Reklama

Reklama

Král Karel III. malířem

  • Velká Británie Royal Paintbox
Velká Británie, 2013, 71 min (Alternativní 52 min)

Režie:

Margy Kinmonth

Scénář:

Margy Kinmonth

Hrají:

Karel III.

Obsahy(1)

Výtvarné vzdělání vždy patřilo k dobrému vzdělání monarchů a vyšší šlechty a nejinak je tomu i u nejstaršího syna královny Alžběty II... O současném britském králi Karlovi III. toho bylo řečeno, napsáno i natočeno mnoho, ale dnešní dokument můžeme označit za unikátní. Dostaneme totiž příležitost nahlédnout přímo do jeho skicářů, které prý stále nosí s sebou. Miluje okamžiky, v nichž zachytí své okolí jen a jen podle svého. Má rád i tvorbu svých královských předků a příbuzných. „Na svět přicházíme a odcházíme z něj, ale tyhle věci žijí dál. Myslím, že právě to je na pohledu na kresby a malby mých předků tak strhující. Víte, že tam byli, představujete si, jak sedí a skicují či malují, a to je nesmírně cenný druh památky.", říká Karel III. V dokumentu dostane prostor také dcera princezny Margaret, lady Sarah, která se jako jediná z královské rodiny věnuje výtvarnému umění profesionálně. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

GrooteLulu 

všechny recenze uživatele

..rozhodně umí namalovat koně ve všech polohách i ležmo na kavalci, ale zebru s medvědem jak mlátí homouše, šikmooký, Araby a pak spolu sedí u čaje, to namalovat neumí.. ()

Anianna 

všechny recenze uživatele

Kdybych uměla takový akvarel jako Karel III.! Ta práce se světlem! Paráda! Nevím, proč se v dokumentu rozlišuje výtvarničina jen tak pro potěšení a doplnění žádoucího vzdělání členů vládnoucího rodu a výtvarničina na profesionální úrovni. Většina zde ukázaných výtvarných prací od členů královské rodiny je vynikající a třeba akvarely jsou nádherné, ba lepší než třeba akvarely českých profesionálů. A akvarel není vůbec jednoduchá nebo finančně dostupná technika, chce-li ji dělat člověk dobře. Pro mě bylo zajímavé okouknout i štětce nebo barvy, s nimiž Karel III. maluje. Tleskám mu a fandím jeho neteři Sarah, která překročila stín realistického vidění a posunula se k pocitovému abstraktnu. Dobře udělaný dokument, chronologicky seřazený, s komentářem Karla III. ()

Reklama

Galerie (2)

Reklama

Reklama