Reklama

Reklama

Diskuze - Animace & animované filmy

Animace & animované filmy

IOIOIOI     tato diskuse by měla sloužit k poukázání na zajímavé, takřka neznámé, či zapadlé animované počiny,  klidně o nich i diskutujme, však byl bych rád, pokud by se zde řešili věci méně známé,  dále pak nejlépe celovečerní, nebo středometrážní, neboť na krátkometrážní zde již diskuse vznikla    IOIOIOI


majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

Ja animovanú tvorbu radím normálne podľa krajiny, odkiaľ pochádza, západnosť či východnosť by v nej vôbec nehľadal. A práveže pri japonskej 2D animácii, do istej miery aj juhokórejskej, oceňujem tú ich neskutočnú precíznosť a veľký dôraz na detaily.

na příspěvěk reagoval Tom_Lachtan

Tom_Lachtan

Tom_Lachtan (hodnocení, recenze)

majo25

Hele, já to mám třeba tak, že nemám východní a západní, ale osobně, když už to dělit musím (když třeba někomu vysvětluju, proč mě tak moc neberou disney-like věci), tak rusko beru jako Evropskou tvorbu.. 

pursulus

pursulus (hodnocení, recenze)

majo25

Nepoznal jsem jinou "východní" animaci než japonskou. A u ní jsem si všiml určité odlišnosti výtvarného pojetí, které by se tomu, kdo se dívá na zvláště české, nebo britské, americké animace, mohly jeviti jako nedostatek, jako odbytá práce. Mé rozdělení je takto schématické a vzniklo jako odezva na animaci japonskou; míním, že animace ostatních zemí Orientu (Čína, Korea atp.) by měla míti zákonitě rysy tvorby společné té japonské. Ruská, kazašská či jiná taková tvorba mi v mém jednoduchém schématu nezajímá, nepátrám takto zevrubně po odlišnostech, nemám k tomu znalostí.

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

pursulus

Takže ruská (alebo iná východoeurópska) animácia je pre teba "západná" animácia. A kam by si potom zaradil napr. indickú alebo kazašskú animovanú tvorbu? 

na příspěvěk reagoval pursulus, Tom_Lachtan

pursulus

pursulus (hodnocení, recenze)

Vidím, že diskuse utichla na celé dva roky! Při tom, ty diskuse, které nejsou o filmu, jsou živé stále…

 

Námět není z daleka vyčerpán. Před tím, než uvedu svá doporučení, zmíním se o jedné věci, a to rozdílnosti pojetí západní a východní animace. Animace západní je více než východní zaměřena na vnější propracovanost — vzhled, dojem, detaily. Tato snaha je u animace východní méně zřetelná a je nahrazena důrazem na "duši" příběhu, na vnitřní obsah. Ve stručném shrnutí, Západ dá více formě, Východ více obsahu (ve vší obecnosti). Sledujeme-li tedy, na příklad, japonskou animaci, musíme vésti onen rozdíl v patrnosti, abychom nebyli nespravedlivi z neznalosti a nepochopení. A nyní má dporučení.

 

Animace západní: Středometrážní snímek obecně málo známého ruského animátora Jurije Norštejna 'Pohádka pohádek'.

Animace východní:

1. "Buddhistický" dlouhometrážní snímek 'Asura'.

2. Seriál japonské televize 'Casshern Sins' (24 x 24 min; podle komixu) z r. 2008. (Původní zpracování seriálu je z r. 1973 a je mi nedostupné.)

 

Co se týká západní animace, tak snímek, který by byl méně známý a dlouhometrážní, neznám.

na příspěvěk reagoval majo25

Uživatel pursulus smazal svůj příspěvek.

Lumicko

Lumicko (hodnocení, recenze)

Bombasticky Animovany sci-fi serial TRON: Uprising   . Vsetci co miluju Tron Universum/Tron Legacy musite vydiet! Ale Samozrejme Odporucam aj pre milovnikov sci-fi atd....

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

osobne by som nechal obe diskusie, kraťas je predsa len niečo iné ako celovečerák, v hlavičke diskusií ale môžeš doplniť odkaz o existencii tej druhej diskusie (ako informácia pre tých, čo to doteraz nevedeli)

Tom_Lachtan

Tom_Lachtan (hodnocení, recenze)

mr.filo

asi bych to udělal tak, že ty bys založil novou diskusi s tím, že by jsme na tuhle a krátkometrážní diskusi umístili notičky jak do obsahu, tak do příspěvku info o nové diskusi

mr.filo

mr.filo (hodnocení, recenze)

Tom_Lachtan

asi se to bralo podle délky jednoho filmového kotouče, taková 7 palcová cívka měla 400 stop, což je cca 30 minut...

Tom_Lachtan

Tom_Lachtan (hodnocení, recenze)

mr.filo

hele, co tydle dvě diskuse spojit - udělat jednu, jak pro krátkometrážní, tak klasické? Ať se to zbytečně netříští?

na příspěvěk reagoval mr.filo

mr.filo

mr.filo (hodnocení, recenze)

Tom_Lachtan

Tak sem to viděl na plátně a ... přiznám se, že mě to příliš neuchvátilo, pravděpodobně jsem měl velká očekávání, což se projeví ve frustraci .... napínavá atmosféra byla, to se musí nechat, ale to je mě tak trochu málo..

na příspěvěk reagoval Tom_Lachtan

Reklama

Reklama

Reklama