Reklama

Reklama

Život a smrt Petera Sellerse

  • USA The Life and Death of Peter Sellers (více)

Obsahy(1)

Film Život a smrt Petera Sellerse sleduje bouřlivou cestu britského komika od jeho skromných počátků v pořadech radia BBC až na vrchol popularity, kterou mu přinesly jeho komediální filmové role. Úspěšného herce v jeho skutečném životě drtí divoké partnerské vztahy, jeho nevyzpytatelné chování a nezdravě milující matka. Suverén na plátně, ďábel v osobním životě. Peter Sellers a jeho neopakovatelný životní příběh. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (98)

Jordan 

všechny recenze uživatele

najvăčším kladom filmu je jeho námet - biografia rozporuplnej postavičky hollywoodu. potom je tu už sľubné obsadenie s naozaj sa snažiacim a tiež dobrým Geofreym Rushom chytľavá a štýlová animovaná pesnička v titulkoch po ktorej príde úvod, ktorý s týmto všetkým zaklincuje to, čomu sa hovorí: sľubný začiatok. po sľubnom začiatku však tempo mierne upadne, o peterovi sellersovi sa nedozvieme veľmi veľa, iba útržky o tom, že bol nervák, čudák a mal strašidelnú matku . . . upozornenie - film nie je komédia, čo je možno bodom k dobru - že film o jednej z najvtipnejších postáv filmu je cekom smutná dráma. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Šokující, a musím konstatovat, že skoro urážející zpracování života slavného komika a herce, kterého mám (kromě jeho "panteřích" rolí) moc rád. Líbilo se mi, o čem film je, líbili se mi herci (především výborný a zde v komentářích už vehementně vzpomínaný Geoffrey Rush), ale sakra se mi nelíbil způsob, jakým byl film o jeho životě natočen. Nejde ani tak o vypichování obscénností a bulvarizaci Sellersovy cesty světem, jako spíš o stupidní pohledy do zákulisí natáčení a ještě stupidnější moderní "triky"- vyskakující písmenka, pohled do autosalónu, celková grafika a podobné. Proč film s takovou výpravou a s tak hvězdným obsazením nemohl být postaven na pevnějších základech, místo aby připomínal bonusový díl Simpsonových. Nikoliv obsahem, formou.___Jsou tam ale i tak hlody - Peter nemůže mít Sophii Loren, tak v autě obšťastní její dublérku. Při setkání se Stanlyem Kubrickem vytáhne ruku své černé společnice ze svého příklopce a nabídne jí Kubrickovi. Z výše uvedeného snižuji z původně zamýšlených 3* jen na dvě. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Peter Rush v roli Geoffreyho Sellerse byl téměř kopie, nejen vzhledově, ale i herecky - úchvatný fenomenální  výkon! Jako všichni géniové, i Peter Sellers byl tak trošku blázen nebo spíš měl komplikovanou osobnost, jak se teď říká. Takže zatímco na plátně perlil, v osobním životě to bylo asi trochu peklo. Je zajímavé, jak z venku člověk může být takovej borec a ve skutečnosti se v něm může skrývat takový zadumaný zadepkovaný prudič. Dostala mě ta posedlost Sofií Lorenovou, když se ho třeba děti ptaly: "A ty nás už teď nemáš rád?" "Mám vás rád, ale ne tak jak Sofii Lorenovou." A další excesy týkající se jeho dětí. Respekt tvůrcům, že se vůbec do takového projektu dali a podařilo se jim vytvořit něco, co na jednu stranu vykresluje Petera Sellerse, jaký ve skutečnosti byl strangelove, na druhou stranu je to pocta jeho tvorbě. Zrovna teď se nacházím v životní situaci, že bych se s ním v určitejch věcech dokázal i ztotožnit. Ne ve všech! Zajímavě podané, zajímavě natočené, skvěle zahrané. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne dobra biografie, coz je hlavne dany postavou o ktere je. Petera Sellerse nijak zvlast neznam a jediny filmy kde jsem ho videl je serie Ruzovy panter, takze nemuzu posoudit, do jaky miry je to pravdivy, ale po tomhle filmu mam chut sehnat si i jeho ostatni filmy. Hlavnim plusem filmu je jednoznacne Geoffrey Rush, kterej je prvnich 90 minut filmu od Sellerse k nerozeznani a je fakt dokonalej. Pak ke konci, kdyz uz je starsi sice spis pripomina Rushe nez Sellerse, ale i tak je to parada. Krom toho nevim jak vypadal starej Sellers. Kdyby do remaku Ruzovyho pantera dali Rushe a ne Martina mohlo to dopadnou uplne jinak. Ale i ostatni herci jsou skvely, hlavne me pobavil John Lithgow jako Blake Edwards a Stanley Tucci v roli Kubricka. Udalosti ze Sellersova zivota vidime ve filmu dost, ale bohuzel vse zacina az v dobe kdy dostava Sellers napad jit k filmu, takze nevidime jeho detstvi, ale na druhou stranu, to nejzajimavejsi je prave jeho kariera. Jedine drobna vytka k filmu je, ze jednotlive udalosti na sebe obcas moc nenavazujou a jsou to vice ci mene dulezite scenky ze Sellersova zivota, tady mi hlavne chybelo vic z nataceni jeho filmu. Ale je fakt, ze kdyby mel tenhle film zahrnout komplet vse z jeho zivota, tak by tu byly jednak nedulezite a nudne sceny a jednak by mel film zhruba 10 hodin. Na to, ze to je televizni film, je obsazeni a vyprava fakt paradni a ja nemuzu jinak nez dat 5*, protoze jsem se bud smal a nebo se zaujetim sledoval Sellersuv zivot, ktery byl diky faktu, ze neobsahoval vse, svizny a zajimavy, ale je to hlavne diky Geoffrey Rushovi. Navic je dobre, ze film nam necpe jesli byl Sellers dobrej nebo spatnej clovek a ukazuje jak ty prijemne, tak ty neprijemne stranky jeho osobnosti a casti jeho zivota. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, Petra Sellersa mám rád a dlho som čakal na príležitosť pozrieť si tento autobiografický film. Myslím, že Geoffrey Rush sa zhostil stvárniť génia vcelku dobre ( hoci som netušil, aký P.S. v skutočnosti bol ). Ak by mal lepší scenár ( komentáre spoza kamery sú k ničomu ) a režiséra, možno by bol jeho výkon ešte strhujúcejší. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (14)

  • Snímek získal v roce 2005 Zlatý glóbus pro nejlepší televizní film nebo minisérii. Geoffrey Rush získal za svůj výkon ve filmu Zlatý glóbus pro nejlepšího herce v televizním filmu nebo minisérii. (Terva)
  • Snímek získal několik nominací na Zlaté globy a jeho režisér Stephen Hopkins získal také nominaci na Zlatou palmu v Cannes. (imro)
  • Ve filmu Malaga (1954) Sellers údajně nadaboval až 14 postav, přičemž jedenáct z nich mezi sebou vede konverzaci. (imro)

Související novinky

Scenáristé v akci

Scenáristé v akci

22.11.2008

Vrána k vráně sedá a američtí scenáristé s oblibou pracují ve dvojicích. Rossio a Elliot (Piráti z Karibiku) či Orci a Kurtzman (nepřehlédli jste našlapaný trailer na nový Star Trek, že ne?) jsou už… (více)

Reklama

Reklama