Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každým vyhraným zápasem si vybojoval další dny života navíc v táboře smrti... Nedlouho po obsazení Řecka nacisty se do nelidských podmínek koncentračního tábora v Osvětimi dostává s celou svou rodinou bývalý boxerský šampion střední váhy Balkánu Salamo Arouch (W. Dafoe). Krátce po svém příjezdu ihned upoutá pozornost zdejšího majora Rauschera, když Salamo v pěstím souboji porazí svého dozorce, taktéž boxera. Esesman v řeckém šampiónovi spatří potenciál a nasazuje ho jako svého zápasníka v boxerských kláních určených pro pobavení důstojníků. Salamo je sice výtečný bojovník, jemuž se v ringu daří, ale ví, že od smrti jej dělí jen jediná porážka... Americký životopisný film režiséra Roberta M. Younga je inspirován skutečným příběhem řeckého boxera židovského původu Salama Aroucha (1923–2009), který byl také přítomen u samotného natáčení jako konzultant. Do Osvětimi se dostal v květnu roku 1943 a bojoval zde ve více jak 200 zápasech. S blížící se frontovou linií byl poslán v lednu roku 1945 na těžké práce do tábora Bergen-Belsen, kde zůstal až do osvobození. Po válce pak nalezl nový domov v rodícím se státě Izrael. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zaujímalo by ma, či dvaja scenáristi a režisér videli Boxer a smrť. Okrem základnej tematiky a boxu ale toho tieto dva filmy príliš spoločné nemajú. Osobne mi farebné znázornenie koncentračných táborov sedí viac, ako čiernobiele v x filmov a to z jediného, až trápne jednoduchého dôvodu. Svet je totiž farebný a že sa kedysi točili iba, alebo viac čb filmy, na tom nič nemení. Podobne to mám napríklad aj s westernami. Určitý sentiment prvých troch tretín, ale stále bez problémov udržiavaný v medziach, vystrieda až brutálna a zároveň napínavá dráma posledného aktu. Dafoe je proste herec s neuveriteľným ksichtom a tu vidíme, že hrôzostrašne pôsobí aj jeho šľachovité telo bez gramu tuku. Sekundanti Olmos a Loggia ale taktiež dokážu maximálne zaujať. ()

oje 

všechny recenze uživatele

Protože se film věnuje problematice židovských věznů a odehrává se v koncentračním táboře, samozřejmě má svůj potenciál. Vidíme v něm tak hrůzy, které museli židé v táborech podstupovat a skrze hlavní postavy se pokoušíme pochopit i jejich vnímání. Do prostředí zasazený příběh boxera mi ale příliš rozvitý nepřijde. Podobně židovské utrpení je natočeno typicky pro hollywoodskou tvorbu spíše dramatické než sugestivní, a tak přesto, že se tak jedná o poměrně kvalitní snímek, příliš nového nebo silného nepřináší. Dobrým filmem z koncentračního tábora je i Člověk bez osudu. Alternativa: Sorstalanság. ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Příběh o pevné vůli přežít nesnesitelné utrpení v podobě neustálé psychické i fyzické tyranie. Je znát snaha zachytit každodenní život v táboře. Postoj nacistů k židovské kultuře i rozepře mezi samotnými Židy. Během sledování jsem měl však dojem, že z každé nějakým způsobem zajímavé scény šlo vymáčknout daleko víc, ať už z hlediska emocí či historické rekonstrukce. V rámci žánru přesto doporučení hodný počin. Wilda Defoe strhující. 70% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Silný snímek o tom, jak na tom byli boxeři, kteří se za druhé světové války dostali do koncentračního tábora. Krásně je na tom ukázána moc nacistů, kdy se chtěli bavit, tak si našli cestu a přinutili tak člověka bojovat o život ještě jiným způsobem. Willem Dafoe zde prokazuje svoje herecké mistrovství. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Neprávem zapomenutý film nepříliš známého režiséra. Výborné zpracování utrpení Židů v koncentračních táborech. Podstatně levnější a komornější než slavný Schindlerův seznam, ale s neméně kvalitními hereckými výkony a výpovědní hodnotou. Willem Dafoe v úloze boxera nezklamal a zdatně mu sekundují i další. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Film sa z veľkej časti natáčal v skutočných priestoroch koncentračných táborov Osvienčim a Brezinka. (gogo76)
  • Costas Mandylor v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama