Reklama

Reklama

Třináct životů je film podle skutečné události, kterou sledoval celý svět. Strhující výpověď o záchraně thajského chlapeckého fotbalového týmu, který po přívalovém dešti zůstal uvězněn v zaplavené jeskyni Tham Luang. (Prime Video)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (347)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Další velká pecka od Rona Howarda ( Rivalové, v Srdci Moře, Han Solo). Ron Howard si vybral velmi silný námět, který si bez debat zasloužil být natočen. Týden zpátky jsem si chtěl pustit dokument a jsem rád, že nevyšel čas, jelikož by ten zážitek nebyl už tolik intenzivní. Film se odehrává v Thajsku a popisuje jednu šíleně záchranářskou misi, kde 12 chlapců se svým učitelem uvízne v jeskyni, která se díky přívalovým deštům pomalu zaplavuje. Jsou povoláni nejlepší potápěči z celého světa, aby přišli na pomoc a těmi jsou Collin Farrel a Viggo Mortensen, oba hrají skvěle jako vždy. Film má slušný spád, rozjede se prakticky od začátku a nenechá diváka vydechnout až do konce, nastává tu jedna komplikace za druhou, čas ubíhá a fakt, že se to stalo celou šílenou situaci jen podtrhává. Výborné jsou podvodní záběry v jeskyni s potapěči, kde se pro napětí nešlo daleko a klaustrofobická atmosféra v úzkých jeskynních prostorech funguje bezvadně, Intenzivní Survival dle skutečných událostí, který má všechny předpoklady, aby byl kvalitním filmem. Howard vsadil na jistotu a oplatilo se. V hodně momentech mi film evokoval seriál Chernobyl :) Příběh 5/5, Humor 0/5, Násilí 2/5, Zábavnost 4/5 Hudba 3/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 5/5, Napětí 5/5, Emoce 4/5, Herci 4/5. 8/10. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Loňská Záchrana je více o nejistotě, rizicích, neznámých, motivacích a charakterech. Díky tomu, na dokument oproti celovečeráku paradoxně, funguje lépe po stránce tenze a emocí. Ovšem není to "kdo s koho". Naopak se oba počiny skvěle doplňují a má smysl vidět oba. I když víte "co a jak". Ovšem ani Howardův snímek na nedostatek tenze netrpí. Výše uvedené totiž ani v nejmenším neznamená, že by to snad nebyla odsýpající klaustrofobická pecka s perfektní technickou stránkou. Sympaticky to nesklouzne k hollywoodské přibarvené pohádce; a prostor by na to byl. Což s ohledem na to, kdo zatím stojí, je setsakra úspěch sám o sobě. ()

Reklama

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Dramaticky perfektní, bez zbytečného patosu, herecky a celkovým pojetím precizní. Jedná se o poctivý film, který si zakládá na co možná největší realističnosti (byť je spousta věcí smyšlených, včetně narkózy. Podstatné je, že se nesnaží diváka prvoplánovitě dojit a přitom jsou emoce neuvěřitelně cítit. Howard jednou za čas přijde s filmovou peckou a 13 životů je jednou z nich. Vigga vždycky rád uvidím a tady by mu věk přes 60 hádal málokdo. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Tenhle skoro dokumentární styl mi nesedí a kdejakej přiblblej, citově vyděračskej katastrofickej biják ze mě vytlačil mnohem víc emocí. Že jsou hlavní postavy Mortensena a Farrella zredukované na šarže "ten nabručenej" a "ten empatickej" a ani ostatní postavy nezaujmou/nedostanou prostor nepomáhá, stejně jako přílišná délka. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Prvé mínus je, že človek vie koniec tohto príbehu vopred, takže chýba moment prekvapenia. Ale to chýba aj pri Titaniku. Na druhej strane tu nechýbajú napínavé scény, kde vďaka kamere a záberom pod vodou dostávame husiu kožu. Bolo tu ale materiálu na dve a pol hodiny? Dlhá stopáž dáva priestor na opakovanie toho istého a trocha začína nudiť. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Během natáčení byli přítomni konzultanti, kteří se v roce 2018 účastnili reálné záchranné akce. (Duoscop)
  • Původně měl film zamířit do kin. Jenže studio MGM se rozhodlo odlotiž premiéru a zapracovat na marketingu, a to v reakci na fantastické testovací projekce. Amazon však mezitím MGM koupil a film byl nakonec uveden jen v hrstce zámořských kin. (Duoscop)
  • Duangpetch Promthep, kapitán fotbalového týmu a jeden ze zachráněných chlapců, získal v srpnu roku 2022 stipendium na střední škole Brooke House College u středoanglického Leicesterudne, kam odjel studovat. 12. února 2023 byl nalezen v bezvědomí ve svém pokoji na studentské ubytovně. Odtud byl převezen do nemocnice, kde i přes následnou péči lékařů dne 15. února 2023 zemřel za neobjasněných příčin. Bylo mu 17 let. (Platom)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Warneři uzavřeli dohodu s MGM

Warneři uzavřeli dohodu s MGM

15.08.2022

Studia MGM a Warner Bros. Pictures uzavřela novou několikaletou smlouvu, podle níž v budoucnu přeberou Warneři zodpovědnost nad mezinárodní (tedy mimo USA) filmovou distribucí MGM. To mělo doposud… (více)

Reklama

Reklama