Reklama

Reklama

Mezi nepřáteli

  • Francie L'Ennemi intime (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mezi nepřáteli nám odhaluje skutečný příběh někdejší francouzské koloniální války. „Jsem si jist, že film bude mít význam i pro jiné země, než je Francie, protože ho lze srovnat s dnešní situací v Iráku.“ režisér Florent Emilio Siri. Mladý nadporučík plný ideálů (Benoît Magimel) velí základně v Alžírsku, zemi bojující za osvobození se od Francie. Zde se spřátelí s veteránem bez iluzí (Albert Dupontel) a místním mladíkem náležícím k jejich četě. Válka a její zvěrstva však brzy podrobí jeho morální hodnoty velmi těžké zkoušce. Film Mezi nepřáteli je založen na historických faktech a předkládá dobový pohled na válku. Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (142)

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Výtečná akce, špičkový vizuál. Psychologicky však film zůstal někde v půli. Scéna s napalmem stojí opravdu za vidění. Francoužština jako vždy spoludotváří již tak dobrou atmosféru děje. Další nadprůměrný film, který svou syrovostí opět dokazuje že válka je špatná a zlo plodí další a ještě horší zlo. P.S. : Takhle nějak podobně bych si představoval Marhoulův Tobruk. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Francouzi nemají jen filmy plné sympatických rolí, vtipných dialogů a originálních příběhů. Já jsem ani sám netušil, že Francouzi jsou tvůrci tohoto válečného filmu, který mě při sledování skutečně hnul žlučí a že jsem asi nebyl jediný. Ten film, nutno dodat že podle pravdy, totiž ukazuje druhou brigádu Francouzské osobnosti. Krutou, nesympatickou vážnou a naprosto obyčejnou postavu, kterou ovlivňuje válka a hlavně pohled na zbídačený národ, ze kterého si Francouzi udělali to, co si Hitler udělal se Židem, psance (i když ne tak docela, ale na druhou stranu, proč se s tím srát). Bylo to drsné, ale dobře se na to koukalo. Tímto bych uživateli Enšpígl chtěl poděkovat za to, že mi ukázal i druhou stránku Francouze a jejich kinematografie, o které jsem neměl ani tušení. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Pro Čecha je tento film možná trochu rozvláčný, ale pokud si přečte závěrečný titulek, pochopí, že pro Francii je to žhavé téma. Bernard Henri-Levi prohlašuje, že se Francie musí vyrovnat se třemi historickými událostmi - Vichy, Mai 68 a válkou v Alžírsku. Mezi nepřáteli je jeden z pokusů rozproudit diskusi. Snaží se být realistický, snaží se popsat život a postupné umírání duše vojáků (návštěva ve Francii), a tak místo výbušné akce je tu spíše pomalé vtahování diváka do zvláštní situace bojů v Alžírsku. A mám k tomuto filmu sentimentální náklonost - byl obsahem mého prvního exposé oral v rámci FLE. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Francouzi nejdřív dostali kotel ve Vietnamu v Dien Bien Phu a pak museli jít udržovat pořádek do další kolonie, do Alžírska. A že to byla pěkně zkurvená válka, i když to, že tam vedli válku, oficiálně uznali až o několik desítek let později. S trochou nadsázky by se dalo říct, že tohle je Četa po francouzsku. Až na pár zbytečných experimentů s kamerou je to velmi dobrý film. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

82% Drsný a syrový vizuální koktejl, ktery me na 100% vtahnul. Jen myslim, ze si scenariste urvali přiliš velký krajíc. Natočit francouzský film kteritizujici valku, kterou Francie přes 30 let popirala a cenzurovala, je věc obtížná a tak tyto fakta pouze konstatují titulky. Většina príběhu se točí kolem konfrontace mladého idealistického poručíka s mučením i násilím a kolem ostříleného drsného seržanta, kterému postupně přeskočí v hlavě. Herci a kamera odvádějí stoprocentní práci, marocká krajina (film se netočil v Alžírsku) je nádherná, takže děj je celou dobu až tak nějak méně podstatný v druhém plánu. Ale jelikož film nenudil a výpovědní hodnota obrazu byla více než působivá, nevidím důvod, proč to tvůrcům příliš vyčítat a nedat 4 *. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Přibližně v polovině filmu, když skupina vojáků „pustí“ na svobodu zajatce, aby ho pak následně mohla zastřelit, tak ten se před útěkem otočí a připne si na sako medaili. V dalším záběru jde jasně vidět, že ale medaile je posunuta až na klopě saka a ne u náprsní kapsy, kde byla původně. (Jimmy15)
  • Celý film bol natočený v Maroku. (MikaelSVK)
  • Zbraně používané ve filmu na francouzské straně byly samopal MAT 49, puška MAS 1936, lehký kulomet BREN a samopal Thompson. (K98)

Reklama

Reklama