Reklama

Reklama

Good Old Czechs

  • Slovensko Let domov
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh českých letců RAF a jejich cesta z okupovaného Československa, přes Francii, bitvu o Británii a východní frontu zpět do osvobozené Prahy. Příběh jedinečným způsobem vystavěný pouze na dobových archivních záběrech skrze osobní zkušenost a vyprávění obou letců umožňuje divákům prožít dějinné události i chvíle válečného života a vidět je očima obou hrdinů, jako by se odehrávaly tady a teď. (Pilot Film)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (54)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Propojením vzpomínkových literárních textů a zdařile vybraných filmových střípků ilustrujících druhou světovou válku se autorům podařilo vytvořit a rekonstruovat slitinu všednodennosti i hrůzy druhé světové války. Většina mimoslovných sdělení tak probíhá obrazovou filmovou řečí a doplňuje se a vzájemně ve výsledném dojmu posiluje se stroze čtenými literárními texty Jánského i Faitla. Základním předpokladem pro plné pochopení smyslu a poslání tohoto filmového dokumentu je dostatečně hluboká znalost našich národních dějin druhé světové války i jejího globálního rozměru. To plně spadá do všeobecného kulturního rozhledu každého, kdo chápe plně význam tohoto pojmu. Výsledkem je nevšední zážitek. ()

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Strhující a podmanivý dokument, který i přes sílu námětu, předčil moje očekávání. V kině Pilotů mi bylo s našimi "nebeskými jezdci" skutečně moc hezky! (Jak příznačné:-), už v polovině 30.let byl provozovatelem vršovického kina někdejší Svaz československých pilotů.) Moje vysoké hodnocení není dáno jen mojí celoživotní slabostí pro piloty a hrdiny RAF, film je - díky všem jeho tvůrcům -  ve všech směrech opravdu unikátní. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tomáš Bojar se střihačem Šimonem Špidlou z archivních materiálů poskládali suverénní a strhující dokument o našich válečných letcích. Dvouhlasý komentář poskládaný z knih, které napsali oba hlavní protagonisté, pak všechno ideálně spojuje. Snad jen závěr z východní fronty mi přišel o trochu slabší. U podobných projektů bývá důležitá i práce se zvukem a hudba, a oboje se tady také povedlo výborně. (90%) ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Příklad toho, jak udělat dokument bez standardních mluvících hlav, prostřihů na odborníky v oblasti historie a nesourodě působícího natočeného materiálu. Bojar šel odvážnou cestou, použil jen archivní ilustrativní záběry, namluvené deníkové podklady a dokonalou řemeslnou formu. Rytmizovaný střih, který využívající paralelismů i kontrastů, je sám o sobě na jedničku, ale korunu tomu dává zvukový mix, v nemž se prolínají hlasy "dabérů", minimalistické hudební plochy, ruchy a ticho jako kontrapunkt. Pravdou je, že bych ocenil, kdyby byl dokument delší, a tím pádem méně skákal v čase, ale i tak je to jeden z nejlepších zástupců žánru za mnoho let. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

dokument kombinující poměrně originální záběry z druhé světové války a vzpomínky letců Františka Fajta a Filipa Jánského v podobě voiceoveru. Snaha vzdát statečným pilotům čest je jistě chvályhodná a ani samotný nápad není vůbec špatný, přesto to ale na mě jako celek zapůsobilo mnohem méně než sem čekal. Ani jednu z knížek ze kterých je tady čerpáno sem nečetl, takže určitou informační hodnotu pro mě Good Old Czechs mají, nicméně se nemůžu zbavit pocitu, že knížky budou i bez obrazového doprovodu fungovat mnohem lépe a emoční dopad bude silnější...70% ()

Galerie (14)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama