Reklama

Reklama

Hook

Trailer

Obsahy(1)

V ambiciózním dobrodružství Hook od úžasného Stevena Spielberga hraje Robin Williams dospělého Petra Pana a Dustin Hoffman nechvalně proslulého kapitána Hooka. O zábavu se postarají také Julia Robertsová v roli víly Zvonilky, Bob Hoskins jako pirát Smee a Maggie Smithová coby babička Wendy, kteří musí stárnoucího právníka Petra Banninga přesvědčit, že byl kdysi legendárním Petrem Panem. A tak začíná nové dobrodružství, v němž se Petr vydává do země Nezemě, aby ochránil své dvě děti před kapitánem Hookem. Cestou znovu objeví sílu představivosti, přátelství a kouzel. Nová verze klasického příběhu, určená dětem všech věkových kategorií, byla v roce 1991 nominována na pět Oscarů včetně kategorie nejlepší vizuální efekty. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (323)

mortak 

všechny recenze uživatele

Spielberg se zmýlil ve třech věcech (a) v příběhu - ten nám má vypálit do mysli vznešené hodnoty jaksi mimochodem, bez toho, že bychom o tom přemýšleli (asi jako když k vám přijde happy thought - když ji Peter rozumově hledal, nikde nebyla, a když zapomněl na hledání, najednou tu byla). Jenže tento film nám mlátí myšlenku do hlavy bucharem, vypaluje nám ji plamenometem, střílí ji do nás kalašnikovem a po půl hodině už toho má divák plné zuby. (b) v dětech - když pak Peter díky změně postoje k pracovnímu nasazení přinese domů menší výplatu a nebude na hambáče a kolu, Jack ho po chvíli umlátí tou svoji baseballovou pálkou (jak to vídá v hororech, dnešních to dětských pohádkách na dobrou noc) a Maggie bude snít o bohatém milenci, který ji poskytne všechen luxus. Idealizovat si dnešní děti se nevyplácí. (c) v aktualizaci - jistě, věčná myšlenka se vždy zhmotňuje v daném čase a prostoru, v nových a nových generacích (pro studenty FF MU - viz Blumemberg a jeho absolutní metafora), ale rvát do Petera Pana Beatles s Perným dnem, skateboardy a punk boye, to je tedy dost tvrdé znásilnění příběhu. Když pominu, že Never Land vypadá jako výpravnější verze studiových českých pohádek, zůstává už nerozřešena jedna důležitá věc: Proč má Tink (Roberts) ve svém příbytku v hodinách kreditní kartu???? Přesto je tu jedno positivum: Kill the lawyer! Kill the lawyer! ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Zprvu jsem měl tendenci tento film omlouvat, on totiž opravdu není určen pro zdravě smýšlející dospělé obecenstvo, ani zestárnutí Petra Pana nemůže změnit nic na tom, že Hook je film především o dětech pro děti. Pro děti, které nebudou řešit nekomplexnost fantasy světa, nejasnost jeho pravidel a celkovou scenáristickou improvizaci, namísto promyšlenosti... Bohužel později jsem dospěl k názoru, že takhle přerostlá klišé, emocionální otravnost a téměř až dějová nesmyslnost se nedají plně omluvit ničím. Pro dětičky průměrně zábavný pohádkový mišmaš, pro dospělé je Hook koukatelný pouze s vypnutým mozkem, popř. jako kulisa k jiné činnosti.... 5/10 ()

Reklama

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Hook má pro mě podobný význam jako Arabela. Pořád si ještě občas vzpomenu, jak jsem jako malý hledal šťastnou myšlenku a v noci se mi zdálo o lítání. Steven Spielberg promítl do filmu veškerou svou "dětinskost" v nejlepším slova smyslu a stvořil na motivy Petra Pana dobrodružství pro děti, nad kterým se však mohou zamyslet i dospělí, kteří už na dětství zapomněli či začali ztrácet vztah se svými dětmi. Herci jsou velkou Stevenovou podporou, jak Robin Williams (je to jedna z mála nevážných rolí, ve které ho mám rád, ty komediální jinak vůbec nemusím), tak v této době opravdu krásná Julia Roberts (asi většina z nás by měla v onu jednu chvíli dilema jestli v Zemi Nezemi nezůstat), tak především Dustin Hoffman, který je v roli luxusního záporáka Hooka totálně k nepoznání. Viděl jsem to dnes po dlouhé době a ty pocity byly zase strašně silné:-) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Na to, že sa réžie chopil Steven Spielberg, tak to teda za veľa nestojí. Pri tomto filme musel mať jednu z výnimočných slabších chvíľ. Javí sa mi to celé akési nepresvedčivé. A aj keď hlavné úlohy boli obsadené hercami prvej triedy (D.Hoffman, R.Williams, J.Roberts), i tak sa mi ich predvedené výkony moc nepozdávajú. Rozhodne Spielberg má na svojom konte o poznanie lepšie diela ako je "Hook". *** ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Rodinná komedie zavede diváky do pohádkového světa Země nezemě. Peter Pan se kdysi dávno vzdal svého věčného dětství, zamiloval se a na pohádku zapomněl. Jeho věčný nepřítel Hook ovšem stále chce svou válku, a tak se Pan musí znovu naučit létat, bít a krákat, aby zachránil své děti. Nejzábavnější jsou scény se samotným Robinem Williamsem, Hook už spíše nudí a závěrečná bitva je vyloženě nepoutavá. Pěkná je typicky vánoční atmosféra. ()

Galerie (94)

Zajímavosti (29)

  • Bob Hoskins koupil pivo více než třem stovkám komparzistů, když při natáčení jedné složité scény nastaly komplikace a musela se točit znova. (Pepy)

Související novinky

Joe Wright a „Peter Pan začíná“

Joe Wright a „Peter Pan začíná“

16.11.2013

Svérázný britský režisér se prosadil hlavně adaptacemi literárních klasik (naposled rozporuplně přijatá Anna Kareninová). Zdá se, že si tentokrát dá pro změnu něco lehčího, víc zaměřeného na rodinné… (více)

Reklama

Reklama