Reklama

Reklama

Království prstenu

(TV film)
  • Česko Prsten Nibelungů (více)

Obsahy(1)

Bombastické televízne spracovanie najslávnejšej germánskej legendy. Fantasy príbeh nakrútený podľa ságy o Nibelungoch, ktorá inšpirovala J.R.R. Tolkiena pre jeho románove bestsellery, ale aj Richarda Wagnera, jedného z najfenomenálnejších svetových skladateľov. Príbeh plný mágie, vášne a dobrodružstva sa odohráva v dávnoveku, v čase prechodu zo starého sveta bohov do nového veku. Tento svet bol ovládaný mágiou a kúzlami a bohovia sa prechádzali spolu s ľuďmi po rovnakých cestách. Spomedzi ľudí je jeden vyvolený, aby skoncoval s kliatbou démonov a raz a navždy oslobodil svet ľudí od nekonečného krvipreliatia. Tento udatný muž, kováč Siegfried však musí zdolať mnohé prekážky a čeliť mnohým intrigám, ktoré chcú jeho úmyslom zabrániť... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (143)

Santino7 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru fantasy je to možno celkom fajn, neviem posúdiť, keďže v danom žánri nemám príliš rozhľad. Za seba môžem povedať, že ma to príliš nechytilo, či už po vizuálnej alebo obsahovej stránke. Hneď na prvý pohľad bolo vidno, že film dopláca na nízky rozpočet, niekedy to vyzeralo chaoticky a amatérsky - aspoň na môj vkus. Samozrejme, hollywoodske triky nie sú pre mňa povinnosťou, moc si na ne nepotrpím, lenže aspoň taký zlatý stred... Uznávam však, že niektoré kulisy vyšli naopak parádne, bez hocijakých chýb. Ďalšie mínusové body vidím v hereckých výkonoch. Tie sa mi zdali absolútne odfláknuté, až príliš chladné. Iný herecký výber by prospel, hlavný protagonista mi svojim (ne)hereckým prejavom liezol na nervy v podstate celý čas a Kristanna Loken je síce pekná ale viac tu toho tiež nepredviedla. Z tých ostatných mi utkvel v pamäti možno ešte Pattinson, ktorý zahral taký priemer - viac mu však potenciál jeho postavy ani nedovoľoval (rozhodne lepšie, ako v upírskej ságe...). No a obsah? Tam si to netrúfam hodnotiť, keďže, ako som už spomínal, dobrodružné fantasy ide tak trošku mimo mňa. Bolo to však celkom pozerateľné, i keď niekedy trošku naivné - a na niektorých scénach by sa patrilo buď viac zapracovať alebo ich vypustiť úplne. Pôsobili totiž zbytočne, iba do počtu, nasilu vsunuté kvôli knihe... Taký priemerný koprodukčný televízny film. Vzhľadom na potenciál, ktorý mala predloha (nečítal som, iba som usúdil podľa popisu :-)) však mierne odfláknutá práca. 2/5 ()

Angelino 

všechny recenze uživatele

Ak čakáte naozaj "bombastické spracovanie najslávnejšej germánskej legendy", dostanete rozprávku pre veľké deti. Príbeh sa rozvíja pomaly, najivnosť kováča Erika je niekedy až smiešna a celý námet obrovsky limituje televízne spracovanie. Ak vydržíte obe časti až do konca, príde aj celkom zaujímavý záver, prezradzujúci aj niečo z histórie a mytológie severu, no takýto typ príbehu by mal do rúk dostať Peter Jackson s patričným rozpočtom. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Upřímně, tenhle film spolehlivě zabijí stopáž. Absolvoval jsem snímek najednou (celých 180 minut) takže vím, o čem mluvím. Je zajímavé, jak jsou rozdílné ty dvě části. Protože první část mě bavila. I přes to, že draka si jako přerostlého leguána s pár ostny nepředstavuji a hlavně v těchto scénách mi přímo do očí bila ta TV výprava. Ale nenudil jsem se nijak výrazně a takových 6/10 bych tomu dal. Jenže pak přichází druhá část a to je Beverly Hills 90210 hadra. Nezajímalo mě, kdo s kým a za kolik, hlavně proto, že bylo jasné i mně, (člověku, který legendu o Nibelunzích nikdy neslyšel) jak to dopadne. Opravdu mě to silně nudilo a já se nemohl dočkat konce. Této části bych dal tak 2/10. Takže celkově mi vychází dvě hvězdy. Potěšila mě Kristanna Loken a (překvapivě) ne tak bledý, ale mnohem snesitelnější Pattinson. Pochybuju, že si tohle ještě někdy pustím, a když tak, tak skončím u první částí. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Kdo jiný by měl točit Nibelungy než Němci, konkrétně Bavoři. Tento film, pravda, vznikl v koprodukci, ale režisér je německý. Jde o velmi zdařilé (byť dosti volné) zfilmování starogermánské ságy, které by nemělo být hodnoceno optikou diváka, který zná jen Pána prstenů. Výborná hudba, vhodní herci. Relevantní je srovnání s dalšími filmovými adaptacemi Nibelungů. Harald Reinl natočil v 60. letech též velmi zdařilou verzi, která se mi jeví v něčem ještě lepší než tato. Zdá se mi pohádkovější, malebnější a více se drží původní literární předlohy. Navíc nemám rád přílišnou akčnost a naturalistické znázornění válečných scén, které, bohužel, jsou v novější tvorbě pravidlem (zde jsou naštěstí jen v úvodu 1. části filmu). Tomuto Edelovu dílu těch 5 dávám, i když vidím, že je nikdo z komentujících přede mnou nedal. Ad paascha: co je na tom filmu východoněmeckého? ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Zatial len prva cast: Dialogy a vobec scenar su... maximalne jednoduche, herecke vykony jemne podpriemerne, ale s vedomim, ze je to tv film a nie extra znamy, clovek ani nic viac necaka a moze si ho uzit. PS: Hrozne ma irituje ta jeho cesticka vo vlasoch, preco nemoze mat pekne ako vsetci naokolo?;) Update: Po druhej casti zvysujem na 3*. Skoda toho zaveru, mohli to urobit lepsie (nemam na mysli dej). ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Výtvarník John Chalfant navrhl draka Fafnira podle varana komodského a T-Rexe. (Zdroj: jchalfant.com) (Spinosaurus)

Reklama

Reklama