Reklama

Reklama

The Amputee

Krátkometrážní / Experimentální
USA, 1974, 5 min

Obsahy(1)

Kraťas, nakrútený Davidom Lynchom počas voľných chvíľ pri realizácii MAZACEJ HLAVY. Žena s amputovanou nohou sedí na gauči a píšúc veľmi osobný dopis svojmu známemu nahlas premýšla nad formuláciou viet. V tom k nej podíde doktor a začne sa jej vŕtat v rane po amputácii. Žena si ho nevšíma. Ani len vo chvíli, keď doktor značne znervózni kvôli nezadržiteľne striekajúcej krvi z rany. Čiernobiely film je natočený v jednom statickom zábere, kamera sníma gauč a ženu spredu, doktor je k nám otočený chrbtom. (POMO)

(více)

Recenze (131)

rowdys 

všechny recenze uživatele

Zoberte si list A4 a preložte ho na polovicu. Na jeho jednu stranu nakreslite obrázok a na druhú stranu dajte niečo nakresliť hocikomu kto je po ruke. Papier rozložte a máte efekt Amputee. Za zmienku stojí, že film je preložený i mimopriestorovo (lepšie slovo mi nenapadlo), lebo Lynch testoval dve rôzne pásky. Zaujímavá sarkastická humoreska a tentoraz skôr experiment s formou než myšlienkou. ()

Jimmmy 

všechny recenze uživatele

Podivny nic nerikajici naturalisticky zblebt. Pana Lynche omlouva snad jedine fakt, ze je tento snimek natocen v dobe, kdy se pravdepodobne jeste hledal. Jeho nasledna tvorba dokazuje, ze je tento "ulet" ojedinely a ze se vzapeti rychle nasel. Jen mam trosku obavy, aby se nam na stara kolena zase neztratil (viz Darkened room)... 2/10 ()

Reklama

LordPsycho

všechny recenze uživatele

Nehodnotím... ale je to zajímavá podívaná. Je to něco jako v dnešní době takové ty veselé a zlepšující náladu filmečnky na netu. Vlastně je to takový předchůdce morbidnosti...ale to asi ne, že jak již víme, každá vteřina Lynchova filmu něco symbolizuje a tohle asi také, napadá mě jen nějaké vnitřní drama v člověku... ()

Mahalik odpad!

všechny recenze uživatele

Klub slepců by možná tenhle Lynchův kraťas odměnil cenou Ekumenické poroty, ale lidé kteří nemají větší citovou vadu, budou totálně znechuceni. Spisovatelka, píšící i přes svůj tělený handicep dopis (nebo román?) je zde zobrazena jako kuřačka, která ráda posedí ve svém přiblblém křesílku. Přemýšlí, zapisuje a přitom se jí David Lynch nimrá v amputované noze ze které následně začne stříkat krev. Kontroverzní? Možná. Naivní? Super! ()

Spike17 

všechny recenze uživatele

The Amputee je o ženě bez končetin, píšící osobní dopis (divákovi je zprostředkován myšlenkami ženy, její ústa se nehýbou) a doktorovi, který se ji nešetrně vrtá v noze po amputaci. Čtyř minutový statický záběr je zkouškou divákovo vůle vydržet velmi nepříjemný střet s nechutně vyobrazenou otevřenou ránou. Tímto snímkem si Lynch krátí volný čas při problémové realizaci Eraserhead. Minimálně tak působí a nějakého hodnotnějšího a detailnějšího rozboru si podle mého názoru nezaslouží. VÍCE ZDE (FILMOGRAFIE DAVIDA LYNCHE - RANÉ KRÁTKOMETRÁŽNÍ SNÍMKY) ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • V roku 1973 David Lynch už asi rok točil film Eraserhead. V tej dobe mu došli peniaze. Pre neho to bolo veľmi depresívne obdobie. Lynch dostal nápad, ako z tejto situácie psychicky vyviaznuť a tak natočil snímok The Amputee. (ČSFD)
  • Krátkometrážní experiment byl natočen ve spolupráci s kameramanem Frederickem Elmesem, a to také za účelem otestování kvality tehdejší filmové techniky. (Abes)
  • Lynchův kamarád měl otestovat několik cívek surového filmového materiálu a Lynch ho přemluvil, aby to mohl režírovat. Když se potom činovníci AFI shromáždili v promítacím sále a viděli ženu s amputovanýma nohama, jak sedí na židli a píše dopis, jeden z nich zvolal: "V tom může mít prsty jedině Lynch!"
    (Zdroj: Temné stránky duše) (trojúhelník)

Reklama

Reklama