Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Enid (Thora Birch) a Rebecca (Scarlett Johansson) práve dokončili strednú školu a lomcuje nimi puberta. Miesto vo fast-foodovej americkej spoločnosti si hľadajú bombardovaním okolia uštipačnými hláškami. Navyše majú depresiu z toho, čo ich čaká. Budú si musieť nájsť nudnú prácu, čakať na prvý románik. Kým Rebecca sa zamestná v miestnej kaviarni a začne si šetriť na byt, Enid je bližšie flákanie sa s neurotickým romantikom Seymourom (Steve Buscemi). Skúška dospelosti je za dverami - obe majú čo robiť, aby si obhájili svoje identity, splynuli so "systémom" a pri všetkých osobných zmenách zostali stále priateľkami. (POMO)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (323)

Kass 

všechny recenze uživatele

Na "Přízračný svět" jsem se těšil velmi dlouho, protože díky bezchybně vychytané české distribuci mi v kinech (dle očekávání) proklouzl těsně mezi prsty. A teď už konečně vím, že těšit se bylo opravdu na co, jelikož všechny mé očekávání "Přízračný svět" naplnil mírou vrchovatou. Obě hlavní náctileté herečky hrály radost pohledět. Podobně S. Buscemi, který roli outsaidera vystřihl tak, jak by to ve své přirozenosti nedokázal snad nikdo jiný. Nejvíc se mi ve filmu líbil kopec různých vtipných situací, které přesně rezonovali s mým smyslem pro černý (nebo trapný, jak chcete) humor. V závěrečné půlhodině se film začne z komediální roviny přiklánět stále více k dramatické, takže salvy smíchu z první hodiny příjdou trochu k úbytě, ale i přesto nemůžu hodnotit jinak než za 5*. Vždyť tak jako u "Příznačného světa" jsem se nenasmál aspoň dva, tři roky zpátky! ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Komickým se pro mě stává zjištění, že jsem o tomhle filmu věděl už v době jeho vzniku a chtěl ho vidět - což jsem zrealizoval až teď, o dvacet let později. No... celej já! Na druhou stranu, i z dnešního hlediska člověk ocení tehdy skoro neznámou a dnes velepopulární Scarlett Johansson, tehdy velepopulární a dnes skoro neznámou Thoru Birch a konstantně podivínoidního Steva Buscemiho, skvostně podivínujícího úplně všude, kde se objeví. Oceňovanej scénář nevypočitatelně vede svou ústřední blběnku světem adolescentských patálií, kde to má těžký, protože je divná a chce bejt svá. Nebo si to aspoň myslí. Na podobný téma jsme tu nedávno měli Lady Bird (a celou řádku dalších filmů), nicméně Ghost World o vlásek vede. Vedle božího herectva na tom maj podíl super obrázky, který si rády hrajou s barvičkama a fajnovej závěr. Každej občas potřebujem sednout do busu, aniž bychom věděli, kam vlastně jede. ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Co k tomuhle filmu napsat... Souhlasím s Kassem a Pedrem - skvěle napsané postavy odehrané s naprostou uvěřitelností, vztahy mezi nimi budované jsou velmi skutečné a, opět musím použít to slovo, uvěřitelné. To je vlastně asi i to nejlepší, co můžu při popisu tohohle filmu použít - uvěřitelnost. Nic moc děj, ale přesto mám po shlédnutí pocit, že se na plátně stalo víc, než jsem viděla a dokázala si během filmu uvědomit (což zmiňuji jako klad!). ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ani jsem netušil, že předlohou byl comics. A navíc se statusem kultovní. Tak či onak se nám předkládá příběh dvou absolventek střední školy s otázkou, co dál s načatým životem. Především ovšem nejde o tupé naivky, ale citlivé a po lecčems toužící dívky s IQ, o kterém si mohou hrdinové z Prciček nechat tak akorát zdát. Na druhou stranu jsou ovšem zatraceně přidrzlé, sprosté a prudí kde koho. Nejvíc teď řeší práci a při jejím hledání objeví inzerát, v němž určitě nějaký loser zkouší štěstí u ženy, která se v jeho životě jen letmo mihla. S oním ztroskotancem se nicméně nakonec seznámí a nebude to vůbec marné. Výsledkem určitě není povrchní kus, ale velmi milá, sarkastická a umně napsaná radost okořeněná výtečnými hereckými výkony. Ztracená děvčata na prahu dospělosti si báječně notují, introvertní sběratel desek je dokonale doplňuje. Stejně jako několik dalších postav v drobných rolích. Příjemné, barvité, ujeté a hlavně o životě. Výborný debut. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Opravdu velice naprůměrný film, který mě překvapil jak citlivou režií, tak i zcela bezchybnými hereckými výkony celého hlavního tria. Čím jsem však byl opravdu oslněn je scénář Daniela Clowese a Terryho Zwigoffa, ze kterého pramení velice silné pochopení morálních problémů dnešní generace. Bezchybné načrtnutí mentality žen v teenegrovském věku, tedy alespoň porovnání s dívkami které znám vyšlo pro film na jedničku, a současný příběh, který se z neškodné komedie dostane až do velice silného dramatu, to jsou hlavní důvody, proč si můžu bez větších rozpaků dovolit film ohodnotit maximálním možným způsobem. Přízračný svět je opravdu okouzlující film na který se rád podívám ještě několikrát, děkuji Terry. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (18)

  • Všechny filmové plakáty, které vidíme u Seymoura viset na zdi, nakreslil Ernesto Cabral. (HellFire)
  • Plakát „Coon Chicken Inn“ namaloval Robert Rumb (americký ilustrátor). (HellFire)
  • Když Enid přijde navštívit Seymoura, má na sobě modré džíny - dárek od Dany. Džíny vidíme předtím dvakrát ve filmu ležící na chodníku. (Kulmon)

Související novinky

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

12.05.2018

Fotbal na islandské sopce, superhrdinové na dvou kontinentech, koňské závody na mongolských pláních, bláznivá cesta malých rockerů, boj proti pradávným obrům, retro dobrodružství malých únosců či… (více)

Reklama

Reklama