Reklama

Reklama

Sirotek: První oběť

  • USA Orphan: First Kill (více)
Trailer 1

Příběh zlovolné dívky Esther z hororu Sirotek dostává novou kapitolu. Vyšinutá žena Leena Klammer je pro dobro světa zavřená v ústavu pro duševně choré kdesi v Estonsku. Vysoce inteligentní, promiskuitní Leena je zlo v lidské podobě, trpí řadou psychických poruch a ve svých třiceti letech vypadá jako dítě. Jednoho dne se jí brilantním způsobem povede z blázince utéct a rozhodne se naplnit svůj neméně perfektní plán. Vydává se do Ameriky, kde se vydává za ztracené dítě Esther ze zámožné rodiny. To se jí podaří, ale její zmanipulovaný a vysoce spokojený život obyčejného děvčete se nečekaně zvrtne. Esther je následně vhozena do nervy drásajícího souboje se svou novou matkou, která je připravená udělat cokoliv a svou rodinu před vražedným dítětem ochránit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (204)

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

Jednička byla překvapení, jelikož nikdo nevěděl oč se bude ve skutečnosti jednat. Dvojka je prostoduchá recyklace již viděného, leč lehce poupraveného scénáře (stejně to nemění fact, že se jedná o prequel, takže finále pro hlavní "hrdinku" musí dopadnout dobře). Takže jsem se na to podíval vesměs jenom kvůli killum... No ale i ty stály za hovno (málo gore a většinou se jednalo o již tisíckrát viděné bodání nožem a to ocením fakt jenom v akčňáku, nikoli u hororu, žádná kreativita!). Stopáž je dostačující, takže jsem se i přes některá hluchá místa nenudil. Zkráceně řečeno: Jedná se o úplně zbytečné "předpokračování", ale díky úspěchu jedničky se na počinu vytěží a to tvůrci jediné měli v palici při psaní scénáře. Navíc režie je na podprůměrné úrovni. Asi jsem jedinej, ale Ester mi přišla už dost stará v ksichtě, nechápu, kdo by jí to sežral. Silnější dvě hvězdy dám za výkon Isabelle, jinak nedoporučuju. ()

MightyHal 

všechny recenze uživatele

Tvůrci pochopili že je naprosto zbytečný zkoušet v sequelu (tady v prequelu) po hromadě letech navodit tu stejnou atmosféru, či zkusit dát copy paste a jen to přenést na to co se stalo před jedničkou. Místo toho aby se vykrádali, tak nám tu dali vtipnější, více "self-aware", ale i tak dost atmosférický prequel. Kamera, hudba, nasvícení a celkově režie je tu zmáknutá skvěle a i jak si to občas hravě hraje s některými tropami duchařským horor klišé apod. Fakt ten film vypadá skvěle a herecké výkony jsou taky fajn, hlavně Isabelle Fuhrman, ta herecky vyzrála a předvádí tu ještě lepší výkon než v jedničce. Co je ale na celém tomhle filmu to best, je zvrat uprostřed filmu, který mi sedl prostě neskutečně. Takže jo, fakt super, jsem rád že si uvědomili že když už herečka z jedničky zestárla, tak že nemá cenu se brát moc vážně a upustili uzdu, díky tomu tu má Esther i docela pár vtipných hlodů! ()

Reklama

Big_Boss 

všechny recenze uživatele

První Orphan z roku 2009 byl fajn horor, kterej měl originální zvrat, ale natočit po 13ti letech pokračování, který má fungovat jako prequel se stejnou herečkou (kterou samozřejmě neomladí digitální jedničky a nuly nebo tuna make-upu na úroveň prvního filmu) mi nepřišel jako nejlepší nápad. Na film jsem se teda podíval s minimálním očekáváním a řeknu to takhle… nebylo to tak špatný jak jsem se obával. Ano, vizuálně už ester nepůsobí jako ta malá podivínská holčička z prvního filmu, ale upřímně… po nějakejch 10ti minutách si na to rychle zvyknete a přistoupíte na hru tvůrců. Jakej je ale film obecně? No, pár šťavnatých smrtí tam je, ale nečekejte nějaký jatka ve stylu Pátku 13týho. Spíš je to malá psychologická hra na kočku a na myš, kdy na rozdíl do prvního filmu není Ester ten Alfa samec, kterej má všechny esa v rukávu… a to je strašně osvěžující. Jedinej zápor filmu vidím v jeho zakončení, který bylo předvídatelný, ale na druhou stranu to je logický, protože musel příběh musel bejt ukončenej takovym způsobem, aby mohl chronologicky navázat na originální jedničku. First Kill je zábavnej, ale zbytečnej film, kterej si už asi nikdy znovu nepustím. 5,5/10 ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Hybnou silou filmu je scenár Davida Coggeshalla, ktorý má v rukáve viac ako niekoľko trikov, vrátane niekoľkých ohromujúcich zvratov, ktoré som, priznám sa, netúžil a povediac ani nikde nevidel. Dáva to zmysel – koniec koncov mal aj prvý film ohromujúci zvrat. Zvrat tu pôsobí sviežo a vzrušujúco a mení celý film spôsobom, ktorý je šialene príjemný. Mínus je, že z veľkej časti filmu mal obraz zadymenú až zahmlenú kvalitu, vďaka ktorej sa niektoré časti zdali rozostrené a to sa mi naozaj nepáčilo. Je jasne, že dej nedáva úplne zmysel, ale čert to ber dôležité bolo, že som sa pri tom bavil. 6,5/10 ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Aby sa neopakoval príbeh jednotky, scenáristi museli prísť s niečím novým, originálnym a odzbrojujúcim. Postupnú manipuláciu rodiny a ich neskoršie vyzabíjanie teda rovno vylúčili. Treba uznať, že twist, s ktorým vyrukovali, bol pomerne rýchly a skutočne neočakávaný. Vďaka nemu sa stal Orphan: First Kill brutálnejší, adrenalínovejší, ale zároveň menej psychologický s chýbajúcou hororovou atmosférou. Bohužiaľ, hlavná pointa bola tiež postavená na veľmi nelogickom správaní sa jednej z hlavných postáv. V jej prípade si určite množstvo divákov ihneď povie, že takto by sa v skutočnosti nezachoval nikto. I keď si film zvolil približne v polovicu cestu odľahčeného trileru s čiernym humorom, ani vtedy nebol taký zábavný, ako by som čakal. Bizarných podrazov od Esther mohlo byť viac a pokiaľ sa už chceli tvorcovia miesto napätia a atmosféry zamerať na vzájomné útoky a spory, mohli pritlačiť viac na pílu. Zdalo sa, ako keby sami filmári miestami nevedeli, či chcú ísť cestou zábavy alebo serióznosti. Aj preto záverečných desať minút pôsobilo priam neúmyselne smiešne a kvôli hlúposti vedľajších postáv som chtiac-nechtiac muse nadržiavať vrahyni Esther. Film ma v kine síce celkom bavil, zákernú Esther milujem, ale vysoko nepravdepodobný zvrat a jeho pokračovanie obrátili celé smerovanie Siroty naruby. 5/10 __ Viac v recenzii. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Aby se Isabelle Fuhrman co nejvíce podobala Esther z předchozího Sirotka (2009), pokusili se jí tvůrci „omladit“ kombinací make-upu, souborem triků a prací s hloubkovou kamerou. Navíc měl štáb k dispozici dvě malé dublérky. (Robbi)

Související novinky

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Reklama

Reklama