Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh několika mužů, kteří jsou roztroušeni po celé Evropě a snaží se vrátit domů a znovu vybudovat to, co Mihai Viteazul nazýval „rumunským snem“. Děj filmu se odehrává deset let po atentátu na Mihaie Viteazula (smrt v roce 1601), kdy se skupina hrdinů z jeho bývalé osobní gardy, ztracená v různých evropských městech, rozhodne odejít do své vlasti s vizí tří zemí: sjednocení Rumuni (Moldavsko, Valašsko a Sedmihradsko). Věrní vojáci pod velením svého vůdce, kapitána Costey (Ion Besoiu), přenášejí kufr plný pokladů a jejich starou bojovou vlajku. Odvážně čelí nejrůznějším překážkám, které se jim postaví do cesty. Jejich zpáteční cesta domů je však nebezpečná a mnoho nepřátel, nových i starých, se chce zmocnit jejich truhly s pokladem. (Zetwenka)

(více)

Recenze (8)

Kkahunaa 

všechny recenze uživatele

Již při začátku, první čeho si všimneme je tíživá hudba, podrhnutá rockovou kytarovou linkou, která jako by navozovala pocit westernu. Příběh se však odehrává v Rumunsku v 17. století a hlavní hrdinové nejsou žádní prospektoři či kovbojové, ale navrátilci z války proti Turkům. Rovněž zaujme kamera, která z filmu dělá pestrou podívanou. V roli jednoho z vojáků poznáme hrdinu z easternových titulů o bratrech Transylváncích (Ilarion Ciobanu). Ten v celém ději figuruje jako svědomí celé družiny. Vůdce této družiny (sám Sergiu Nicolaescu) strhávající na sebe pozornost svým až korzárským výkonem, je zase plný hladu, který získal za války, a tak chce začít konečně žít sám za sebe. Peripetie s Turky, které vyvrcholí závěrečnou bouchací bitvou na hradě, a šlechtické prostředí, lemují celý děj do oné doby. Ten by se však scénaristicky dal zasadit do doby jakékoliv. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha kultovních filmů obdivovaného i nenáviděného Sergia Nicolaesca, vyprávějící o hrsce statečných vojáků, vracejících se do vlasti, se zástavou milovaného Michala Chrabrého, samozřejmě se jejich cesta neobejde bez srážek s rakouskými, hlavně však tureckými nepřáteli. Tenhle, nebo jemu podobný film prostě vzniknout musel, opakovala se totiž situace, jako u nás po natočení Markéty Lazarové, pro megalomanskou Poslední křížovou výpravu, bylo vyrobeno přehršle kostýmů, rekvizit a pod., no a když už je jednou rumuni vyrobili, tak na ně nenechají sedat prach ve filmových skladech, navíc koho jiného pověřit natočením dalšího hrdinského bijáku, než Nicolaesca, přítel Titus Popovici napsal knihu, Sergia podle ní poprvé sám napsal scénář, obklopil se osvědčenými spolupracovníky, takže zde opět vidíme Amzu Peleu, tentokrát nikoliv jako statečného vůdce svého lidu, ale jako komickou postavu, lehce psychózou stiženého Iona Besoiua a nakonec Sergia Nicolaesca jako kapitán Andreje, je sice uveden v titulcích jako čtvrtý, ale žádný divák nezůstane napochybách, kdože je ta hlavní postava. O hudbu se zase postaral Tiberiu Olah, na pomoc mu byla přidělena kultovní rumunská skupina Phoenix a msím říct, jeich hudba je mnohem zajímavější, Olahova symfonická hudba není moc zajímavá, navíc častokráte recykluje motivy z již zmiňované Poslední křížové výpravy, ať již jde o motivy turecké, tak i o chórový motiv Michala, dokonce pár záběrů je do filmu vloženo, to když Besoiua prožívá noční můru a vidí Michala, jak pouze v košili vede své věrné šiky kupředu, což může působit i trochu komicky, pokud přihlédneme k obsazení, naštěstí jde o záběry, kdy mu není pořádně vidět do tváře. Dále musím pochválit kameramana, který kvalitně nasnímal krásné exteriéry, jmenovitě pak hradní zříceninu, kde proběhně závěrečná bitva. Český překlad názvu je poznovu trochu volnější, avšak tentokráte velice trefný, poněvadž, odvážní se nevzdávají, hlavně když mezi nimi je Velký Sergiu Nicolaescu. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Taký "eastern" Made in Roumania, ktorý určite stojí za pozornosť. Príjený hudobný motív, dobrodružná cesta na koňoch, súboje - tie boli zvládnuté výborne. Možno dejová línia nie až taká výrazná, čiastočne to vynahradzujú herecké výkony a sympatické postavy a na moje mierne prekvapenie aj veľmi dobré remeselné spracovanie. Hodnotenie: 75% ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Snímek Odvážní se nevzdávají sice z hlediska dějové posloupnosti navazuje na dva díly Poslední křížové výpravy, ale pokud jde o vyprávěný příběh, může fungovat i samostatně. Jde totiž o poměrně univerzální a snadno pochopitelné putování roztroušených vojáků vracejících se do své vlasti a toužících po znovunalezení nacionální soudržnosti a identity. Film už ale mnohem méně funguje jako velkolepá podívaná, protože velké bitvy minulosti byly vybojovány a zbývají pouze drobnější šarvátky, které se navíc opírají i o určitou dávku komičnosti. Ze sledování vytrhává i poněkud ahistorický soundtrack, který zvolenými nástroji vůbec neodpovídá středověké Evropě, ale svým rockovým/syntezátorovým nádechem spíše připomíná postmoderní westerny. Celková skromnost ve stylu „pracujeme s čím můžeme“ se nakonec zrcadlí i v závěrečné obraně tvrze, kde kapitán Andrej (opět sám Sergiu Nicolaescu) ošálí armádu nepřítele pomocí několika triků. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Dobrý historický film od známeho režiséra Sergia Nicoalesca.Nie je to síce ako Mihail Vitezaul,ale to bol veľkofilm známy po celom svete.Avšak ani tento film nie je na rumunské komunistické pomery vôbec zlý.Dej je v roku 1611,len 12 rokov po smrti Mihaila Vitezaula,zakladateľa moderného rumunského štátu zjednotením historických provincii Moldavska,Valašska a Sedmohradska.Skupina vojakov pod vedením kapitána Andreia putuje domov po stredovekej Európe,pod vlajkou Mihaila Vitezaula.Oblečený sú síce samá handra,ale majú veľký sen,vybudovať veľkú armádu,a tak splniť nielen svoj sen,ale zároveň aj sen teraz už mŕtveho Mihaila Vitezaula.Veľmi zvláštne pôsobí aj hudba,nezvyklá v takýchto filmoch.Je to progresívna folkrocková skupina Phoenix.Nadpriemerný historický film. ()

Zajímavosti (3)

  • Film byl natočen ve studiích Centra filmové produkce Bukurešť ve spolupráci se studiem DEFA Berlin. Natáčení probíhalo od 21. června do 26. září 1974, několik krátkých záběrů bylo natočeno 4. a 5. října 1974. (Zetwenka)
  • Spousta scén se natočila ve východoněmeckých exteriérech – hned za našimi hranicemi v labských pískovcích (Rathen a Königstein) i dále ve vnitrozemí v Quedlinburgu. (chamonix)
  • Film zaujímá 11. místo v žebříčku nejsledovanějších rumunských filmů všech dob, jak dokládá tisková zpráva Unie rumunských filmových autorů a režisérů z roku 2006. Jen do června 1976 jej vidělo 3 693 000 diváků. (Zetwenka)

Reklama

Reklama