Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Barevny sovětský umělecký film o admirálu Ušakovovi a jeho černomořských bitvách. - V 18. stoleti bylo Černé more a černomořské pobřeží v rukou Turků. Oblíbenec carevmy kníže Potěmkin chtěl postavit v Černomořském přístavu Chersonu silné loďstvo. Tímto úkolem pověřil kapitána Ušakova, který nejen dokázal přemoci morovou nákazu v Chersonu a vybudovat mohutnou flotilu, ale i vycvičit námořníky v novém způsobu vedení boje, jenž sice odporoval přísným nařízením admirality, ale jak budoucnost ukázala byl velmi účinný. Ušakov navzdory všem intrikám dvořanů a zahraničních nepřátel, navzdory mnohonásobné přesile Turků dovedl zvítězit nad tureckým námořnictvem v bitvách u Fidonisy, Kerče, Tendru a Kaliakrie a pozdvihl ruské námořnictvo na nebývalou úroveň.(FILMOVÝ PŘEHLED 43 / 1953) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

argenson 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem si oblíbil sovětského historika J. V. Tarla a přečetl od něj všechno, co u nás vyšlo, jedna z knih se věnovala i admirálu Ušakovovi, takže jsem si s chutí dopřál tenhle film. Hodně se tu intrikuje v zákulisí, kde padají pozoruhodná moudra typu, že prozíravý Bůh stvořil Turecko, aby si s Ruskem nemusela špinit ruce západní Evropa. Carský dvůr je tu půvabně ztvárněn jako hodně obskurní prostředí, které si právem zasloužilo sežehnout revolucí. Čekal jsem ale lepší oblečky, doopravdický lodě a pořádný bitvy, protože jsem měl za to, že sovětská kinematografie byla ta, kde se na nějakej rubl nehledělo. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Krásný historický film v barvě. Režisér Michail Romm jakoby ani nepatřil k sovětským filmařům. Na tu dobu si vybíral snad schválně historické náměty, aby nemusel točit socialistické duchařiny. Výkony všech herců jsou prostě báječné a je z toho cítit ta pravá dobrosrdečná ruská duše, která pro svou vlast dokáže téměř nemožné. Moc se mi to líbilo. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Lodě v různém stádiu rozestavěnosti, lodě na širém moři, lodě v různém stádiu rozkladu při bitvě. Dvorské intriky, podlézavost a mísa pravých perníků. Kostýmy, u nichž váháte, jestli jsou vytvořeny pro film, nebo jestli jsou to šaty, které někde zůstaly ve skříních. Voják, který trpí chorobnou prostořekostí. Náladová, elitářská, ale přesto moudrá carevna. Sebestředný, ale přesto prozíravý rádce carevny. A nad tím vším paličatý, zarputilý a vlastenecký hrdina. Je v tom trocha patosu, ale je to naprosto okouzlující. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Za hrdinu Čierneho mora je považovaný admirál Ušakov, za pomoci ktorého dostalo Čierne more pod svoju správu Rusko z rúk Turkov. Určite by sa mu to nepodarilo nebyť ctižiadostivého hoci rozmarného Potemkina, ktorý za neho loboval u despotickej ruskej cárovnej. Film sa síce venuje aj drovným intrigám, predsa len väčšiu časť venuje budovaniu ľodstva a získanie vplyvu v spomínanom mori. Technicky je snímok výborný, triky na slušnej úrovni, kostýmy sú úchvatné a nadmieru bohaté. Problém existuje v dialógoch a hlavne v neskutočne prehnanom pátose, ktorý glorifikuje ruského človeka. Lepší priemer. Druhá voľne nadväzujúca časť sa volá Koráby útočia. Film bežal v našich kinách v roku 1953. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Film pochází z dílny velmi talentovaného ruského filmaře Michaila Romma, příběh ruského admirála Ušakova se zakládá na reálném historickém podkladě, který především vyzdvihuje moderní námořní taktiku boje admirála Ušakova v 18. století. Námořní bitvy jsou na tehdejší dobu a možnosti velmi dobře natočeny. Do hlavní role obsadil málo známého, ale charismatického Ivana Pereverzeva, který roli Ušakova zahrál skvěle. Celkem vzato je to hodně staré, nicméně je to moc dobře zpracováno a zahráno. ()

Zajímavosti (1)

  • Georgij Jumatov, hrající syna lékaře toužícího dostat se na Ušakovovu loď, i ve skutečném životě bojoval během Velké vlastenecké války na moři. Dokonce je nositelem „Medaile admirála Ušakova“. (chamonix)

Reklama

Reklama