Reklama

Reklama

Luc Devreux a Andrew Scott jsou členové speciální vojenské jednotky „Univerzálních vojáků". Jako součásti přísně tajného vládního projektu, jehož cílem je stvoření dokonalého vojáka s neuvěřitelnou mrštností a mimořádnou silou, necítí bolest, nemají emoce, ani si nepamatují nic z dob, kdy byli normálními lidmi. Jsou těmi nejdokonalejšími bojovými stroji, dokud se nestane něco děsivého. Oběma se začnou vracet vzpomínky a vymknou se kontrole svých vojenských stvořitelů. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (474)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Každý raz nejak začínal. Emmerich môže byť rád, že dostal príležitosť na relatívne vysokorozpočtové sci-fi, čo bolo vždy jeho snom. Dostal k dispozícii vtedajšie hviezdy akčných filmov a natočil s nimi film, ktorý patrí v ich dávno mŕtvych kariérach k tým naj. V prípade Lundgrena sa jedná o suverénne najlepší film. Emmerich ukázal svoj režisérsky štýl (vôbec nemyslieť a užívať si efekty, ale s nemeckou precíznosťou) a mohol ísť demolovať USA. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

První Emmerichův pokus o velký film aneb převedení (=vykradení) Terminátora do Béčkového hávu se spoustou "macho" svalovců drsně koulících očima.... a kupodivu je toto parazitování nadmíru zábavné - nic ve filmu se nesnaží tvářit moc vážně a i patetičnost proslovů Van Damma je tvrdě zatlačována do pozadí jeho dosti vtipnými hláškami a gagy. Spolu s Lundgrenem vytvořil tu správnou dvojici "sadistický padouch - hodný geroj", která pro mě z poměrně slušně natočeného Béčka dělá velice milé guilty pleasure, za které se ve své DVD sbírce nemusím stydět. 7/10 ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

"Povedz dobrú noc, hajzel." Nostalgia ako hovädo, ale zas netreba sa tváriť, že je to objektívne nejaký zázrak. Ide zjavne o kópiu Terminátorov (roboty, jeden stroj vs. stroj č. 2, bezbranná žena medzi nimi). Ale aj k béčku á la Kyborg (tiež s JCVD) to má pekelne ďaleko, takže nečudo, že pri skromnom rozpočte 23 miliónov ich Univerzálny vojak na celom svete trhol 101. Emmerich odviedol kus práce najmä v rafinovanom maskovaní nepostačujúceho (na akčný sci-fi triler) rozpočtu, čím sa ostatne stal povestný; snímka vyzeár oveľa drahšie, lepšie a viac sexi, než by vzhľadom na rozpočet mala. Okrem Terminátorov v tom samozrejme cítiť ešte zombies fláky a ponurý odkaz vietnamskej vojny (Stone, Coppola...), ale čo je na tom zlé? To všetko pekne zamiešané v Hollywoode debutujúcim nemeckým režisérom a za účasti dvoch vtedajších žánrových hviezd. Atmosféra je miestami fajn odľahčená bez toho, aby sa príliš tlačilo na pílu (ľad, rezanie ploštice). Dokonca Van Damme a Lundgren podávajú (samozrejme v rámci svojich možností) solídne herecké výkony. Netreba tento film podceňovať (ale ani preceňovať). ()

choze 

všechny recenze uživatele

Vow. Tak takhle se vstupuje do Hollywoodu - ještě před skvělými body-bag úvodními titulky necháte dvě akční hvězdy, aby se navzájem postřílely. Taky bych vypíchl výživnou scénu s nepříčetným Lundgrenem v hypermarketu, kam působivě zavleče válečné šílenství. Zbytek je bohužel jen velmi příjemně brutální (náhrdelník z uší, průstřel oka, jehla prorvaná tváří) a lehkonoze zrežírovaný akční sci-fi popcorn s četnými a dobrými akčními scénami, které ale nijak neutkví stejně jako příběh kombinující TERMINÁTORY (útěk ženy a jejího ochránce před robotem, podobná likvidace záporáka jako v jedničce, robot proti robotovi), ROBOCOPA (robotizování a nové využití zabitého v akci, vzpomínky na život předtím) a kdovíco ještě. Prvoplánové fórky jsou tradičně orientované na ženy (van Dammův exhibicionismus) a na děti a noční finále jeden na jednoho na venkově po předchozím akčním ohňostroji poněkud zklame. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Sice je to debilita, ale docela koukatelná. Nějaká ta akce, občas docela povedený hlášky (Mam taky takovej náhrdelník, ale z nosů.) a Dolph Lundgren je prostě hustej a celou dobu jsem mu přál, aby Van Dammovi pořádně nakopal prdel. Navíc nevěřim tomu, že by Jean-Calude Kokot nebo snad nedejbože Emmerich ještě někdy dokázali natočit film, kterej by se mi aspoň trochu líbil - 3 hvězdičky - 60% ()

Galerie (73)

Zajímavosti (29)

  • V Severní Americe film utržil 36,2 milionu amerických dolarů, celosvětově to pak bylo 95 milionů. (NIRO)
  • Z rozpočtu 23 milionů amerických dolarů činil Van Dammeův (Luc Deveraux) honorář milion. (Eldrick)
  • Mark Stefanich na filmu pracoval jako kaskadérský dvojník - jeho výpomoc potřeboval Jean-Claude Van Damme (Luc Deveraux). Společně se takto potkali na několika projektech. (Rominator)

Související novinky

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

11.12.2020

V noci na pátek v Lotyšsku nečekaně opustil filmový svět režisér a scenárista Kim Ki-duk. Podle dostupných informací populární a oceňovaný korejský tvůrce zemřel na komplikace spojené s nákazou… (více)

Gerard Butler poletí do vesmíru

Gerard Butler poletí do vesmíru

15.04.2014

U Warner. Bros teď frčí obří destrukce. Po květnovém setkání s novou Godzillou se na začátku srpna ocitneme V oku tornáda, nejspíš to ale bude jen předkrm k dalšímu katastrofickému velkofilmu, který… (více)

Kdo bude postradatelný?

Kdo bude postradatelný?

03.01.2011

Dolph Lundgren se rozpovídal o tom, kdo se možná připojí k přeživším členům Slyovy party v The Expendables 2. Stallone chce získat hlavně mladší generaci svalovců jako Vin Diesel a Dwayne Johnson,… (více)

Reklama

Reklama