Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film natočený podle skutečných událostí z 80. let, kdy v Itálii působil významný soudce Giovanni Falcone, který objevil a prokázal spojení mezi mafií a politiky. Místy dokumentárním, avšak působivým způsobem, je zobrazen příběh muže, který zasvětil svůj život boji proti mafii v Itálii a v roce 1987 uskutečnil monstrózní proces s obviněnými ze spolupráce s touto organizací. (borsalino)

(více)

Recenze (7)

pm 

všechny recenze uživatele

Nejde o dokument, ale o hrané společenské drama se skvělým Gianninim a Placidem. Režisér se snaží s maximální věrohodností zdokumentovat události, které otřásly Itálií na přelomu 80. a 90. let, tedy dobu, kdy se proti mafii postavili prokurátoři a soudci, jde konkrétně o případ Giovanniho Falconeho a Paola Borselliniho, kteří byli zavražděni poté, co upozorňovali na provázanost organizace na nejvyšší politické kruhy. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Je hodně lepších filmů o italské justici a mafii, a to prosím neodkazuji jen na legendární Chobotnici. Tady zoufale chybí akce, kromě atentátu a pár náznaků se jen plká u stolu. Což je sice lahůdka s dabingem Františka Němce, ale atmosféru tu nevybuduje. Placido je dobrý, i když za těmi vousy a později knírem trochu schovaný. Chtělo to ale vic exteriérových akcí. Mrzí mě, že místní vysoké skóre snižuju svým hodnocením. S Ferrarou mám asi problém, i 100 dní v Palermu to ode mě schytalo. ()

Reklama

MrJoda 

všechny recenze uživatele

Vynikající drama, skvěle vystavěné a perfektně věrné, přesně jak má být. Jediná, možná spíš subjektivní, výtka je k zobrazení soudce Falcona. Příjde mi, že ho film úplně nevystihuje - zkoušeli jste si někdy zadat jeho jméno do vyhledávání obrázlů na googlu? Je opravdu těžké najít fotku, na které nemá úsměv od ucha k uchu, zatímco filmem nás provází ustaraný kamenný hrdina. Na fotkách mi příjde o mnoho lidštější... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Falcone dostal podobne ako Borsallino svoj TV film, ale Borsallinov film bol zaujímavejší a jeho dokument ešte lepší. Pritom osud tých mužov bol tak "smutne) prepletený, Falcone zahynul v náručí Borsallina a ten o 57 dní dopadol rovnako. Strašná éra talianskej histórie, z ktorej mrazí, no v tomto filme som to až tak necítil. Obaja muži si zaslúžia absolutórium za bránenie dobra a správnych princípov. A zároveň pripomienka pre nás, čo je to skutočná mafia a nie to, čo expremiér, toho času už len psychopat, dennodenne vykrikuje ako besný. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně silný a podle skutečnosti natočený příběh soudce Giovanni Falconeho, bezchybně ztvárněný Michelem Placidem, který se podobně jako Paolo Borsellino zásadně podílel na tažení proti mafii a veřejně ukázal prorůstání této organizace do politiky. Film obsahuje skutečná jména a dost věrohodně se snaží o zrekonstruování Falconeho nástup do úřadu, přes jeho postup a realizaci obrovského soudního procesu, až po jeho poslední cestu, což mu dodává na věrohodnosti a pravdivosti. Zároveň zde nejsou romantizující klišé hlavního hrdiny či obdivy spolupracovníků či žen, což filmu dodává na opravdovosti. Jednoznačně plný počet hvězdiček. ()

Zajímavosti (11)

  • Film sa natáčal na miestach v Palerme, ale niektoré budovy boli použité z Ríma. Takými sú napríklad vonkajšie miesta súdu v Palerme, kde sú zobrazené budovy matematickej, mineralogickej, fyzikálnej fakulty (stará budova) a rektorátu univerzity v Ríme (La Sapienza). (Arsenal83)
  • Michele Placido prezradil, že keď bol s režisérom na návšteve u sestry Falconeho, Ferrara povedal, že Falcone mal neobvyklý, takmer vyzývavý vzťah k smrti, na čo Falconeho synovec odpovedal, že Falcone bol posadnutý jedným filmom - šlo o Siedmu pečať (1957) a scénku hry rytiera so smrťou. To bol originálny dôvod, prečo sa scénka objaví aj v tomto filme. (Arsenal83)
  • Film mal premiéru 8. októbra 1993 pre novinárov a osobnosti zo sveta šoubiznisu, ale premietanie vyvolalo rôzne kontroverzie. Sestra Falconeho si vynútila niekoľkominútový zostrih filmu, pretože podľa nej obsahoval nepravdivé informácie a zobrazenia. Podobne tak sa vystrihli scény, ktoré spájajú policajného agenta s mafiou. Ferrara požiadal súd o povolenie vysielať film nepostrihaný, ale ten mu nevyhovel. (Arsenal83)

Reklama

Reklama