Reklama

Reklama

Probuď se, špione

  • Česko Špion, na kterého nezapomněli (více)
TV spot

Obsahy(1)

Sébastien Grénier je francouzský tajný agent, který pokojně žije ve švýcarském Curychu, pracuje jako vysoký bankovní úředník a čeká na případný úkol. Jednoho dne skutečně přichází záhadné zadání, Grénier je však nedůvěřivý. Bezprostředně následující schůzka se Jean-Paulem Chancem, záhadným člověkem, o kterém neví, na čí straně vlastně je, jeho nejistotu jenom posílí. Není jasné, odkud jeho úkol přišel, a také není jasné, co je vlastně jeho obsahem. Každý agent, kterého Grénier kontaktuje, je brzy nato zlikvidován. Grénier začíná pátrat na vlastní pěst, kdo za tím vším stojí, neboť je ohrožen i jeho život. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (103)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film. Na první pohled zmatený, ovšem brzy již spatříte tu celkovou chytrost scénáře a nápadité situace. Tuhletu hru s divákem prostě francouzům vždycky smlsnu jako výborný medovník. A když přídají ještě dezertík v podobě vynikajcích hereckých výkonů, pošmáknu si ještě víc. Piccoli je pro mě velmi zajímavý objev, Cremer předvedl svůj dobrý standard a Lino svůj vysoký standard. Lidi vážně si to pusťte v originále. Tomu klidnému samotému projevu Ventury, se nic nevýrovná. A on to umí takhle podat i když hraje špiona. Lino, si prostě herecký bůh. Akorát závěr se nedá lehce pochopit a to mi trošku zkazilo dojem. Ale (drobný spoiler!) to zakopání mrtvoly v lese mnou docela otřáslo... ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Jó, to byly časy. Špión nebyl vyfintěný desetibojař s kulometem v pravici a kozatou blondýnou okolo krku, padouši nebyli za asfaltové holuby a hlavně vůbec nebylo jasné, kdo je ten hodný a kdo ten zlý, pokud tedy někdo hodný vlastně byl. Zde je ovšem současně ošklivý (ano, blbá reminiscence - to asi ten Morricone). Počasí bývalo stejně zamračené a nevlídné jako čelo hrdinovo, hippoendy se obvykle příliš nekonaly a patos byl pojmem neznámým. A pravda? Tu napsal vítěz do hlášení nad mělkým hrobem, jelikož účel světí prostředky. Žádná uslintaná bondovka s uhlazeným pornohercem v titulní roli, ale syrové francouzské sedmdesátky (teda vlastně už osmdesátky, ale jen o fous) - nádhera. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Další zfilmovaný kousek ze serie noire od Gallimardu. Naplno se v něm projevuje rozčarování z vývoje po Mai 68 - z bojujících studentů jsou teroristé, do vysokých funkcí se vyšvihli bezskrupulozní syčáci...Ventura ztělesňuje ten starý dobrý svět, který sice nikdy nebyl, ale my si ho idealisticky umisťujeme před revoluční změnu a doufáme, že zase někdy přijde. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Starý špion byl ospalý, a teď vstal, je rozespalý. Sám nestačí se divit, kolik lidí mu chce vlásek zkřivit. Jeho ženská strachy ječí, aby vzal hned do zaječích, jenže to nejde, tahle bouřka nepřejde, dokud nerozežene mraky, přitom však může taky přijít o svou koroptvičku, sedne-li jim na vějičku. A dost. :) Jak asi vidíte, moc mě to nebavilo. Lino je výborný jako vždy, Michel Piccoli protivný jako vždy, zato Bruno Cremer tentokrát hraje nechutného šosáka a Krystyna Janda mi šla na nervy. Při sledování naplňujícího se osudu probuzeného špiona, který se musel vrátit do chladu a bahna tajných služeb, jsem cítila spíš soucit, než napětí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Sebastien Grenier, ač by rád spal, musí vstávat. Neúprosný vír událostí rozhodne, jestli už nikdy oka nezamhouří, či upadne do hlubokého spánku.. Střídmý Morriconeho hudební doprovod, každým pórem kůže přesvědčivý Ventura a realismus, který ve své krutosti nikam neuhne. Pro někoho málo, pro mě moc.. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (8)

  • Při přistání v Mnichově hodiny před letištní budovou ukazují půl čtvrté, titulek však chybně uvádí 15:50. (Snorlax)
  • Film je adaptací románu George Marksteina "Chance Awakening". (Snorlax)
  • Když Grenier (Lino Ventura) odchází společně s Chancem (Michel Piccoli) od komisaře, kde žádali propuštění Anny (Krystyna Janda), sejdou ze schodů, na sloupu, za nímž přejdou, je jasně vidět stín kameramana. (Snorlax)

Reklama

Reklama