Reklama

Reklama

Sicko

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Známý kontroverzní americký filmař Michael Moore se ve svém filmu Sicko zaměřil tentokrát na poměry v americkém systému zdravotního pojištění. Na příkladech několika lidí, kteří z různých důvodů potřebovali lékařskou pomoc, demonstruje Moore triky, jimiž se pojišťovny snaží zabránit, aby za své klienty platily. Řadu lidí dokonce tyto instituce z malicherných důvodů vůbec odmítají pojistit jako příliš rizikové klienty. Autor se vydává i za hranice, konkrétně do Kanady, Francie a dokonce na Kubu, aby ukázal, jak funguje zdravotní systém tam. Michael Moore, jak je u něj již obvyklé, zaujímá jednoznačné (a pohříchu i jednostranné) stanovisko, přičemž své "nepřátele" nijak nešetří. Používá přitom svůj pověstný sarkasmus, ironii a samozřejmě též nesporný filmařský talent.

Název Sicko je odvozený od slova sick (nemocný), přičemž přidaná koncovka -o je odkazem na horor Alfreda Hitchcocka Psycho. Shodně s ním se název Mooreova dokumentu vyslovuje "sajko". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (253)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Moore .. Zdravotnictví: všichni jsme na jedné lodi - plujeme - a potápíme se spolu. Že není americké zdravotnictví úplně to nejlepší na světě je věc známá. A ať s použitím polopravd nebo holých faktů, Moore rozhodně zaujme, pobaví, postraší a dokonce přesvědčí, že dvouhodinová fronta, na jejímž konci Vás lékař ošetří, je lepší, než by jste si do teď mysleli. U nás se hold ten (poplatkový atd.) kapitalismus ještě neprožral tak hluboko, ale mračna se stahují (viz reforma zdravotnictví). Někdy se sice jde do krajností - když dostala nemocná americká pacientka v Kubánské lékárně tentýž lék, který jí stojí 120 dolarů, za 5 centů, měl jsem téměř slzy na krajíčku, stejně jako zmíněná pacientka - ovšem pořád to má něco do sebe. Každopádně, z obsahu tohoto dokumentu se mi udělalo špatně, takže si rychle zajdu k lékaři, dokud mám ošetření ještě zadarmo.. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Nech tu každý nadáva na Moorovu zaujatosť a poukazovanie na veci len z jedného uhla pohľadu, mne je tento chlapík veľmi sympatický a fandím mu. A to nielen preto, že je schopný filmár, on má totiž potrebu poukazovať na veci, o ktorých ostatní mlčia a pritom by sa mali pripojiť na jeho stranu. Vďaka jeho dokumentom vidím ako si to v tej krajine neobmedzených možností ľudia žijú. Zdá sa mi, že je to miestami aj trochu na pi-u. A nech mi tu nik nehovorí, že to tento tučko v šiltovke robí len pre prachy. A P.S.: Straaašne nenávidím Busha. ()

Reklama

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Moorovy filmy je pro mě velmi těžké hodnotit. Coby levičácká propaganda by to bylo nejspíš za "odpad", jako dokumentární film však musím hodnotit vysoko. Jen mě děsí, že tenhle další manipulativní kousek "socialistického prasete" M.M. bude plno diváků brát smrtelně vážně. Nicméně Moorovi nelze upřít, že si umí dokonale pohrávat s divákovými emocemi. Samé slzy, patos, šokující příběhy. U filmu jsem se rozhodně nenudila, místy jsem se i zasmála... ALE, jeho manipulativnost a nechutně jednostranný pohled na věc mě zároveň strašlivě iritoval. ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

Další dokumentární pohled do zákulisí americké politiky, tentokrát ryjící do systému zdravotnictví. Michael Moore zde srovnává americké zdravotnictví se zdravotnictvím jiných států a šokuje mnoha příběhy o úmrtích kvůli odmítnutí lékařské péče či nutnosti zaplatit za ní vysoké částky. Uvědomuji si, že tento chlapík je "trošku" protiamericky zaujatý (četl jsem i jeho první knihu - druhá už se mi půl roku válí na poličce, ale taky na ní dojde) a že to umí podat a překroutit tak, aby se i z vás stal antiamík, ale přiznejme si - s mentalitou té velké země opravdu není něco v pořádku... Obávám se, že toto není tak globálně zajímavé téma, ale i tak je celkem prča sledovat, do jaké fáze demence pokročila při honbě za penězi americká vládnoucí kasta a jak se tomu populace, jako tupé stádo manipulováno strachem, poddává.. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Pri bowlingu som sa zastal M.M. v pomerne obšírnom rozsahu a až doteraz som presvedčený o jeho filmárskych kvalitách podložených empatickým uvažovaním. Tu sa však uskromním iba na pár rozvitých viet, ktorými aspoň trochu vyvážim ono nedôstojné urážanie a zhadzovanie od niektorých lumenov majúcich asi všeobecný rozhľad na úrovni Homera Simpsona. Nevidím dôvod prečo by som mal sypať popoľ na hlavu osobe, ktorá-nech už je akokoľvek názorovo vyhranená/na prvý pohľad nedôveryhodná-tak neprestajne bojuje za práva slabších a sociálnym cítením extrémne (!) kontruje extrémom (!) sociálneho barbarstva. Je to boj márny, ale aspoň existuje niekto, kto má záujem (kľudne aj) kategoricky poukazovať na nespravodlivosť, zákernosť a intoleranciu kolujúcu v spároch amerického zdravotníctva. Zarputilé výtky vôči netransparentnosti, manipulácii, fabulácii, vytrhovaniu-zamlčovaniu a upozaďovaniu faktov? Prosím Vás, na čo sa chceme hrať? Akokeby tí, čo naozaj populácii škodia boli samí anjeli strážni zoslaní z nebies šíriaci len samé pravdy či humanitárne skutky. Chrániť a pomáhať? S prospechárskym prístupom určite áno. Samozrejme, že zdôvodňovanie fifty-fifty by bolo najférovejšie a najkonštruktívnejšie, ale zdá sa Vám dianie vo svete fér (?), prečo by mal jeden viesť ústretové (alebo jak sa tu demoštratívne vykrikuje "nečierno-biele") jednanie, keď ho nevedie ten druhý? A takto by sme mohli pokračovať "donekonečna." Myslím si teda, že vôbec nie je na škodu občas zamávať "moorovským" praporom a pripomenúť, že neni všetko vo vnútri tak košer ako sa to navonok prezentuje. Napokon kto nejakú tú dobu v USA žil a na vlastnej koži si vyskúšal tamojší zdravotnícky systém, tak skôr než k potupným posmeškom možno dospeje k úsudku, že M.M. síce preháňa, ale rozhodne si nevymýšľa. 3* len preto, lebo zo "Sicka" je mi síce "sick", no nenazdávam sa, že by sa jednalo o tak dôkladne spracovanú látku ako pri zbrojnom priemysle a ani tak o komický kabaret ako v kapitalizme. Je to niečo medzi tým a patrí tomu moja vďaka za vznik. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (6)

  • Na DVD verzi byla vystřižena scéna amputace nohy. Byla nahrazena záznamem tanečnic se zvukem pily v pozadí. (Othello)
  • První film Michaela Moora, kde nevede dialog se svými oponenty. Bylo to také dáno tím, že se s ním pojišťovny odmítaly bavit. (Othello)
  • Americké pojišťovny zakázaly svým zaměstnancům podávat jakékoli informace tvůrcům tohoto dokumentu. (Othello)

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama