Reklama

Reklama

Série(8) / Epizody(128)

Hlavní inspirací pro jejich příběhy je manuální nešikovnost. Důležitá však není jen legrace, ale i optimistický postoj Pata a Mata k životu. I když je vše ztracené, nikdy neskládají ruce do klína a nakonec jsou vždy se svým řešením spokojeni. Sláva hvězd rostla až do roku 1995. S novým tisíciletím se Pat a Mat vracejí opět na scénu v nových příbězích. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (260)

Mukunda 

všechny recenze uživatele

Dětský seriál, u kterého se baví všichni. Koumalové, kteří na vše mají řešení, které se ale ne vždy povede dle jejich představ. Kromě vtipnosti jednotlivých nápadů a konstruktů mě zaujalo, s jakou nezdolností a odhodláním vycházejí vstříc novým a novým výzvám a jak, přes všechny nehody a neshody zůstávají věrnými přáteli. ()

Fryštok 

všechny recenze uživatele

Pat a Mat je další z mých oblíbených filozofických seriálů, u kterých se vždy velice rád totálně ponořím do děje a užívám si naprostou tvůrčí genialitu, která se na mě valí ze všech možných stran i úhlů. Jako dítě jsem tento seriál měl velice rád, ale teď, když jsem starší a dokážu myslet více komplexněji, tak si uvědomuji, že je tento seriál víc než jen obyčejný seriál pro malé děti. Ve skutečnosti je to jedinečné umělecké dílo, které právoplatně spadá mezi nejlepší československé seriály všech dob. ()

Reklama

MarekT 

všechny recenze uživatele

Zlatý fond československé animované školy a jedna z věcí, na kterou my i Slováci můžeme být oprávněně hrdí, takový úspěch našeho výtvoru ve světě se málokdy vidí. Dodávat něco více je podle mě i zbytečné. P.S. Omlouvám se za původní zařazení komentáře k pilotnímu filmu "Kuťáci", jelikož jsem o existenci profilu uceleného celku neměl donedávna tušení. ()

marrrrian 

všechny recenze uživatele

Tí dvaja sú takí tupci, že degradujú celý seriál, čo je zle, keď je na tej ich nešikovnosti vlastne vystavaný. Bolo by ale krivdivé ho zatratiť, lebo tí dvaja majstri sa ozaj snažili niečo dokázať a mnohokrát sa im to nedarilo takým fenomenálnym spôsobom, že to tvorci museli mať z reálneho života :)) ()

korbitch22 odpad!

všechny recenze uživatele

Dvě hnusné postavičky,se snaží kutit a socialistický divák plus dnešní mládež jsou u vytržení,tohle jsem nenáviděl už jako malé děcko a pamatuju si,jak sem asi v sedmi letech řekl tátoj,jestli bych ho mohl slušně poprosit,jestli by ty dva kretény laskavě vypnul,táta se usmál a hodil tam vhs predátora...jupí :-) ()

Galerie (139)

Zajímavosti (85)

  • Když se v 90. letech měl Pat a Mat objevit na VHS, byl problém s tím, že na jednu videokazetu se vejde málo epizod. Proto se na starších VHS rozhodli distributoři, že ze všech epizod (vně úvodní epizody na VHS) vystřihnou znělku a nahradí ji pouze grafikou s názvem epizody. Stejně tak byly u všech epizod vystřiženy titulky (vně závěrečné epizody na VHS). Teprve na konci 90. let vyšly VHS s Patem a Matem bez jakýkoliv úprav. (mnaucz)
  • Pôvodne postavičky mená nemali. Pri hľadaní mien pre obe postavy sa výtvarník a režisér Lubomír Beneš inšpiroval želaním detí, s ktorými sa rozprával na besedách. Deti sa tak začali hrať s výrazmi ako „patlal a matlal“ (v češtine) alebo šachovými výrazmi "pat" a "mat" (tieto šachové pojmy pochádzajú z perzštiny). Svoje mená Pat a Mat dostali v roku 1989, spočiatku pre zahraničnú distribúciu Krátkeho filmu. Od tej doby sa podľa nich volá celý seriál. (MerlinPolcic)
  • V Iráne boli upravené niektoré scény, ktoré zobrazovali odkazy na alkohol. V epizóde Pračka zase rozmazali sochu nahej ženy. (MerlinPolcic)

Reklama

Reklama