Reklama

Reklama

Univerzitní profesor Bob Kearns žije v kolébce automobilového průmyslu Detroitu s manželkou a šesti dětmi. Má na kontě několik malých patentů a baví ho vymýšlet novátorské věci. Jednoho dne ho napadne, že stěrače na oknech vozidel, když jen mrholí, by mohly stírat déšť v přerušovaných krátkých časových intervalech. Přítel Gil a jeho bratr mu poskytnou finance na vývoj a nechají nápad patentovat. Kearns později představí svůj vynález mamutí firmě Ford, jejíž vývojové oddělení zatím tento problém řeší bez úspěchu. Na první pohled je patrné, že mají o nápad zájem. Za několik týdnů však přichází Gil se špatnou zprávou, Ford prý už o stěrače zájem nemá. To je pro Kearnse šok a zároveň se obává, že automobilka jeho vynález okopírovala. Na setkání prodejců Bob uvidí nový model Mustangu, jehož hlavním vylepšením a prodejním trhákem jsou nové stěrače s přerušovaným pohybem. Bob si to nenechá líbit a pustí se do boje se špinavými praktikami obří automobilky. Neváhá zažalovat Ford za porušení patentu a odstartovat dlouholetý soudní proces s nejistým výsledkem. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

iamek 

všechny recenze uživatele

Možný spoiler. Případ jsem neznal tak jsem nečekal ani ten konec a byl jsem příjemně překvapen. Jde vidět, že i boj s korporacema, které vám ukradou váš vlastní nápad není předem prohraný. Robert Kearn obětoval kvůli případu několik let svého života, ale hlavně ztratil celou rodinu která mu nevěřila, že případ může vyhrát. Krásně natočené a docela i dojemné. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Celkom rád som si pozrel životopisný film o človeku, ktorý sa nenechal okradnúť, i keď mu boj s gigantom vzal aj to málo, čo dovtedy mal. Je veľmi málo ľudí, ktorí sa nedajú zlákať odškodným a bojujú o spravodlivosť. Pred 50 rokmi bol aj v Československu nakrútený film podľa novely Lenky Haškovej (Obžalovaný), v závere ktorého hlavný hrdina odmieta kompromisný rozsudok. Film, ako Boj o patent musí mať šťastný koniec, inak by sa nenaplnil hlavný zmysel jeho nakrútenia - povzbudiť tých, ktorí sa v obdobnej situácii nevedia rozhodnúť, či je lepší vrabec v hrsti alebo holub na streche. Príbeh je to samozrejme pekný, aj keď to 12-ročné martýrium bolo ukázané dosť jednostranne a existenčné problémy početnej rodiny boli prakticky zamlčané. Troma hviezdičkami ho hodnotím preto, že toto je filmová a nie príbehová databáza. A z filmového hľadiska nepovažujem Boj o patent za mimoriadny, ale ľahko nadpriemerný film. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý námět, ale realizaci podle mého dojmu chyběl hlubší ponor. Napětí, jak to dopadne, když se človíček z ulice pustí do souboje s gigantem, je sice nosným prvkem, ale přece jen bych čekal o téhle situaci něco hlubších myšlenek, pár vtipných nebo mrazivých dialogů... zkrátka větší nebo snad pocitvější popřemýšlení o tom, v čem vlastně zajímavost takového střetu vězí. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Jedna báseň, nie po kvalitatívnej ale po tej významovej stránke. "Based on true story" niekedy poškodí, tentokrát dopomohlo k ešte silnejšiemu poznaniu, že za spravodlivosť sa oplatí bojovať aj keď Vám do cesty padajú polená a protivník používa všetku svoju moc k tomu, aby zvíťazil. Férovo alebo neférovo, je mu to jedno. Greg Kinnear (jeden z jeho najlepších výkonov) ako Dr. Robert Kearn zvádza dlhoročný súboj s koncernom Ford o svoj vynález, ktorý ovplyvnil autá po celom svete. Neprestajne súperí na úkor zdravia, priateľov, neskôr rodiny, ignoruje finančné vyrovnania, ide si za tým podstatným - za pravdou! Otázkou zostáva, či sa mu ju podarí docieliť, kto ho v tom podporí a kto nie. "Flash Of Genius" netiká presne ako švajčiarske hodinky, no vykladá úprimný príbeh o slove začínajúcom na "S". V dnešnej dobe je jej strašne málo, o to krajšie vidieť niekoho, kto za ňu vytrvale bojuje... ()

showxman 

všechny recenze uživatele

Závěrečná pasáž filmu odehrávající se převážně v soudní síni vytrhla z mírného stereotypu, do kterého se po zneužití patentu děj (a pravděpodobně i skutečný život R. Kearnse) dostal. A právě závěrečná část mě přinutila zvednout hodnocení o jeden stupínek, jinak ne příliš umě natočeného snímku (i když o to v tomto případě nešlo). ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Alan Alda natáčel pouhé dva dny. (PATTXA)
  • V čase 0:11:00, když je rodina v restauraci, tak se v záběru ulice objeví i moderní auta, která v době, kdy se odehrává film, ještě neexistovala. (LOOOL)
  • V průběhu několika let Robert Kearns dostal mnoho nabídek z Hollywoodu, které ale odmítl, jelikož žádné nevěřil natolik, že by jeho příběh vyprávěla správně. Nakonec ho přesvědčila až nabídka režiséra Marca Abrahama a jeho slib na omezení se pouze na skutečnost Film byl tak zpracován do detailů dle reality. (PATTXA)

Reklama

Reklama