Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film podle románu Terryho Pratchetta Hogfather (česky Otec prasátek), kterýžto je osmnáctý v pořadí jeho velké fantasy série Úžasná Zeměplocha (Amazing Discworld). V předvečer Hogswatch (Svátku prasečí hlídky, zkráceně Prasečnic), které jsou jen náhodou malinko podobné zemNEplošským (tedy zeměkoulním) Vánocům, nastane absolutní nedostatek tlustého muže v červenobílém oblečení, který doručuje dárky. Zmizel. Dětská vychovatelka Zuzana Stohelitská (Michelle Dockery) ho musí najít, jinak nejenže bude ráno bez dárků, ale ani nevyjde slunce. Jejími pomocníky jsou havran s oční vadou, krysí Smrť a bůh kocoviny. Naštěstí ale zeměplošský Smrť (Ian Richardson a Marnix van der Broeke), Zuzanin dědeček, zvládá chvíli dělat dvě práce zaráz. Šíří se podivné zvěsti, dějí se podivné věci, a nakonec jsou do toho zapleteni i mágové za zdmi Neviditelné univerzity a jejich myslící stroj Hex. Jak to všechno dopadne, proč a jak je v tom angažován dosud úspěšný člen Cechu vrahů Jonatán Časnačaj (Marc Warren) a kdo za tím vším stojí, se nechte překvapit. Pokud se vám ovšem kýve nějaký zub, buďte velmi opatrní... (Honza dAve)

(více)

Recenze (258)

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Zábavný a na poměry televize velkolepý a propracovaný film, který úspěšně míchá fantasy s humorem a zásluhou pana Pratchetta (stejně jako předchozí) systematicky narušuje známé pohádkové motivy, zvláště z anglosaské mytologie), ale činí tak velmi taktně a nejdůležitějším poselstvím tohoto filmu a knihy je "Věřit". ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se dočkala filmového zpracování své oblíbené Zeměplochy a musím říct, že nezklamalo. Asi takhle nějak jsem si to představovala. K postavám nemám výtek - jsou úžasné. Warrenovi, který perfektně ztvárnil Časnačaje, zatraceně sekne to skleněné oko a člověk by mu skoro věřil, že je šílený (vyučený) vrah. Zuzanka, jakožto neohrožená ochránkyně svých dvou malých svěřenců, je zatraceně krásná a sympatická a její dědeček, tentokrát zkoušející i jiné povolání než to "životu nebezpečné", vyvolá na mojí tváři úsměv kdykoliv se objeví na plátně (třeba když se pokouší trochu lidsky zvolat HO HO HO, nebo když v závěrečné scéně mrkne na Zuzanku). Banda mágu také pobaví (obzvlášť ta část kolem koupelny postavené Zatraceným Hlupcem Johnsonem) a HEX věřící na Otce prasátek je prostě dokonalý. Potěší i Noby (ač není pochyb, zda je člověkem) a drobnůstky jako Krysí Smrť a podobně jsou kouzelné. Triky jsou naprosto nadstandardní, pokud vezmeme v potaz, že je to jen "obyčejný" televizní film. Že to nemá děj? To bych tedy neřekla a také si myslím, že i když má Hogfather své mouchy, rozhodně si nezaslouží hodnocení odpad. Proč dávám pět hvězdiček? Protože jsem zatraceně nekritická k něčemu, na co léta čekám a co mě kupodivu nezklamalo... A taky pro Smrťvu větu: "HUMANS NEED FANTASY TO BE HUMANS" ()

Reklama

Jossie 

všechny recenze uživatele

Příjemná a zdařilá adaptace Pratchetta, která ovšem obsahuje sotva zlomek humoru jeho knih (ono se to ale dost dobře do filmu nedá dát). Nedokážu posoudit, jak moc tomu porozumí někdo, kdo Zeměplochu nikdy nečetl, ale já jsem byla zcela spokojená. Dokonce na to, že to byl TV film i triky byly dost dobré. Z obsazení byl naprosto úchvatný vrah Časnačaj a mně se ještě moc líbila Smrťova vnučka Susan. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Konečně jsme se dočkali zfilmované Zeměplochy, a ačkoli jsem Otce prasátek četl před sedmi lety, a skoro nic si z něj (a z ostatních Pratchettových knih taky) nepamatuji, docela jsem se bavil. Výprava je překvapivě velkolepá, plně srovnatelná s potterovskými filmy, které měly určitě několikanásobně vyšší rozpočet. Herci byli vybráni skvěle, především Zuzana a rozkošný psychopatický zabiják Časnačaj (pozor, vyslovovat Ča-snač-aj). Menší roličku si střihnul i sám Pratchett. Měl bych k filmu podobné výtky jako k prvním dvěma Potterům, tj. moc dlouhý (185 min., whoa!) a popisný, ale je vidět, že byl dělán s láskou k předloze. HO HO HO! ()

kombajn 

všechny recenze uživatele

Knížka je jednoznačně lepší, ale za ztvárnění SMRTĚ si autoři zaslouží poklonu. Žádné kašírované 3D cool efekty, ale hmotná loutka. Odvaha v dnešní době, která dokonale vyšla. Možná je film zbytečně dlouhý, ale ony ty knížky taky nejsou zrovna útlé. Jistě, rozpočet nebyl tak velký jako u Harryho Pottera, ostatně jedná se o TV tvorbu, ale nečekejte ani podkvalitu tvorby z Kavčích Hor. Ten kdo Pratchetta zná a má rád, musí být velmi potěšen. Není to sice tak vtipné jak knížka, ale je to opravdu dobré. Bohužel se bojím toho, že kdo Pratchetta nezná, to bude považovat za blbost.. Ale třeba to někoho dovede k těm skvělým knížkám... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Správná výslovnost jména vraha Časnačaje (Marc Warren) je Ča-Snač-Aj. A jediný, kdo to dovedl vyslovyt správně kromě vraha samotného, byla až Smrt na konci příběhu. (Nathaniell)
  • Předlohou pro film je stejnojmenná kniha Sira Terryho Pratchetta vydaná poprvé roku 1996. (Tom_Lachtan)
  • Český dabing se u filmu drží jeho českého překladu knižní předlohy od Jana Kantůrka. (Nathaniell)

Reklama

Reklama