Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruský ultranacionalista Vladimir Radčenko se po vypuknutí občanské války v Rusku zmocnil vojenské základny ve Vladivostoku a vyhrožuje světu odpálením jaderných střel. Korvetní kapitán Ron Hunter je odvolán z oslavy narozenin své dcery, aby nahradil nemocného prvního důstojníka na ponorce Alabama. Ta pod velením kapitána Franka Ramseye vyplouvá, aby v případě nouze zničila protivníkovy rakety. Už třetí den cesty však dojde mezi oběma muži k prvnímu konfliktu. O tři dny později přijde zpráva, že se Radčenko zmocnil kódů potřebných k odpálení raket. Sonar zachytí přítomnost ruské ponorky a vzápětí přijde zpráva nařizující odpálení raket. Alabama se ukryje v hloubce a unikne útoku Rusů. Kvůli tomu však radisté nedokáží zachytit další zprávu určenou kapitánovi Alabamy. Ramsey je odhodlán splnit první rozkaz a pohádá se kvůli tomu s Hunterem, který trvá na tom, že útok provedou až poté, co obdrží celou zprávu. (TV Nova)

(více)

Recenze (286)

Bauer 

všechny recenze uživatele

Hmmmm...Tak tomuhle filmu dala cinema jen 40%? No myslím že takových 80% by bylo tak nějak akorát.Denzel Washington a Gene Hackman podávají velice slušné výkony, dále potěší například Viggo Mortensen.K tomu výborná hudba Hanse Zimmera a režie Tonyho Scotta , napětí a dobré ponorkové souboje ( no...moc jich teda není to ne ) a jak sem napsal solidních 80%.A tady ,je to pro mně 4,5*. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ponorkové filmy sú pre mňa samostatná kategória, ktorej tento snímok zaberá vrchné priečky. Na malom priestore sa o zábavu postaralo najmä herecké koncertujúce duo Washington-Hackman a takisto silné kombo v pozadí filmu Scott-Bruckheimer. Takú stiesnenú ponorkovú atmosféru som ešte necítil, dej je našľahaný napätím od začiatku do konca, mrazivosť z možnosti vypuknutia jadrovej vojny bola absolútne reálna a riť mi stískalo viac ako pri filmoch o skutočných udalostiach z obdobia Kubánskej krízy. A i keď bolo od začiatku jasné, že záver nemôže skončiť nukleárne, behom sekundy som na to vďaka hercom a prebiehajúcim kritickým scénam zabudol a vžil som sa do danej situácie. 90%. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pekne ukázané, ako môže jeden blázon, alebo proste len strach či hlúpe neoverené rozhodnutie spôsobiť kľudne aj zánik planéty. Dnes v súvislosti s rôznymi trolmi, ale aj nástupom umelej inteligencie bude takéto nebezpečie mnohokrát väčšie. Ak to ľudstvo nejako nezastaví, lebo potom sa niekto pomýli a všetci budeme rýchlo ožiarení a nebudeme na röntgene. Len okrem toho typického amerického postoja mi tu chýbalo trocha viac profesionality, lebo tí velitelia a posádka atómovej ponorky sú síce len ľudia, ale pôsobili úplne amatérsky a hádali sa tam ako menštruujúce osoby pred kramami. Hoci, je to ešte stará dobrá deväťdesiatka a v scenári sa tak škandalózne neobjavili žiadne nadradené ženy ani muži nad 38 stupňov Celzia, lascívne sa vrtiaci na periskope. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ale pro mě o hodně slabší než je Hon na ponorku. Výborní herci, ale nedostatek možností dokázat kvalitu jejich i scénáře. Tony Scott před svým začátkem svého vizuálního šílenství točil vcelku obyčejné snímky, ale měl štěstí na vojenská tématiku, která mu nejen sedla, ale dokázal do ní sehnat i adekvátní herecké osobnosti. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Na této lodi velím já a vy budete držet krok. A jestli ne, tak ten zvláštní pocit, kterej budete mít dole pod kyčlí, bude bota vašeho velitele." Kázeň musí být. Ale co když je jeden velitel moc aktivní a druhej moc opatrnej? No pak je tu vzpoura, to dá rozum. A já bych nechtěl být v uzavřeným prostoru pod vodní hladinou, kde by moje klasická nestrannost vzala za svý. Já prostě nechci být na straně kapitána Ramseye, ani kapitána Huntera a už vůbec nechci být v armádě. Tak co tu dělám? Já se, poslušně hlásím, bojím. A jsem napnutej, což je známka toho, že ten film funguje. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (33)

  • Jméno ponorky je „Alabama“. Jeden fotbalový tým na univerzitě v Alabamě se jmenoval „The Crimson Tide (Krvavý příliv)“. Tento tým vedl slavný trenér Paul „Bear“ Bryant. Ve filmu se takhle („Bear“) jmenuje kapitánův pes. (becki_tu)
  • Kulisa, použitá pro můstek ponorky USS Alabama, byla také použita jako můstek ponorky USS Georgia ve filmu Den nezávislosti (1996). (becki_tu)
  • Jason Robards, který si zahrál roli admirála ve scéně, kdy probíhá vyšetřování onoho incidentu na palubě ponorky USS Alabama, skutečně sloužil u námořnictva během druhé světové války. Byl honorován vyznamenáním „Navy Cross“, které se uděluje se za učení ostatních zemí Paraliance, jak správně vést boj. (becki_tu)

Související novinky

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Tony a Denzel hubí teroristy

Tony a Denzel hubí teroristy

25.09.2007

Krvavý příliv, Muž v ohni, Déja Vu. Už jste určitě pochopili, co se vám snažíme říct. Ano, Tony Scott a Denzel Washington jsou kámoši. A když spolu natočí film, nikdy to není průšvih. U Sony Pictures… (více)

Nový Scott opäť s Denzelom

Nový Scott opäť s Denzelom

26.04.2005

Denzel Washington si po Mužovi v ohni zahrá v ďalšom projekte Tonyho Scotta (na obr.), ktorým má byť romantický sci-fi thriller DEJA VU. Denzel stvárni agenta FBI so schopnosťou cestovať v čase do… (více)

Reklama

Reklama