Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třicátnice Šarlota se vrací do rodné vesnice hluboko ve slovenských horách. Před mnoha lety odsud za nejasných okolností utekla. Její návrat v místních vzbuzuje podezření, po celou dobu ji považovali za mrtvou. Bojí se, že svým příchodem probudí čarodějnici, která podle legend straší v okolních lesích. (Forum Film CZ)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (190)

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $-miliónov║ Tržby USA ║ Tržby Celosvetovo $94,914▐  Tereza Nvotová je fakt klasa, artová parádička ale len vizuálna, obsahová ani náhodou, taktiež herecká brilancia ani z ďaleka, prevažne len amatérske prejavy od zúčastnených. Jediná tá Olhová sa s tým ksichtom tam hodí, do tejto bosoráckej báchorky.  /35%/ ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Princezna zakletá v̶ ̶č̶a̶s̶e̶ v slovenskej dedine...... je možný natočit film o čarodějnicích ale bez čarodějnic? Ale kdeže, jasně že jo. Světlonoc tohle splňuje na výbornou, takže nečekejte slovenskou verzi Slunovratu nebo The Witch, ale anti-žánrovou dekonstrukci folk-horroru, halušky, pořádnou porci soft-porna a nekompromisní disstrack na heterosexuální bílé muže, nevzdělaný burany, zpátečnictví a lidový pověry. Práce s narativní kauzalitou [jedna postava něco udělá ale konsekvence žádný, což kupodivu platí i naopak], poskytováním příběhových informací, vedením herců, dramaturgií celkově, nebo polytematickou kompozicí [snímek balancuje jak mezi sociálním/psychologickým dramatem, tak anti-hororem, ale i feministickým podobenstvím či rodinným melodramatem, a prozkoumává tolik motivů až se v tom ztrácí] je někdy krkolomná, ale jinak jde o víc než kvalitní a vizuálně i atmosferický podmanivý art-house, který v (česko)slovenských končinách akutně chybí. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tím hororem si nejsem úplně jistý. Je tu sice prostředí jako dělané pro čarodějnické rejdění a svatojánská noc má mysteriózní nádech, ale to podle mě nestačí. Já to vidím jako příběh holky, která se v nelehké životní situaci rozhodne, že se vyrovná se svou pohnutou minulostí. No a kromě vlastních démonů se musí postavit i předsudkům slovenského zapadákova. Upřímně všechny ty alegori,e feministikcé podtexty a poutání se s přírodou, o čemž tady píšou ctění spolukomentující, to všechno jde mimo mě. V mých očích se film omezuje jen na srážku městské dívky s místními vidláky. Ale v tomto případě se nejedná o klasické hixplo, ale spíš o rodinné a sociální drama. A jako takové celkem funguje. Všechny ty psychadelické výjevy a jinotaje mi sice přišly tak nějak navíc, ale jinak to má moc hezkou atmosféru, která dokáže vtáhnout i příběh, jenž sice není dvakrát objevný, ale v naších luzích a hájích působí neotřele.  Jen je škoda, že Nvotová zůstává dlužit několik odpovědí a chování některých postav mi hlava moc nebrala. Připadalo mi, že ve scénáři se nejspíš jen škrtalo a všem bylo jedno, jestli to pak bude držet pohromadě. Každopádně nad průměr film tahají především herečky. Natalia Germani je fantastická a jednoznačně patří k nejtlantovanějším českým a slovenským herečkám a Eva Mores je pak asi nejpříjemnějším překvapením. 65% ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Tereza Nvotová svým druhým filmem potvrdila nesmírný talent a především žánrovou komplexnost. A v našich středoevropských, česko-slovenských končinách vystřihla mysteriózní, napínavý thriller s hororovými prvky. Vše je zasazeno do slovenských hor a malé dedinky, v níž se lidé občas chovají jako před dvě stě lety, takže progresivní mladá dívka je trnem v oku téměř všem. Natália Germani a Eva Mores hrají jako z partesu a výborně se doplňují. Stokrát lepší film než přeceňované Il Boemo. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Určitě je to zajímavé jako doklad kvality toho, co produkuje FAMU a co se financuje z veřejných peněz. V obou případech je zjištění dost tristní. Celý film působí dojmem, jako by někdo hodně neměl rad prostředí, ve kterém vyrostl (asi, nevím) a teď se rozhodl ho vykreslit jako karikaturu kde jsou muži zlí, mají pušky a bijí děti a ženy a taky znásilňují ženy, zatímco ženy jsou čisté a spojené s přírodou a proto jsou čarodějnice. Kromě těch, co žijí s muži, ty jsou týrané a jsou s tím smířene a opravdové ženy vnímají jako čarodějnice. Což by se celé i dalo snést, kdyby ten film mel aspoň scénář a jakž takž zajímavý děj. Hlavní klad díla je, ze jsem ho nemusel platit nedobrovolně já, ale Slováci. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 10 milionů korun. (SONY_)
  • Před kamerou ve filmu Světlonoc nezemřelo žádné zvíře. (Forum Film CZ)
  • Natáčelo se v obci Stankovany a v lesích Velké Fatry. (Forum Film CZ)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

9. ročník festivalu 3Kinofest již 9. listopadu

9. ročník festivalu 3Kinofest již 9. listopadu

07.11.2022

Slavnostní zahájení mezinárodního filmového festivalu 3KinoFest proběhne 9. listopadu v 18:30 hodin ve Velkém sále Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí. Promítán bude polský film Tata… (více)

Reklama

Reklama