Reklama

Reklama

Černý zabiják

  • Česko Kosatky (více)
Ukázka z filmu

Snímek Blackfish odhaluje příběh notoricky známé kosatky Tilikum, která – na rozdíl od jakékoli jiné volně žijící kosatky – zabila v zajetí několik lidí. Co se s ní za tu dobu stalo? Šokující záběry a poutavé rozhovory s trenéry a experty manifestují mimořádnou náturu těchto tvorů. V posledních čtyřech desetiletích si můžeme pozorovat opravdu kruté zacházení s kosatkami v zajetí a rostoucí rozčarování pracovníků, kteří byli mylně informováni o ohrožení tohoto druhu v divočině. A to jenom kvůli vysokým ziskům průmyslu mořských parků. Tento emotivní a napínavý příběh nás přiměje k tomu, abychom zvážili náš vztah k přírodě. Zároveň ale odhaluje, jak málo toho my lidé vlastně víme o těchto vysoce inteligentních a překvapivě vnímavých savcích, které jsme chtěli ovládat. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (101)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Z nahlédnutí do života kosatek v zajetí se jedné udělalo dosti nevolno, po dokoukání to ve mně postupně doznívá a po pravdě i hodně vře, krutost lidí je zarážející.. Jedná se o zdařile zpracovaný dokument, ve kterém zazní spousta pocitově nepříjemných informací.. Každopádně zajímavé, strhující a velice smutné.. ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Zábavné parky, kde diváci jasajú pri pohľade na divoké zviera, ktoré poslúcha cvičiteľa na povel pri predvádzaní čísel. Na jednej strane dokument prezentuje vykorisťovanie kosatiek od začiatku tohto barbarstva po dnešok, a na druhej strane poukazuje na špinavé taktiky SeaWorld o zamlčovaní pravdy. Ja zasa nie som toho názoru, že cvičitelia sú úplne nevinní, keď na ne zaútočia kosatky - síce na cvičiteľov prezentovaních v tomto dokumente je vidno, že im záleží na zvieratách, a sú vlastne iba bábkami SeaWorld, lenže pre divoké zvieratá nie je prirodzené byť v zajatí, byť využívaný pre zábavu ľudí, takže im mohlo docvaknúť, že pracovať v takomto biznise nie je pre divoké zvieratá žiadny "lepší život". Rovnako ako to platí o Zoo či cirkusov. Alebo možno som iba jedna z mála ľudí, ktorí niečo také pochopili aj bez toho, aby mu niekto zdelil takúto informáciu, či mali nejaké interné informácie o zaobchádzaní zvierat ľudmi. Každou interakciou s kosatkami riskovali svoj život. Bolo iba otázkou času, kedy si kosatka vybije svoju frustráciu zo zajatia na cvičiteľovi. Takže išli do toho na vlastné riziko. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Měl jsem tu čest na vlastní oči vidět kosatky ve volné přírodě a můžu říct, že na to nikdy nezapomenu. Oproti tomu jsem byl jednou ve vodním parku, kde byli cvičení delfíny a lachtani a jako líbilo se mi, ale když kolem vás krouží delfín v moři či oceánu – je to prostě lepší zážitek. Ale teď k tomuto velmi zajímavému a velmi smutnému dokumentu. Člověk je pro prachy ochotný udělat cokoliv a kosatka není vůbec hloupý tvor. Žít v zajetí není žádný život. Už od mláďat nepoznali nic než stísněný prostor, málo potravy, mnohdy špatné zacházení ze strany jiných jedinců – no a ti slavní cvičitelé ač se snažili sebevíce, nikdy jim nemohli být rovni. To však neznamená, že svou práci neodváděli dobře a neměli kosatky rádi. Někteří za to zaplatili životem. Tilikum už odešel na věčnost – což pro něj bylo vysvobození a rozhodně si nemyslím, že by byl jen nelítostný zabiják…Byl nádherný… ()

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, po jehož zhlédnutí získáte obdiv ke kosatkám a slíbíte si, že v životě nepodpoříte žádný akvapark s živými zvířaty. Respekt patří i jejich cvičitelům, kteří byli na kameru schopni přiznat svoje omyly. (Jakmile z vás ale vyprchají emoce podnícené naléhavým, jednostranným tónem snímku, dojde vám, že černobílé jsou jen kosatky.) ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Dokument zachycující výpovědi svědků a pracovníků zábavního centra SeaWorld, ve kterém došlo k řadě nešťastných událostí, při vystoupení s Kosatkou dravou. Sledovat dokumenty tohoto typu není jistě příjemná ani hezká podívaná, ale vědět o tom, že svět není jen plný duhových poníků a jednorožců je stejně důležitý, jako ponaučení z toho, že chování kosatek v zajetí pro komerční cirkusové vystoupení není správné. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (9)

  • Jméno Tilikum je přebráno ze žargonu indiánského kmene Činuků a má více možností překladu: přátelé, příbuzní, kmen, národ, obyčejní lidé. (sator)
  • Po vydaní dokumentu odhovorilo koncerty vo vodnom parku SeaWorld, kde je Tilikum držaný, mnoho hudobníkov a kapiel (Martina McBride, 38 Special, REO Speedwagon, Cheap Trick, Heart, Barenaked Ladies, Trisha Yearwood a Willie Nelson). (whack)
  • Poslední potomek Tilikuma se narodil 20. 4. 2017 v Texaském SeaWorldu. (freelex)

Související novinky

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama