Reklama

Reklama

Poslední křížová výprava

  • Rumunsko Mihai Viteazul (více)
Rumunsko / Francie / Itálie, 1971, 107 min

Hudba:

Tiberiu Olah

Hrají:

Amza Pellea, Olga Tudorache, Irina Gardescu, György Kovács, Nicolae Secareanu, Aurel Rogalschi, Ioana Bulca, Maria Clara Sebők, Septimiu Sever (více)

Obsahy(1)

Vévoda Michal Patrascu je hrdý valašský šlechtic. Když se postaví svému pánovi, rozhodne se riskovat soud před samotným sultánem, tehdejším vládcem nad Valachy. Sultán z něj učiní svého zástupce v zemi, on se ale rozhodne postavit jeho nárokům na odpor. Dobude celou zemi až k Černému moři, kde se ale musí zastavit s marným čekáním na podporu z Evropy, jejíž vládci pouze intrikaří. I když se Michal poddá novému pánu Transylvánie Báthorymu, pomoci se nedočká, přesto však sám slavně vítězí nad Turky u Calugareni. (YSantiago)

(více)

Recenze (29)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

"Čo je, páni, nechutí vám?" pýta sa šľachtic ostatných stolovníkov na nádvorí valašského hradu niekedy koncom 16. storočia. Rozpačito sa prehrabujú jedlom, odháňajú otravne bzučiace mäsiarky a vrhajú pohľady kamsi bokom. Kamera si dá odjazd a my vidíme, že pár metrov od hodovného stola stojí niekoľko kolov, na ktoré sluhovia práve nabodávajú odsúdencov. Zrejme najvýpravnejší rumunský veľkofilm v podaní "transylvánskeho Bondarčuka" Sergia Nicolaescu nerobí hanbu výbornej úvodnej scéne. Rozmach bojových scén je ohromujúci. Príbeh napriek primeranej dávke pátosu zostáva realistický (aspoň čo sa týka dobovej špinavosti a brutality a nie celkom čestných skutkov ústredných hrdinov). Samotný Mihai je vykreslený dobre, len škoda, že jeho vývoj nevyznie kvôli topornému herectvu hlavného predstaviteľa, ktorý všetko odohrá prakticky s jedným výrazom tváre (omnoho zaujímavejšou postavou je jeho protivník Selim paša v podaní samotného Nicolaesca). Druhá výhrada smeruje ku kostýmom, ktoré ani náhodou nevyzerajú verne dobovo. V každom prípade ale nadpriemerný historický film, nezaťažený romantikou až tak ako poľské "sienkiewiczovky". ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Mihai Viteazul ( Michal Chrabrý ) zjednotil tri podunajské kniežatstvá Valašsko, Sedmohradsko a Moldavsko do jednotného celku a vytvoril na krátky čas silnú krajinu ako štít proti tureckým vpádom. Dodnes je považovaný za rumunského národného hrdinu. Renomovaný rumunský režisér Sergiu Nicolaescu sa podujal na veľmi ťažkú úlohu natočiť tieto stredoveké dramatické udalosti a treba uznať, že sa mu to podarilo. Film má rýchle tempo, vyniká bohatými kostýmami, nebojí sa drsných scén a vyráža dych niekoľko tisícím komparzom. Prvá časť má základ vo vykreslení postáv a vzťahov medzi nimi, záverečná tretina je však venovaná veľkolepej bitke s rôznymi strategickými ťahmi. ()

Reklama

Divočák 

všechny recenze uživatele

Mistrovské Nicolaescuovo dílo. Historický velkofilm, který se obratně vyhýbá většině žánrových klišé a zaujme nákladnou výpravou i svižnou režií. Většina podobné západní produkce může jen tiše blednou závistí. Michal je šlechticem malé východoevropské země jménem Valašsko. Jeho snem je sjednotit země svých předků a je ochoten proto udělat cokoliv. Za pomoci tureckého přítele Selima si získává podporu Sultána, kterého ovšem po vybudování armády zradí a sám proti němu vytáhne, čímž zaujme hlavy států křesťanské části Evropy. Ti, v čele s maďarským panovníkem Zimundem Báthorym, přislíbí Michalovi pomoc v boji proti Turkům. Ta je ovšem zcela miniální a Michal je naopak ne zcela dobrovolně natlačen podepsat Zikmundovi smlouvu o svém vazalství. I tak ale pokračuje ve svém tažení, které vede až k monumentální bitvě v závěru filmu, v níž Michal bez cizí pomocí porazí několikanásobnou tureckou přesilu. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Monumentální, ale v první řadě i skvěle napsaný a natočený snímek o slavném Michailu Chrabrém. Jistá tendenčnost - dobově poněkud nepadnoucí volání po rumunském sjednocení, což bych bral možná v devatenáctém, ale ne v šestnáctém století - se pochopitelně vzhledem k době vzniku i účelu snímku nezapře, ale ji určitě nemá smysl vyčítat, a i kdyby, je přebita výborným příběhem, dobrými hereckými výkony a hudbou a výpravou, jakou má historický snímek mít. Amza Pellea v titulní roli knížete, který více než po moci touží po dobru své vlasti, je místy vyloženě uchvacující. ()

Lokutus 

všechny recenze uživatele

Nádherný bohatě strukturovaný snímek, který nepostrádá ucházející herecké výkony, výbornou hudbu, bohatou výpravu a především smysl - tudíž vše, co Nicolaescovi předchozí (a dle množství hodnocení u nás i podstatně známější) Dákové, postrádají. Vznešený příběh slednotitele rumunských kmenů má vše, co by správný historický snímek měl mít a jediné, co mu trochu škodí je rozdělení na dvě - mírně kontrastnější - poloviny, z nichž druhá se soustředí především na bojové a výpravné orgie a nedokáže už diváka natolik zainteresovat jako polovina první. Přesto se však jedná o jeden z vůbec nejzdařilejších rumunských filmů. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Hlavní představitel Amza Pellea, hrát tuto svou roli původně vůbec neměl. Tu měl dostat sám režisér – ten ji však odmítl a objevil se v roli Selima. (Karlos80)
  • Od své premiéry 13. 2. 1971 do 31. 12. 2007 film v rumunských biografech zhlédlo 13 321 377 diváků, čímž se stal v té době v Rumunsku třetím nejnavštěvovanějším rumunských filmem všech dob. (AGAMENON)
  • Představitel hlavní role Michala Chrabrého (Amza Pellea) trpěl při natáčení vleklým onemocněním hlasivek, stejný problém jej sužoval i u předchozího společného natáčení s režisérem Nicolaescem Dákové (1967). Z tohoto důvodu bylo nutno roli Michala Chrabrého předabovat, tohoto úkolu se, stejně jako u Dáků, zhostil Emanoil Petrut. (AGAMENON)

Reklama

Reklama