Reklama

Reklama

Poslední křížová výprava

  • Rumunsko Mihai Viteazul (více)
Rumunsko / Francie / Itálie, 1971, 107 min

Hudba:

Tiberiu Olah

Hrají:

Amza Pellea, Olga Tudorache, Irina Gardescu, György Kovács, Nicolae Secareanu, Aurel Rogalschi, Ioana Bulca, Maria Clara Sebők, Septimiu Sever (více)

Obsahy(1)

Vévoda Michal Patrascu je hrdý valašský šlechtic. Když se postaví svému pánovi, rozhodne se riskovat soud před samotným sultánem, tehdejším vládcem nad Valachy. Sultán z něj učiní svého zástupce v zemi, on se ale rozhodne postavit jeho nárokům na odpor. Dobude celou zemi až k Černému moři, kde se ale musí zastavit s marným čekáním na podporu z Evropy, jejíž vládci pouze intrikaří. I když se Michal poddá novému pánu Transylvánie Báthorymu, pomoci se nedočká, přesto však sám slavně vítězí nad Turky u Calugareni. (YSantiago)

(více)

Recenze (29)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

První díl dobyvatelské kroniky Michala Chrabrého začíná v bojích roku 1593. Máme tedy ve dvou dílech před sebou události až do roku 1601, kdy Michal dojde své dějinné úlohy. Zatím se seznamujeme, například jeho manželka chrání jejich syna a jediný, kdo je Michalem od samého počátku fascinován, je italská hraběnka Rossana Viventini... Dokážu si představit, že kdyby byla k mání kvalitní kopie, možná i ten lepší dabing, tak by to sneslo širší zájem české veřejnosti. A třebas jen pro to, že se tu máme možnost podívat do rudolfinské Prahy také z jiného pohledu. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Monumentální, ale v první řadě i skvěle napsaný a natočený snímek o slavném Michailu Chrabrém. Jistá tendenčnost - dobově poněkud nepadnoucí volání po rumunském sjednocení, což bych bral možná v devatenáctém, ale ne v šestnáctém století - se pochopitelně vzhledem k době vzniku i účelu snímku nezapře, ale ji určitě nemá smysl vyčítat, a i kdyby, je přebita výborným příběhem, dobrými hereckými výkony a hudbou a výpravou, jakou má historický snímek mít. Amza Pellea v titulní roli knížete, který více než po moci touží po dobru své vlasti, je místy vyloženě uchvacující. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Začalo to pěkně po tepesovsku, takže hned na úvod jsem se dočkal hostiny s výhledem na narážení na kůl. Ale i když se pak film věnuje spíše politikaření, je se na co dívat. Nicolaescu si je jistý jak u sulatána v Istanbulu, tak na císařském dvoře či před papežským stolcem. Vydařený byl i rytířský turnaj. Vzdor samotné postavě Michala Chrabrého je film překvapivě prost přehnané dávky patosu a samotný hrdina dokáže být i pěkně proradný bastard, což ostatně nebylo u rumunských knížat nic výjimečného. Vrchol pak přichází v závěru s bitvou u Calugareni, která je epická ve všech ohledech. Sice jsem měl občas zmatek v tom, co se tam děje, ale mohutné přesuny vojsk byly natolik úchvatné, že mi to bylo jedno. 90% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Mihai Viteazul ( Michal Chrabrý ) zjednotil tri podunajské kniežatstvá Valašsko, Sedmohradsko a Moldavsko do jednotného celku a vytvoril na krátky čas silnú krajinu ako štít proti tureckým vpádom. Dodnes je považovaný za rumunského národného hrdinu. Renomovaný rumunský režisér Sergiu Nicolaescu sa podujal na veľmi ťažkú úlohu natočiť tieto stredoveké dramatické udalosti a treba uznať, že sa mu to podarilo. Film má rýchle tempo, vyniká bohatými kostýmami, nebojí sa drsných scén a vyráža dych niekoľko tisícím komparzom. Prvá časť má základ vo vykreslení postáv a vzťahov medzi nimi, záverečná tretina je však venovaná veľkolepej bitke s rôznymi strategickými ťahmi. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Pokud máte rádi historické filmy, tak budete příjemně překvapeni velkolepým stylem rumunského výpravného filmu, který není žádnou pseudohistorickou baladou. Děj se sice hodně soustřeďuje na hrdinskou interpretaci Michala Chrabrého, ale je zároveň protkán úchvatným obrazem válečných scén. A že si najde svoji cílovou skupinu milovníků historických filmů, není myslím pochyb. Nutno říci, že z kraje filmu jsem se trochu v tom historickém ději ztrácel, protože tahle epocha rumunských dějin mi není až tak povědomá, ale následně jsem se chytil a vnořil s chutí do příběhu, který poté měl pro mne srozumitelnou hloubku. Herci Michala Chrabrého (Amza Pellea) a Selima paši (Sergiu Nicolaescu) mají charisma na rozdávání. Film je vlastně svým způsobem také tak trochu o vtazích bytostně odlišných kultur východu a západu, které jsou doposud i dnes hodně aktuální byť v jiné formě. Dlužno říci, na to, že to je rumunský film, kterých zde moc nevídáme, a navzdory některým škobrtnutím, jde o výjimečně kvalitní film na svou dobu vzniku. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Ve scéně papežské audience svatý Otec Klement VIII. (Fory Etterle) podvakráte žehná znamením svatého kříže pravoslavným způsobem, nikoliv katolickým. (AGAMENON)
  • Představitel hlavní role Michala Chrabrého (Amza Pellea) trpěl při natáčení vleklým onemocněním hlasivek, stejný problém jej sužoval i u předchozího společného natáčení s režisérem Nicolaescem Dákové (1967). Z tohoto důvodu bylo nutno roli Michala Chrabrého předabovat, tohoto úkolu se, stejně jako u Dáků, zhostil Emanoil Petrut. (AGAMENON)
  • Hlavní představitel Amza Pellea, hrát tuto svou roli původně vůbec neměl. Tu měl dostat sám režisér – ten ji však odmítl a objevil se v roli Selima. (Karlos80)

Reklama

Reklama