběru trvající 50 sekund. (Pavlínka9)
  • Ikdyž bývá často uváděna jako fakt, teorie o panické reakci obecenstva se nikdy zcela nepotvrdila a v současné době ji výzkumy spíše vyvrací. Je pravděpodobné, že legenda vznikla jako reklamní tah pro přilákání dalších diváků. (Marla Singer)
  • Prvýkrát bol film premietaný 6. januára 1896 v indickom salóne, v parížskej kaviarni Grand Café. (Kub_ees)

Reklama

Reklama