Reklama

Reklama

Divoká roční období

(seriál)
  • Rakousko Terra Mater: Die Jahreszeiten (více)
Rakousko, 2019, 2x50 min

Obsahy(1)

S příchodem jara se probouzí příroda a s ní i zvířata, která se pouští do svých rituálů. Poznejte migraci keporkaků, námluvy potápek či stavbu bobřích hrází. Na podzim se příroda naopak začíná chystat na zimu. Zvířata čeká shromažďování potravy, nabírání tukových zásob, ale také čas páření a drsné souboje samců... (TV Prima)

Recenze (3)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Kanada, Škandinávia aj Rusko v pohľade na zmeny fauny a sťahovanie živočíšnych druhov. A nie sú to len sťahovavé vtáky, ale podľa najnovších objavov aj sťahovanie motýľov na vzdialenosti tisícok kilometrov zo Škandinávie do stredu Afriky. Dokument je mimoriadne pútavý a počas celého trvania prináša niečo nové. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Podzim - nejkrásnější a nejbarevnější období v roce. Kamera nás vezme do všech koutů světa. Nejhezčí ze všech stromů jsou javory a nejpodivuhodnější divadlo rozehrávají v Severní Americe. Konec léta a začátek podzimu je vrcholem bouřkové činnosti, a tak leckde blesky zapalují les. V Kanadě hasí lesní požáry i několik dnů. A jak se příroda připravuje na zimu, aktivita živočichů vzrůstá - jeleni a daňci svádějí boje o samice, veverky shromažďují zásoby a jiná zvířata se chystají k migraci. Kolibříci uletí směrem na jih tisíce kilometrů, naštěstí jim na kalifornském pobřeží chystají lidé krmítka s nektarem, a tak mohou nabrat další síly. Sovy sněžné zůstávají na nehostinném severu, jejich ale právě dorostlá mláďata musejí na jih. Ovšem jen tak někdo nemá na babočku bodlákovou. Ta na zimu odlétá ze Skandinávie až do Afriky. Letí ve výšce půl kilometru, kde využívá vzdušné proudy, a rychlostí 50 km za hodinu urazí denně až 500 km. Každý rok migruje po světě okolo 50 miliard ptáků, z Evropy do Afriky jich odlétá na 5 miliard. Ovšem cestují i lososi. Proti proudu řek stoupají až do hor, aby se zde vytřeli. Na ně čekají medvědi černí, pro něž představují energii na zimní spánek. To burunduci si dělají zásoby z piniových oříšků. Pokud jim je někdo (většinou jiný burunduk) všechny vybere, pak oloupený nebožák zimu mnohdy nepřežije. Na řadu ještě přijde výprava za lanýži a podíváme se i na Nový Zéland za tasmánskými čerty. Kdo by řekl, že se tihle ďáblící dokážou milovat i několik dní v kuse... ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Prrvní díl je zaměřený na faunu, druhy take ,ale v uvodu jsou krasne zabery nekonecneho podzimniho kanadskeho severskeho lesa. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama