Reklama

Reklama

Království Planeta opic

  • USA Kingdom of the Planet of the Apes (více)
Trailer 11

Obsahy(1)

Režisér Wes Ball přichází s čerstvým a strhujícím příběhem z Planety opic, který se odehrává několik generací v budoucnosti od vlády lidoopa Cézara. V té době jsou opice na planetě dominantním živočišným druhem a lidé musejí přežívat v úkrytech. Zatímco nový opičí tyran buduje své království, jistý mladý lidoop podniká strastiplnou cestu, během níž se musí vyrovnat s minulostí a učinit náročná rozhodnutí, která budou mít zásadní vliv na budoucnost opic i lidí. (Falcon)

(více)

Videa (20)

Trailer 11

Recenze (139)

rollman1 

všechny recenze uživatele

Návrat do světa Planety Opic v tom nejlepším možném stylu. Vizuálně nádherný film, který dokazuje, že když se na to jde s čistou hlavou, nemusí každý druhý film (Zdravím Ant-Mana 3, Marvels, odporného Thora a většinu filmů z roku 2023 i 2022) vypadat jako cut-scéna z Playstation 2. Režisér Trilogie Labyrint Wes Ball neměl vůbec jednoduchou pozici, protože musel navázat na úspěšnou trilogii s Caesarem a k tomu začít úplně nový příběh, který by měl být startem trilogie nové. A povedlo se mu to dokonale. Dobře napsané postavy, vizuálně vypiplané, parádní post-apo svět, kdy si příroda bere zpět co ji patří a hlavně vystavěný příběh, který nikam nespěchá a nechá diváka si v klidu udělat k postavám vztah, především k Noahovi, který si projde v průběhu filmů neskutečnou proměnou. Akce je solidní a natočená opravdu stylově a každá z nich je napínavá jak trenky. Pochválit musím i herecké výkony a parádní výpravu. Díky tomu fungují i emoce a humor, kterého bohudík není moc. Zamrzí tak jen malo prostoru pro záporáka, který nedostal tolik času, kolik by potřeboval a trošku urychlené finále. To nic ale nemění na tom, že se jedná o audiovizuální nářez, který doufám na sebe vydělá a těch dalšíh dvou filmů se dočkáme. Protože a jelikož, rozehráno je dobře. 9/10 a chci to vidět znova. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Všechno se to ke konci semlelo příliš rychle a v závěru zanechalo relativně dost trhlin a mezer, které měly být buď dořečeny v nějakém širším sestřihu anebo se mají vejít do druhého dílu a ani to není jisté. Království má naštěstí tolik silných chvil a po celou stopáž se drží v kvalitě tak vysoko, že za mě není o čem a potvrzuji, že návštěva kina je kvůli nádherným záběrům, opět uvěřitelným digitálním lidoopům, hudbě a zvuku naprostá povinnost. Potěší i pomrkání panenky a klasické hudební motivy. Producentům mávám a děkuju, že to nepodělali a držím jim palce, ať to s pokračováním funguje stejně tak dobře a ještě líp. Ať je příběh epičtější a akční scény více osudové a ať je čas na to říct toho méně, ale stejně dobře, tudíž fakt pořádně a v klidu. Jako to uměla celá předchozí trilogie. A vůbec, mám pro tuhle franšízu celoživotně slabost a zatím jsem v pohodě úplně se vším, co mi naservírovala, vedle ikonické Planety opic zejména v posledních čtyřech filmech. Malý zázrak mezi blockbustery, které jsou v dnešním světě kompjútrú plné bombastických scén o ničem a pro nic a vlastně ani ne tak efektních jako to umí Planeta opic, kde i jen jízda na koni v otevřené krajině nebo procházka lesem činí radost. A ve finále ani nevím, kdy to bylo a nebylo digitální. Fungovalo to na jedničku. ()

Reklama

Frantisek.Fu 

všechny recenze uživatele

Království je důstojné pokračování Caesarovi trilogie a ambiciózní první kapitola nové. Pokračuje se ve vyprávění z pohledu opic a přetváření světa do podoby z původní Planety opic. Scénář krásně vykresluje charakter a motivace postav, zajímavé i když někdy předvídatelné zvraty. Proměnlivé prostředí je díky kameře Guyla Padase asi to nejlepší z celého snímku. A to vše podtrhuje skvělý soundtrack. 7/10 ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Popravdě musím říct, že jsem dostal přesně to, co jsem čekal. A i když jsem nevyhlížel zázrak, rozhodně jsem si hodlal v kině užít chytrou, dobře vypadající dobrodružnou sci-fi a to taky Wes Ball dodal. Jde o první díl nové plánované trilogie, takže spousta času se tu věnuje budování světa (ten se oproti minulému filmu dost změnil) a představování hlavních hrdinů. A stačí hned první scéna s nimi člověka strhne, protože Království Planeta opic vypadá nádherně a Ball navíc skvěle využívá atraktivní prostředí zničených měst, které si příroda bere zpátky. Jenže to je jen začátek. Na jeho novince je nejzajímavější samotná opičí společnost, naznačování, jakým způsobem a jakými směry se vyvíjí nová civilizace a jednotlivé opičí komunity. Noe je navíc vcelku sympatický hrdina, jiný než Caesar a do jisté míry trošku obyčejnější a s jednodušší motivací, ale jako průvodce při putování po světě, který vlastně musíme znovu objevovat, poslouží skvěle, stejně jako jeho lidská parťačka Freya Allan, u které dlouho není jisté,jak s ní budou tvůrci pracovat.    Jediná potíž tak tkví v tom, že kvůli dlouhé expozici a představování světa není příliš času na samotný děj, který je v poslední třetině trošku uspěchaný. Nejednoznačný záporák by mohl předvést s lepším scénářem ještě zajímavější věci a víc prostoru by si zasloužily i morální otázky, před nimiž někteří hrdinové stojí, ale zase rozumím, že do dvou a půl hodiny se nedá narvat všechno. To, co tam Ball narval, na povedenou dobrodružnou sci-fi, která bez problémů obstojí vedle předchozích dílů, bohatě stačí. A já doufám, že bude mít šanci ve vyprávění svého příběhu pokračovat. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Slow Cinema blockbuster je bezpochyby chvályhodný nápad. Opičia séria nebola nikdy adrenalínovou jazdou, ale Ball sa rozhodol ísť v pomalšom tempe ešte ďalej a vzhľadom na to, že až natoľko artový scenár Friedman nenapísal i keď sa snažil, dĺžku predsa len cítiť. Občas môže mať divák dojem, akoby chceli ísť pomaly v stopách Tarkovskiho. V podstate by celý film mohol slúžiť ako prológ k inému začiatku novej série, prípadne jeho prvá polovica na cestách. Nejde priamo o výčitku, len ma napadá, že sa prípadná nová trilógia mohla rozbehnúť svižnejšie. Každopádne som rád, že 95% stopáže sa odohráva v prírode a ľudí je minimum. Avšak posledné tri diely patria k špičke novodobého Hollywoodu, čo o Kráľovstve vyhlási asi málokto. I keď potešilo. 70% ()

Galerie (42)

Zajímavosti (3)

  • Hlavní natáčení probíhalo od října 2022 do února 2023. Vzhledem ke štědrým daňovým úlevám, které poskytl stát Austrálie, se celý snímek filmoval právě zde, a to konkrétně ve městech Helensburgh a Sydney (ateliéry Disney Studios). (fiLLthe3DD)
  • Výroba snímku podpořila v Austrálii až 400 pracovních míst. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

The Legend of Zelda putuje do filmu

The Legend of Zelda putuje do filmu

11.11.2023

Nejspíš to bylo jen otázkou času. Po letošním obrovském úspěchu snímku Super Mario bros ve filmu, jenž se díky miliardě a dalších 362 milionech dolarů stal nejúspěšnější herní adaptací vůbec, studio… (více)

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

24.10.2023

Mise: Posunuta. Tak by klidně mohl znít název příštího filmu v sérii Mission: Impossible herce a producenta Toma Cruise, který byl studiem Paramount nejenže čerstvě odsunut z června příštího roku až… (více)

Reklama

Reklama