Reklama

Reklama

Vražda na Nilu

  • Československo Smrt na Nilu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jedna loď, několik vražd, mrtvola, několik podezřelých a jeden geniální detektiv. Hercule Poirot chce prožít příjemnou dovolenou na luxusní lodi Karnak, která se plaví po Nilu. Pokojný výlet se však změní v drama, když někdo zavraždí bohatou Linnet Ridgeway-Doylovou. Pachatelem může být jen některý z cestujících! Ale kdo? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (228)

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Nějak nejsem schopna přijít netelevizním a 'nesuchetovským' Poirotům na chuť, tenhle mi připomínal ze všeho nejvíc pruského důstojníka na odpočinku, nikoliv distinguovaného snobského Belgičana. Jinak je Smrt na Nilu zdlouhavá, nudná a i přes hvězdné zastoupení má překvapivě necharismatické postavy. Alespoň že půvab Olivie Hussey byl jako vždy osvěžující. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Knižně se mi Smrt na Nilu líbila téměř srovnatelně jako nejslavnější dílo Agathy Christie Vražda v Orient Expressu. Bohužel filmové zpracování mě absolutně nenadchlo. První hodina filmu je úplně zbytečná. Ta se mohla zkrátit tak na 20 min a pak se mohl nechat prostor pro další poměrně zajímavější dění a nemuseli se vynechávat postavy ani druhotné dějové linie. Sice chápu, že je těžké vměstnat takovou to knihu do dvouhodinového filmu, ale já bych na to prostě šel jinak. Takhle první hodinka úplně zabije celý film. Spíš jsem si připadal, jako že sleduji nějakou levnou nenáročnou komedii. Jakmile se ovšem stane vražda,tak děj nabírá grády. Chápu, že tolik postav nešlo, ale přinejmenším pan Richetti nebo strojvůdce mi připadali jako zajímavé postavy, které nemusely být potlačeny. Zároveň jsem také věděl jak film dopadne, takže u mě odpadala taková ta atraktivnost. Závěrem bych řekl, že Smrt na Nilu není špatná detektivka, to vůbec ne a také Ustinov pojal Hercula Poirota trošku jinak než Finney (méně groteskně) a to je správný krok. ()

Reklama

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Ustinova v téhle roli nemám rád, ale na druhou stranu jsem jak několik dílů seriálu se Suchetem, tak tenhle film viděl v originále: Ustinov mnohem zřetelněji vyslovuje. Ale to jen taková poznámka. Se Suchetem byla natočena ještě jedna verze tohoto příběhu: není zdaleka tak zábavná, ale předlohy se drží mnohem věrněji. Tato verze je, kromě ústřední postavy, mnohem lépe obsazená, neodolatelné je tango Davida Nivena a Angely Lansburyové a scénky Bette Davisové s Maggie Smithovou...______SPOILERY:_____ Ti z vás, kteří mají problém s koncem - plán vymyslela celý ona a jeho přesvědčila, aby jí pomohl. On je evidentně pod velkým tlakem, má zranění a spáchal vraždu, takže to na konci už prostě nevydrží... ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Když jsem kdysi začínal číst Agathu Christie, snažil jsem se Hercule Poirotovi vyhýbat, co to jen šlo. Měl jsem tehdy hloupé předsudky kvůli seriálu s Davidem Suchetem, který se mi jednoduše nelíbil. Když jsem později začal číst příběhy tohoto drobného Belgičana, postupně jsem jim přicházel na chuť (seriálu rovněž), až se z něj stal můj nejoblíbenější detektiv ve službách paní Christie. No a Smrt na Nilu patří rozhodně k tomu nejlepšímu z pera autorky. Filmová podoba prošla drobnými úpravami, vyhodila pár nepříliš důležitých postav a zaměřila se jen na to stěžejní. Peter Ustinov se své role zhostil výborně, úloha nebojácného detektiva mu sedla, i když po srovnání musím přeci jen uznat, že David Suchet se pro roli hodí daleko spíš. Hercule Poirota jsem si vždy představoval doslova jako zavalitého skrčka s postavou tučňáka a navoskovanými kníry, čemuž se Ustinov "pouze" přiblížil. Taky mi oproti předloze chybí ve filmu důkladná detektivní práce, zevrubnější vyšetřování jednotlivých podezřelých a zkoumání stop, ale chápu, že tomu, už kvůli udržení snesitelné stopáže, nešlo vyhovět. Takhle jsme tak ochuzeni o Poirotovy brilantní dedukce, kterých se skutečně dočkáme až v závěru. To ovšem nic nemění na tom, že se bezchochyby jedná o velmi kvalitní zpracování, kterému prakticky nic nechybí. Diváci neznalí předlohy si můžou ještě deset bodíků přidat. Za mě 80% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Reálnejšie a tým pádom veľkolepejšie, ako tohtoročný Branaghov digitálny fetiš. Vidieť pravé egyptské vykopávky, pravú loď plaviacu sa po pravom Níle, je predsa len sofistikovanejšie. Aj postavy sú vykreslené v podobe, akú Agatha Christie vymyslela. Žiadne uhladzovanie a politická korektnosť. Proste stará dobrá, nefalšovaná detektívka. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (31)

  • Počiatočné scény odohrávajúce sa v Anglicku sa natáčali v dedine Hambleden v Buckinghamshire a vo vidieckom dome Compton Wynyates vo Warwickshire. Produkcia strávila sedem týždňov na mieste v Egypte koncom roku 1977 na miestach ako Asuán, Abú Simbel, Luxor a Káhira. (Arsenal83)
  • EMI v čase vydania filmu tvrdilo, že ide o najúspešnejší zahraničný film uvedený v pevninskej Číne s 5 miliónmi návštev v kinách len v Šanghaji. (Arsenal83)
  • Kostýmový výtvarník Anthony Powell vytvoril určité vychytávky. Vrcholom boli topánky pre Lois Chiles s diamantovými podpätkami z milionárskej zbierky a topánky, ktoré nosila Bette Davis vyrobené zo šupín 26 pytónov. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Reklama

Reklama