Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1910 opustil mladý Adolf Hitler (Tom Schilling) své rodné město, nejjižnější rakouskou provincii, a odcestoval do Vídně. S cílem dobýt celý svět jako slavný malíř chtěl ukázat svůj talent na Akademii výtvarného umění. Mladý umělec si pronajal pokoj v domě pro bezdomovce a čekal na svůj velký den. Svůj pokoj sdílel s židovským prodejcem knih Schlomem Herzlem (Götz George). S příchodem zprávy z Akademie o nepřijetí se ukazuje, že Hitler přecenil své umělecké schopnosti a jeho malý svět se hroutí. Hitler se nemůže vyrovnat s takovým ponížením a se ztracenou důvěrou v sebe samotného, chce skoncovat se svým životem.
Paradoxně je to právě Žid Schlomo, kdo ho nakonec přesvědčí, aby zkusil své štěstí v politice. Netrvá dlouho a Hitler se stane vedoucím místní radikální skupiny, která je známá díky svému násilnému chování.
Hořko-sladký absurdní film Mein Kampf je natočen podle divadelní hry George Taboriho, která našla svou cestu na světová pódia po vídeňské premiéře v roce 1987. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Divadelní hra maďarského dramatika George Taboriho Mein Kampf (1987) není českému publiku neznámá, hrála se mmj. v Realistickém divadle na Smíchově (1990), na Národním divadle moravskoslezském (2004) nebo ve Švandově divadle (2012). Zdejší diváky geneze tohoto textu většinou zřejmě minula a přistupují k výsledné filmové adaptaci jako tabula rasa. Což mě osobně vcelku šokuje, ale bohužel nepatříme k zemím s tradicí denacifikace a velká část obyvatelstva dějiny 20. století na žádné úrovni neřeší. Na každý pád je nicméně užitečné se s tímto filmem setkat a reagovat na něj dialogem se svým okolím. To, že se jedná o adaptaci těžkopádnou (co do formálního převodu divadelního textu do filmové podoby) není až tak podstatné. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Má zmysel pozerať film, o ktorom vopred viete , že je blbý? O Hitlerovi toho bolo natočeného dosť, ale neviem kam by som zaradil tento nezmysel. Je to tak blbé, falošné, nepravdivé i nudné, že som sa musel premáhať, aby som to dopozeral. Chcel som to mučenie vydržať až do konca, aby som sa dozvedel ako veľmi je to blbé. A veru, že je...Poniektorí píšu, že ide o filmový prepis nejakej divadelnej hry, čo film aspoň trochu ospravedlňuje. Dialógy boli naozaj otravné a nudné, prevažne interiérové scény sú plné neskutočných lží a celá tá honba za židovským dielom!!- Mein kampf mi liezla poriadne na nervy. Koľkokrát som si v duchu pomyslel, veď už daj tomu debilovi tú knižku, nech sa posunieme ďalej...ach jaj...Podobne ako užívateľ Thomassi dávam jednu hviezdu za výkon T. Schillinga. Keď chcete vedieť niečo o živote Hitlera, hľadajte niekde inde a tomuto nezmyslu sa vyhnite širokým oblúkom. Ako tam zablúdil náš Andrej Hryc to netuším...20%. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jenom dotaz. To měla být jako komedie?:) Geniální Chaplinova parodie Diktátor zde nachází možného konkurenta, bohužel však v tom negativním slova smyslu. Tom Schilling je sice skvělý, docela podobný Robertu Carlyleovi v Hitler: Vzestup zla, ale nevím, jestli to bylo českým dabingem, nebo tím, že film byl laděný komediálně, že mladý Hitler vyznívá jako naprosto groteskní a směšná postavička, u níž si jen těžko představíte, že by si o několik let později měla podmanit téměř celý svět. Tom se mi líbil v Napole, coby citlivý chlapec v Hitlerjugend. Kdyby byl Mein Kampf brán seriózně, mohlo se jednat o kvalitní snímek, který by stál na jeho výkonu. Scéna, kde ožralého a halekajícího Adolfa veze na dvoukoláku jeho přítel stojí opravdu za to:) ()

korok 

všechny recenze uživatele

Nevím do jaké míry se tento počin drží skutečných událostí (podrobný Hitlerův životopis jsem nikdy nečetl) ale i podle zdejších komentářů soudím, že toho bude pramálo. Nikdy jsem neslyšel, že by Hitler chtěl chtěl spáchat sebevraždu před 30. dubnem 1945 (narážím na dva seskoky z mostu na laně v tomto filmu). O něco vyšší hodnocení než bych měl dávám za nápad natočit film z tohoto období Hitlerova života, ještě před první světovou válkou. Zatímco filmů a dokumentů zobrazujících jeho vzestup ve dvacátých, vrchol ve třicátých a pád ve čtyřicátých letech je přehršel, o raném období jeho života a vývoji jeho smýšlení toho zas tolik není. Příště bych ale uvítal lepší zpracování a větší důraz na ověřená historická fakta. P.S.: Nechce se mi věřit, že již v té době byl Hitler až takový vyšinutý magor. Pokud to měla být komedie tak prosím (ale stejně nepovedená) ale mě to jako komedie nepřišlo. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Vybavilo se mi z Černé Zmije: Kdo napsal ten žvást? Komedie je tak leda prohlašovat, že ty bezduché a plitké dialogy, jsou vtipné. No asi nějaký humor, co nechápu. Námět potenciál má - Adolf a jeho nejlepší kámoš žid, ale bohužel to dopadlo tak, že nejvtipnější hláška byla Za všechno můžou židi a cyklisti. A to je fakt málo na celej film. Ještě je tam vidět pěkný prso a pak už jen banda retardů a totálně mimoňskej floutek Hitler, jehož postava sama o sobě mi tenhle film naprosto otrávila. Nic se tam celkem neděje, jenom pořád plácá, což asi má být vtipný až na půdu, ale asi nějakou u sousedů, páč na naší ne. A to nemáme půdu. Jako divadelní hra to muselo bejt slabý, ale jako film? Je to přesně taková blbost, na kterou s radostí tvůrci dostávají dotace. Ožehavé téma zpracované naprosto korektně, nezáživně a sterilně. Točit to češi, přispívá a marketuje to Česká televize jako ultraübercool komedii pro všechny. Ble, škoda času, proč nenatočili radši porno s tou blonďatou buchtou? Její postava byla mimochodem taky retardovaná. Fuj, už to nikdy nechci vidět! ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama