Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 2
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Videa (42)

Trailer 2

Recenze (289)

cukorek 

všechny recenze uživatele

Zbytočne natiahnutá minutáž a vŕtanie sa vo viacerých problémoch naraz vyznelo príliš nudne. Namiesto dôkladného životopisného podania komorníka dej skáče hore dole od osudu syna k osudu otca, až sa z filmu stáva propaganda na odkaz M.Luthera Kinga. Ak to malo vyzerať ako film malo to mať podobnú formu ako film Divoký Django, alebo Farba citov. Nakoniec najtrápnejšie použitá fráza bola, keď černoch hovoril černochovi neger. 10% ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Komorník měl potenciál nadchnout, jenže cestu na výsluní mu zkřížila stokrát ohraná šablona životopisných snímků. Logickým vyústěním je tradičně pojatý příběh o neobyčejné kariéře vcelku obyčejného člověka, který si až na sklonku života uvědomil, že radikální proměna způsobu uvažování o světě je nutnou podmínkou pro kýženou změnu společenských poměrů. To není samozřejmě nic objeveného. Problém však tkví v tom, že každý musí začít sám u sebe, což často není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Forest Whitaker si hlasitě říká o oscarovou nominaci, nicméně Danielsův bojácný styl patrně zapříčiní, že volání nebude vyslyšeno. 7/10! Recenze zde. ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Čtu zde o absenci poslání, zbytečnosti příběhu, ale pochopili jste, že se jedná o životopisný film? Rasismus v Americe je zajímavé a především na příběhy bohaté téma, které bychom si měli neustále připomínat. Nevidím důvod na takový film koukat, pokud jsem otázky rasové nesnášenlivosti přejedená :) Osobně mě Komorník zaujal více, než opěvovaný 12 let v řetězech. Snad je to lehkost, s jakou příběh plyne, vzdělávací stránka příběhu, očekávání, jak bude ztvárněn další prezident... Všechno dohromady a mnohem víc, což činí Komorníka jedním z nejlepších filmů jednak na téma rasismu a také z příběhů, které napsal život sám. K pozitivnímu dojmu přispěla i scéna s Ku klux klanem (ještě v době, kdy nevytahovali zbraně jen na šváby), kterým jsem tak trochu fascinována - samozřejmě, ne v pozitivním smyslu. Co si budeme nalhávat, mám taky slabost pro utlačované outsidery a menšiny, takže má dušička zajásala. Hodně sympatický počin. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Rutina, bez šťávy, nápadů a koulí, která potěší snad jen bohatým hereckým ansámblem především v rolích amerických prezidentů. Komorník je v podstatě jen povrchním, černobílým (sic!) svědectvím, které ukazuje všechny postavy a činy přesně v tom světle, v jakém je čekáte. Nic navíc. A že to celé vede v podstatě k blahořečení Obamy (že by film na objednávku?), to je vám jasné zhruba v polovině. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Lee Daniels, který zaujal komorním, otevřeným a hlavně oskarovým dramatem "Precious" se i v případě komorníka drží černošských postav ale tentokrát se snaží působit výpravněji (ačkoliv je film možná až příliš komorní) díky příběhu komorníka, který čtvrt století obsluhoval postupně sedm prezidentů v Bílém domě. Pár historických událostí dokáže zaujmout z dějepisného hlediska a výprava (ačkoliv se film odehrává převážně v interiéru Bílého domu) také působí profesionálním dojmem, ale film je tak příšerné zdlouhavý a utahaný, že ho jistota hereckého výkonu Whitakera, neskutečné letargie, ani na chvíli nezbaví. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

  • Pracovným označením filmu bol názov Lee Daniels' The Butler. (MikaelSVK)
  • Väčšina natáčania prebiehala v americkom štáte Louisiana. Film sa natáčal od 6. augusta 2012 do 7. októbra 2012. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama