Reklama

Reklama

Zákon Helena

  • angličtina Helena's Law (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Mladá herečka a dokumentaristka Petra Nesvačilová se ve svém posledním filmu rozhodla zachytit policistku Helenu Káhnovou, které se spolu se svým kolegou podařilo v 90. letech poslat do vězení několik desítek lidí v kauze tzv. Berdychova gangu - včetně Berdycha samotného. Souhrnný trest byl v řádu stovek let odnětí svobody – policistka získala odměnu 10 tisíc korun a povýšení, které jí následně bylo odebráno. Režisérce se podařilo navázat filmový vztah i se samotným Berdychem a bývalými členy jeho gangu. Co motivuje jednu policistku postavit se mafii a co mladou dokumentaristku, aby se s touto mafií kontaktovala a natočila o tom film? (Background Films)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (47)

Hunt 

všechny recenze uživatele

70% velice dobré téma a postavy. Zároveň si myslím, že systém vyprávění není zcela nejšťastnější. O Berdychově gengu se toho až tak moc nedozvíme - viděl bych jako přínosné, kdyby se divák více (hlavně na začátku dokumentu) dozvěděl a tom, co všechno mají za sebou, co všechno provedli apod. Ale proč, když se to jmenu Zákon Helena - takže bych předpokládál, že dokument bude věnovat hlavně velmi zajímavé a odvážné policistce Heleně. Avšak ani tato linka není příliš silná - něco málo na záčátku, pak skoro vůbec nic (divák skoro zapomíná na vyšetřovatelku) a až na konci zase výrázná postava. O Heleně se toho také moc nedozvíme, jsou zde náznaky, ale spíše jako u vedlejší postavy. Tou hlavní jsou členové Berdychova gangu. Myslím, že by snímku pomohlo, kdyby Helena procházela stále celým dokumentem (už ten název naznačuje, že to je hlavně o ni) a více vyprávěla a komentovala svým postojem a pohledem děj - což by jistě mohlo být zajímavější a ucelenější, nežli několi míst, kdy autorka komentuje, že se bojí a že k tomu má jistě důvod. Nic proti Petře Nesvačilové, respekt a uznání za natáčení se skutečnými členy gangu apod., udělala kus dobré práce - jen dramaturgie trochu pokulhává, aby to bylo ucelenější a ve výsledku i silnější. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Slavný Berdychův gang jsem v podstatě neznal, takže jeho představení v tomto dokumentu mě velice oslovilo. Nedokážu přesně určit, nakolik je to tím, že příběh je sám o sobě zajímavý a nakolik je to tím, že je v tomto díle kvalitně zpracován. Mám spíše pocit, že jde o to první. Petra Nesvačilová si počíná tak nějak normálně, trochu mě iritují ty její stupidní dotazy na peklo/ráj, ale obrovský obdiv a dík za to, že dokázala něco takového vytvořit. Pokud se začínající a/nebo mladí filmaři pustí do něčeho takového, vážím si toho nesrovnatelně více než hipsterské masturbaci nad artovými sračkami při studiu bezvýznamných filmových škol. :) 7/10 ()

Reklama

Homer Simpson 

všechny recenze uživatele

70 %. Na jednu stranu smutné, jak je nastaven systém ohodnocení policie, kdy za prokázáním viny stojí hodiny a hodiny tvrdé práce a odměna opravdu stojí za to a onen výsledný trest v řádku stovek let odnětí svobody se nakonec výrazně krátí, a usvědčený a odsouzený muž se těší velkému zájmu médií. Na druhou stranu vtipné, že pak sama policistka a tento muž navážou zajímavé přátelství. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Slečna režisérka mala slušnú dávku odvahy, keď do toho vôbec išla. Pretože aj zločinci majú svoje dni a tak raz sa s ňou kľudne rozprávajú, vytiahnu kadejaké zážitky a inokedy jej pošlú vyhrážky, že si ju raz nájdu a zrátajú jej to. Sčasti je film o jej vzťahu s grázlami a sčasti o policajnej vyšetrovateľke Helene. Keďže šmejdi sú aj medzi policajtami a celý právny systém je nejako šmejdový, tak policajtka dostane za dlhoročnú prácu odmenu 10000 Kč, povýšenie, a potom poníženie a ide merať rýchlosť na diaľnicu. Nonsens. O nejakej následnej osobnej ochrane môže len snívať a nech sa spoľahne na svojich troch milých ale ostrých psov. Osobne neznášam, keď sa robia z kriminálnikov celebrity. Aj v tomto dokumente toho nahovorili dosť, a keď niekto kradne a zabíja, prečo by mal hovoriť pravdu do nejakej kamery, takže všetko brať s rezervou. Napriek tomu je film zaujímavý a pozerateľný. Trochu som nechápal priateľský vzťah Heleny s Berdychom po prepustení, posedenie pri víne, psíčkarenie, že by prerod zločinca a nápravné zariadenie splnilo svoj účel? Alebo len trápne píár? Odpoveď o pár rokov v ďalšom dokumente. –––– Já jsem okrad šmejdy. A bodka. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Nejsilnější a zároveň nejsmutnější je to, jakou odezvu a "podporu" paní Helena za svoje úsilí od policie sklidila :-(. Pokud jde ale o vyznění celého dokumentu, tak je to spíš zklamání. Paní režisérce se sice podařilo sehnat pár lidí z temné strany před kameru, což je jistě úspěch, ale tím to skoro skončilo. Nějak se jim nedokázala pořádně dostat pod kůži, snad jen trochu Samopalníkovi. A nepřišlo mi ani, že by to bylo nějak vnitřně strukturované. Je to málo vypointované. Škoda, že tak zajímavý nápad zabředl v průměru... A jen si tak říkám, co by vzniklo, kdyby se do toho obul třeba Janek Kroupa nebo jak by to uchopila H. Třeštíková.... ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama