Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1969. Dr. Malcolm Sayer skúma v newyorskej nemocnici skupinu pacientov, ktorí v dôsledku prekonanej encefalitídy boli po desiatky rokov v katastrofálnom stave. Zrealizované testy ho presvedčia, že títo pacienti žijú svojím vnútorným životom. Sayer získa povolenie riaditeľa nemocnice Kaufmana na experimentálnu liečbu drogou L-DOPA, ktorá úspešne pomohla ľuďom trpiacim Parkinsonovou chorobou. So súhlasom pacientovej matky vyskúša drogu na Leonardovi Loweovi a podarí sa mu u neho obnoviť schopnosť hovoriť a pohybovať sa. Všetci sa pacienti preberú k životu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (657)

H34D 

všechny recenze uživatele

1990 byl očividně pro Robina Williamse úspěšný ročník, po výborné Společnosti mrtvých básníků dokázal zaexcelovat i v Času probuzení a když přihlédneme ještě k pozdějšímu Willu Huntingovi vyjde nám, že tyto citlivé role mu sedí nejlíp a zvládá je opravdu bravurně. Roberta De Nira není třeba ani komentovat, ten přeci neumí hrát špatně. A právě na bezchybných hereckých výkonech a silném scénáři je postaven celý film. Citlivě divákovi prezentuje dojemný příběh "spících" lidí v ústavu, které dokáže chytrý doktor po letech zázračně probudit. Bohužel jen proto, aby je záhy musel zase "uspat", jelikož léčba není vůbec ideální... Film nás nejen dojme (troufám si říct, že nejedno oko nezůstane suché), ale také donutí k zamyšlení, co takový "spící" člověk vlastně prožívá. 9/10 ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Fascinujúci film. Je úžasné, ako pútavo a zaujímavo sa dá nakrútiť príbeh jedného leta. Príbeh, ktorý už časom zapadol prachom, odstupom času je to jedno leto už nezaujímavé, ale práve naopak, je to úžasný príbeh (možno vám táto veta pripadá čudná, ale chcel som to povedať, čo najpresnejšie a bez spoilerov - keď uvidíte film, pochopíte). Filmu kraľujú herci. Robin Williams v role šprta a odľuda ("Robili ste s ľuďmi?" -"Nie, ale robil som s dážďovkami.") úžasný. Taktiež Robert DeNiro je skvelý, v role pacienta podáva strhujúci výkon. Film disponuje aj skvelým scenárom. Nikdy nenastal okamih, kedy by som sa nudil. Film má vyrovnané tempo a pár úžasných scén (hlavne ma zaujala scéna, keď DeNira nechcú pustiť z liečebne a schytia ho strážcovia a ťahajú ho preč - kamera sníma pohľad DeNira na dvere von, ktoré sa pomaly vzďaľujú). Pokiaľ máte radi retard-movies, tak vám Awakenings odporúčam. Ak nie, tak si to pozrite taktiež! Tento film je skvost a právom patrí do TOP200. ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Keby mi niekto pred časom povedal, že môj obľúbenec Robert De Niro dokáže vo svojom hereckom repertoári presedlať z fajnového gangsterského chlapíka na kompletne postihnutého človeka žijúceho zo dňa na deň svojím vlastným vnútorným životom, ktorý je pre nás, bežných ľudí, nepochopiteľný.... asi by som mu neverila. O to krajšie bolo moje prekvapenie, keď ma De Niro zovrel svojím maximálnym ponorením sa do svojej úlohy. Ale tu ide o viac, o tú neskutočnú životnú energiu a chuť vymamiť sa z večného ležania na posteli, o túžbu vyjsť na ulicu a vdýchnuť čerstvý vzduch a robiť úplne obyčajné činnosti, ktorým my v každodennej rutinnej nude nepripisujeme žiadnu dôležitosť. Aké úžasné by mohlo byť pre týchto ľudí, keby mohli prežiť jeden z našich ,,nezáživných" dní. Vynikajúca citlivá réžia, skvelý Robin Williams a v neposlednom rade perfektný De Niro. Nenápadné objatie v jedálni, ktoré dokázalo láskou blízkej osoby zmierniť jeho ťažký telesný záchvat, považujem za najviac emocionálnu a dojímavú scénu, ktorou ma De Niro úplne odrovnal. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Steven Zaillian .. Dojemný příběh zpracovaný podle krátké, lehce zázračné, přesto trpké epizody medicíny. Doktor Robin Williams do své role sedí přesně, což potvrdil i o pár let později. Robert De Niro, ten rok skutečně ve formě, kdy by zvládl zahrát snad kohokoliv, ztvárnil hlavního z pacientů více než přesvědčivě. Všestranně přesné, precizní .. a smutné. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Užívateľ kingik ohodnotil film odpadom s tým, že ani nevie, o čo vo filme šlo. Tým by sa kľudne mohol zaradiť medzi pacientov kliniky, o ktorej tento skvelý snímok je. Stojí na geniálnych hereckých výkonoch Williamsa a De Nira, u druhého menovaného ide určite o jeden z najlepších výkonov vôbec. Nemám rád filmy z lekárskeho prostredia, ale tento je tak silne prirodzene ľudský, že nemôže nezaujať. Navyše samotný príbeh o osvietení mysle prináša dosť otázok, nad ktorými sa dá zamyslieť. Ľudský mozog je skutočne ešte zem nepoznaná a skladám klobúk pred pánom doktorom Sayerom. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Telefon v bytě Dr. Malcolma Sayera (Robin Williams) je opatřen natahovacím spirálovitým kabelem. Ten se však v roce 1969, kdy se děj filmu odehrává, ještě nepoužíval. Do roku 1975 se používaly výhradně hladké telefonní šňůry. (Hans.)

Související novinky

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

19.12.2018

Penny Marshall, režisérka filmů Velký, Čas probuzení nebo třeba Velké vítězství, zemřela ve věku 75 let. Americká producentka a režisérka byla sestrou rovněž zesnulého Garryho Marshalla (Pretty Woman… (více)

Reklama

Reklama