Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 20. století Amerika přemýšlela o své budoucnosti – a vzhlížela k nebi. Správná posádka natočená podle knihy Toma Wolfa je příběh o tom, jak začala budoucnost. Vypráví o neohroženém testovacím pilotu Chuckovi Yeagerovi a sedmi průkopnických astronautech vesmírného programu Projekt Merkur. Philip Kaufman napsal scénář a režíroval svou filmařskou bravurou výcvik, hrdinství... a náhlou slávu, pro níž žádný výcvik neexistuje. Ed Harris, Barbara Hershey, Sam Shepard, Dennis Quaid a Fred Ward tvoří obsazení filmu, který získal 4 ceny Akademie. Vzhůru k nebesům, chlapci! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

packa 

všechny recenze uživatele

Dva filmy v jednom. Dva víceméně průměrné filmy v jednom. A tuny, opravdu tuny vaty! Vystříhat vatu, pokrátit vedlejší linku na Edwardsově letecké základně, více se věnovat samotnému projektu Mercury a přeobsadit nesnesitelného Quaida, mohl vzniknout (v mých očích) slušný film. Drze si dovolím ostře nesouhlasit s golfistou, Quaid se tři hodiny permanentně usmívá, celé tři hodiny si vystačí s jediným, frackovitě slizským úsměvem, to pro mě není zádné skvělé herectví. golfisto, vzpamatuj se ;-) ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Snímek P.Kaufmana se snaží být, co do věrohodnosti, realisticky natočenou filmovou poctou americkému vesmírnému programu. Mapuje ho od jeho prvopočátků, přes sérii nezdarů, obtíží, malé řadové úspěchy, až konečně po první slavné lety kosmických lodí s lidskou posádkou. Film je také pochopitelně dle očekávání zářnou oslavou věčné lidské touhy dokázat něco nového, mimořádného, být první a nejlepší, která celé lidstvo žene neustále dál a dál. Nikdy ale nesklouzává do laciného patetismu! Jako červená nit se ale celým příběhem táhne připomínka nikdy nekončící lidské přirozenosti hledat si mezi sebou své vlastní nové vzory a opěvované hrdiny. Ve 40 letech minulého století jimi byli piloti vysokorychlostních nadzvukových letadel. Postupem času, s příchodem kosmického věku, svou výsadní pozici ale museli chtě-nechtě nedobrovolně přenechat novým miláčkům vrtkavé společnosti. Astronauti se stali národními hrdiny, a kdysi tolik obdivovaní letci upadli do nezáviděníhodného ústraní. Přízeň davu je ovšem nestálá, a jaké míry publicity se těší současní astronauti, ví každý z nás ..... musí vybuchnout raketoplán, aby si vůbec někdo ještě vzpoměl, že mezi námi jsou stále lidé snažící se překonávat lidské možnosti a hranice ..... teď už mají lidé ovšem své nové hrdiny ... ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Film by se sice mel zabejvat celym americkym vesmirnym programem, ale ja jsem teda videl neco jinyho. Prvni hodinu se film totiz venuje bande pilotu, co se poflakujou v nejaky prdeli nekde v pousti, sem tam se nekdo proleti letadlem a snazi se prekonat rychlost zvuku. Ne, ze by to s vesmirnym programem vubec nesouviselo, nejdriv samozrejme museli vymyslet jak letet rychle, ale stejne tak by se film tim padem moh venovat vymejsleni letadel a podobne. No nicmene po trosku utahany hodince, ktera slouzi hlavne jako predstavovacka vetsiny postav, se film konecne presune k samotnejm pripravam k letu do vesmiru. Pak to zacne bejt zajimavy, ruzny prapodivny testovani pilotu, nekolik vtipnejch scen na tema rusove nas zas predbehli a prvni neuspesny starty raket. Pak se to samozrejme zacne darit a par hlavnich hrdinu se do vesmiru vyda. Zarazilo me, ze se film nevenuje i dalsim dulezitejm vecem, treba letu na mesic a podobne, ale to je tim, ze spis nez na vesmirnej program se film zameruje na jednotlivy postavy a tudiz nevypravi o tom, kde nebyli. Ale je to trochu skoda, posledni pulhodinu uz film tak nejak nema co vypravet a tak sme nuceny sledoval nejakyho zapadlyho pilota nekde v prdeli, co na nej vsichni tak nak zapomneli, pritom zamerit se na Apollo a jak to bejvaly vesmirny hrdinove sledujou, by nemuselo bejt marny. Ale nicmene na trihodinovej film v podstate bez akce, kde se vetsinou jen mluvi a do toho je par zaberu na lety, tak je docela sviznej a nenudici, k cemuz taky prispiva docela chytlava hudba, ktera by ale mohla hrat castejc a hlavne vynikajici sestava hercu. Potesil me namakanej Scott Glenn, typicky mladej machrujici Dennis Quaid, mladej a v porovnani se svym partakem neskutecne vysokej Goldblum a tradicne perfektni Harris, zde navic jeste s necim, cemu se da rikat vlasy. Naopak treba pritomnost takovyho Henriksena fakt nechapu, na par zaberech se tvari nepritomne a nerekne ani jedno slovo. Celkove rozhodne zajimavy, misty sice utahany, ale i tak si to 5* zaslouzi. Ale ze bych to musel videt znovu, to asi ne. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nezávidím žádnému z dobrodruhů, který v historii opustil pevný podklad matičky Země a začal se flákat ve vesmíru zavřený v kovové nádobě. Hodlám si totiž na domovské planetě užít ještě hodně srandy, než se rozhodnu uhořet v atmosféře. Přesto neberu žádnému z astronautů jejich touhy zdrhnout před gravitací, jen mne nijak zvlášť nebavilo sdílet je s nimi. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Trojhodinová zábavná show o prvních amerických astronautech. Tom Wolfe ovšem tu knihu napsal, aby ukázal, že těch nejlepších, kteří stáli za tím úspěchem, bylo daleko více. Jenže Yeagerův příběh je tu sice v pozadí, ale překryt "zábavnými" scénkami z výcviku a plnými hrstmi manželských láskyplných pohledů. Nehledě na to, že Gus Grissom nezpanikařil, ale byla to prostě mechanická chyba. Takže ani s tou historickou přesností to není moc slavné. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (38)

  • Po tom, ako sa John Glenn (Ed Harris) úspešne dostal na orbit, mu Alan Shepard (Scott Glenn) zahlásil, že má povolenie na 7 obletov zeme. Toto astronaut naozaj povedal, ale od začiatku letu sa počítalo iba s 3 obletmi zeme a nebol tak let skrátený iba na 3 oblety, ako sa vo filme uvádza. (rexino)
  • Bill Conti byl k produkci přizván tak pozdě, že skládal hudbu k již hotovému filmu. (HellFire)
  • Pro tvorbu uniforem kosmonautů byla použita stříbrná látka a jiné materiály, které zbyly z kostýmů zpěvačky Cher. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama