Reklama

Reklama

Dobrodružný, téměř westernový příběh vzestupu, slávy i pádu mladíka Vita Garganoa z malého sicilského městečka Corleone, jenž se svou ctižádostivostí vypracuje během krátké doby na mocného šéfa mafie. (NFA)

Recenze (23)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Zrovna jsem hodnotil film Zjizvená tvář a Corleone má leccos s tímto snímkem společné. Zde se totiž díváme na mafiánského bosse, který se taktéž na svůj vrchol musel probojovat. Především pak tím, že zničil svého předchůdce. Itálii už asi nikdo nikdy neodpáře mafiánskou tématiku, nejvíc pak na Sicílii. Snímek se zaměřuje na odůvodnění mnoha činů jako sociální spravedlnost na chudácích, kterým byla odebrána půda a neměli prakticky co jíst. Takoví lidé, naštvaní, rozzuření a toužení po pomstě pak logicky chtěli víc. Mnohem víc. Rozhodně ale překvapí, že původní mafiáni, kteří následně podnikali ve stavebnictví a jiných oborech, na počátku vyznávali komunismus a zpívali internacionálu. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborná věc, již z archívů vytažený původní barrandovský dabing pozvedá vysokánsko. Ačkoliv známe z Itálie té doby o něco tvrdší věci, Gemmův Vito je ukážkovým příkladem parádní sicilské mafioso se vším všudy, krásná Claudia trochu stojí na pozadí. Michele Placido si odehraje jen první poločas. Hudba pana Morriconeho ladí s obsahem a fanoušky letectví zaujme méně známá letecká společnost. ()

Reklama

Elessar. 

všechny recenze uživatele

Ide hlavne o chápanie súvislostí. Film dosť naväzuje aj na reálne historické osobnosti (Salvatore Giuliano). Hospodárske a životné podmienky Sicílie sú viac ako mizerné, v kraji večne bojujú s chorobami a s negramotnosťou. Režisér nám dáva neskreslený (neromantizujúci) pohľad na Sicíliu (Coppola naopak, v jeho pojímaní z hladiska príbehu, je Sicília vykreslená ako rajská záhrada), ako na miesto, kde je každý deň boj o prežitie pod  páliacim slnkom. Morriconeho hudba je perfektná a dokonale vykresluje atmosféru. Mladý Vito ide proste na vrchol, stúpa po mafiánskom rebríčku, je to pre neho jediná cesta ako sa dostať až niekam, aby bol Niekto.  Krušné podmienky vidiečanov sú ideálnym základom pre komunistickú ideológiu a niet čo hovoriť. Podobne ako Scarface i Vito si plní svoj sen... ale za akú to cenu? ()

tron 

všechny recenze uživatele

Šesť rokov po legendárnom Coppolovom mafiánskom epose vznikla skromná a nenápadná snímka Corleone... ktorá je skromná a nenápadná právom. Márne by ste v nej hľadali veľké herecké etudy, uhrančivý vizuál, ako i nezabudnuteľné scény. Prišlo, pozrel som ti to a za pár hodín som na to zabudol. Nejedného diváka to však zmietne v zmysle, že nebude tušiť, čo to práve videl. Ako to súvisí s Coppolovou snímkou? Súvisí to s ňou vôbec nejako? Je to vari lacný a nepriznaný remake? Alebo nešťastný pokus o prequel? Vari reboot? Odohráva sa to na Sicílii v mestečku Corleone, je to o mafii a hlavný antagonista sa volá Vito. Práve to ma na tom zaujalo, ale napokon som ľutoval, že som si to pozrel, aj keď na druhej strane som rád, lebo si aspoň nemusím vyčítať, že som si to nepozrel a tým pádom som prišiel o utajenú perlu svetovej kinematografie. No... neprišiel. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Takové rozvleklé. Já to vlastně nikdy před tím neviděl, přitom je to v dabingu ČST 1982. Hudba Ennio Morricone, ale moc jí tu není, hrají Giuliano Gemma, šťavnatá třicetdevítka Claudia Cardinale, mladý Michele Placido, revolucionář, odborář a komouš, toho tu ale tak ve třetině picnou, a ještě mladší Remo Girone jako bankovní úředník. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama