Reklama

Reklama

Naděje umírá poslední. Z dílny bratrské dvojice vietnamských emigrantů Tony Bui (nar. 1973) a Timothy Linh Bui (nar. 1970) známe dva snímky, spjaté s jejich rodnou zemí. Jednak Tři sezóny (1999), líčící v propojených povídkách příběhy několika lidí žijících v Ho Či Minově městě, a pak Zelený drak (2000), v němž se odvíjejí osudy několika přistěhovalců, kteří se po ukončení války ve své zemi dostali do kalifornského uprchlického tábora. Ve filmové kariéře pak pokračoval pouze starší ze sourozenců, který se odpoutal od své etnické příslušnosti a natočil drama Čekání na zázrak, v němž sledoval několik obyvatel Los Angeles, jejichž zoufalé a osamělé osudy se v předvánoční době protnou. Striptérka Rose (Jessica Bielová), starající se o nemocného synka, plachý majitel pohřebního ústavu Qwerty (Eddie Redmayne), propuštěný kriminálník Jack (Ray Liotta), váhající nad pomstou, a bývalý kněz Charlie (Forest Whitaker), hledající sílu ukončit svůj život – to jsou hlavní protagonisté filmu, odehrávajícího se z velké části pod rouškou tmy. Melodramatické příběhy postav v sobě mají nepopiratelnou citovou působivost hlavně díky prestižnímu hereckému obsazení, které dokázalo překonat i některé scenáristické naschvály. Zvláštní zmínku si zaslouží práce francouzského kameramana Jonathana Sely, přesvědčivě zachycující v noirových odstínech noční zákoutí Los Angeles a svým namodralým laděním (jež zřejmě dalo filmu originální název) také citové rozpoložení hlavních aktérů snímku. (Česká televize)

(více)

Recenze (168)

castor 

všechny recenze uživatele

Výborně obsazený koktejl (dalších) lidských osudů, který se ale bohužel těžko odlišuje od těch jiných spletenců z časů minulých (To, co dýchám, Crossing Over). Poslední filmová role důkladně nalíčeného Patricka Swayzeho, výborný a častokrát nedoceněný Ray Liotta, standardně dobrý Forest Whitaker, velmi zajímavý Eddie Redmayne i odhalená, ale hlavně uvěřitelná Jessica Biel.. Když se spojí slušný scénář a poctivá režie, která se v tomhle případě blíží stylu Michaela Manna, může z toho vylézt atmosférická podívaná. Tvůrci si ale až moc přejí, aby divák ujížděl a přemýšlel nad každou scénou, která se právě odehrává. Jenže Powder Blue obsahuje mnoho pro mně těžko akceptovatelných náhod i nevyjasněných motivů. Výtvarně chladná stylizace ponurého L.A. navíc už není takovou sázkou na jistotu (jako třeba v Crash).. neobjevných 65%.. ()

Timak 

všechny recenze uživatele

Takové komornější, nízkorozpočtové, s velkými hvězdami. Nakonec přece jen happy ending, přestože nese s sebou velké neštěstí. Mně se to opravdu líbilo. Akorát tempo je trochu pomalé na můj vkus. I když už tady něco podobného bylo, pár originálních věcí se najde. Obdivuju Jessicu za její kreace u tyče. To stálo asi hodně potu a dřiny. Jak jsem už řekl, nezávislost snímku na Vás dýchá z každého záběru, i když tam hrajou takoví herci, jako je Ray nebo Forest. Už nevím, co bych dodal. ()

Reklama

Valsadora 

všechny recenze uživatele

Ano, priznavam, tento film me dostal. Ctyri pribehy lidi, kteri se dostali v zivote az na same dno, do sebe pekne zapadaji. Vsechno doplnuje uzasna hudba, ktera podporuje silu a emotivnost pribehu. Trosicku nespokojenost se samotnym koncem, ale v konecnem vysledku to pro me nebylo tak zasadni, abych uvazovala o nizsim hodnoceni. Herecke vykony se mi velmi zamlouvali. Skvele drama, ktere dokaze lecktere donutit uvazovat o jejich vlastnim zivote, o chybach, prekazkach, prohrach. Clovek si pak rekne: Ja se mam vlastne fajn.... 9/10* ()

FritoleXx 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu hvězdně nabité drama, které mi hodně připomínalo knihu Čáry od Rjú Murakamiho. Jde totiž taky o příběhy lidí na okraji společnosti, jejichž osudy se vzájemně ovlivňují. A nutno říct, že stejně jako v Murakamiho knize, i zde z toho sálá deprese na sto honů hlavně díky výborně budované atmosféře nočního města za pomocí kamery, barevné palety i hudebního doprovodu. Původně jsem film začal sledovat tak trochu namátkově, neb jsem po delší době chtěl vidět něco s nedávno zesnulým Liottou, nicméně ve výsledku na mě film udělal větší dojem, než jsem předpokládal. Jessica Biel je mimochodem excelentní. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Didier Rachou: 1 - Amor Porteno ,2 - Dripping Whispers ,3 - Never Meant to Hurt You ,4 - Collarbone ,5 - Werewolf ,6 - synapse ,7 - powder blue ,8 - Get Busy (with Katalyst) ,9 - Breathe (Bliss Featuring Sophie Barker) ,10 - The Woman Is the Way ,11 - grand theft auto ,12 - confessions ,13 - darkness and light ,14 - imogen heap urban species - serve chilled [hed kandi] (1 of 2) - blanket, ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • Jessica Biel absolvovala kvôli svojej postave striptérky "prípravu" v pánskom klube s názvom 4Play v Los Angeles. (MikaelSVK)
  • Swayze musel být ve filmu důkladně nalíčen, aby nebyla poznat jeho postupující nemoc, jíž zanedlouho podlehl. (Sfinkter)

Reklama

Reklama