Reklama

Reklama

Příběh opravdového člověka

  • Sovětský svaz Povesť o nastojaščem čeloveke (více)

Obsahy(1)

O nevšedním životě, o povaze, vůli, odvaze a síle ducha legendárního stíhače Alexeje Petroviče Meresjeva vypráví silně humanistické dílo, které vstoupilo do dějin světové kinematografie. Koncem března 1942 byl sestřel stíhač Alexej Petrovič Meresjev a dopadl do centra fašisty ovládaného území v Děmjanském okruhu. Havaroval v neprostupném lese a při pádu se těžce zranil. Každý den uskutečnil za obrovských bolestí s rozdrcenými nárty a snětí v chodidlech 10 tisíc kroků, kterého ho nakonec po dlouhých 18 dnech dovedly až na svobodu. Svobodu, vykoupenou ztrátou obou končetin a obrovskou beznadějí. Opravdový Sovět Alexej Petrovič Meresjev se ale ani na okamžik nevzdal. Silou vůle překonal nástrahy osudu, aby nakonec opět usedl do kokpitu svého milovaného bojového letounu a dál bránil svou rodnou vlast. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tvorba sovietských režisérov z obdobia nekompromisnej stalinistickej cenzúry je pre mňa hodne exotická. Málo kedy siahnem po týchto prachom zapadnutých tituloch. Pretože umenie, ktoré slúžilo politickým zámerom je plytké. "Príbeh ozajstného človeka" potvrdzuje toto tvrdenie. Odhodlaný boj pilota Alexeja Petroviča Meresjeva s nepriazňou osudu, keď prišiel v akcii kvôli ťažkým omrzlinám o obe nohy, je zaujímavým námetom. Ten je však sprznený silne propagandistickým ladením celého filmu. Z kecov o nezlomnej vôli sovietskeho človeka, charakterných boľševikoch a obetavých súdruhoch sa mi robilo zle. ** ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Neustále vyzdvihovanie "ale ty si sovietsky človek" mi v detských rokoch, keď som videl film po prvýkrát, pripadalo prirodzene naliehavé zdôrazňovanie heroizmu sovietskych ľudí, ktorí sa nesklonili pred žiadnou prekážkou a vždy zvíťazili... Po mojej včerajšej repríze po mnohých rokoch mi toto zdôrazňovanie šlo riadne na nervy. Navzdory tomu, že mi je jasné, že ide o silno propagandistický film. Na druhej strane treba uznať nesporné filmárske kvality snímku, rozhodne patrí k tomu lepšiemu. 3+ ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Propagandistický film o skutečném hrdinovi. 1) No je to tedy podívaná. Od reality zcela odtržené dialogy dobře vyjadřují oficiální stalinskou linii._____ 2) Z hlediska doby vzniku je film relativně střízlivý a míra propagandy únosná s ohledem na skutečnost, že byly tři roky po nejstrašnější válce lidských dějin a Stalin vládl neomezeně jako nikdy předtím._____ 3) Někteří komentátoři očividně směšují skutečné osudy pilota Maresjeva s kvalitou filmu._____ 4) Leccos skousnu, ale ne fakt, že jsem se při filmu nudil...ne tolik, jako když jsme na něj chodili se školou, ale přece ano. Snímek postrádá jakékoli konflikty a zvraty, je lineární...jako dobová propaganda._____ 5) Skutečný Maresjev byl vyznamenán mj. i československým Řádem přátelství v roce 1986._____ 6) A na závěr si přečteme kousek z knížky. Rozmlouvá politický komisař s dosud pesimisticky uvažujícím Meresjevem o možnostech dalšího létání. Jako příklad uvádí carského pilota, který létal bez jedné nohy. Meresjev namítá: Но у него не было только ступни. Komisař na to: А ты же советский человек. Meresjev: Он летал на фармане. Разве ето самолет? Ето етажерка. На нем чего не летать? Там такое управление, что ни ловкости, ни быстроты не надо. Komisař: Но ты же советский человек! ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Uteklo hodně vody, co jsem poprvé tento film o síle lidské vůle a vytrvalosti viděla jako dítko školou povinné. Na to, že byl natočený krátce po válce a popisuje skutečný příběh, si nikterak nezadá se současnými americkými válečnými filmy s fiktivními hrdiny „svalovci“, kteří rovněž bojují s nepřáteli ve jménu své vlasti. Můžeme si položit otázku, kde končí vlastenectví a začíná propaganda. Pro mne je to i po těch letech dobrý film s na svou dobu mimořádně silným příběhem. ()

Zajímavosti (1)

  • Hrdina Příběhu opravdového člověka Alexej Maresjev (legendární sovětský letec sestřelený v roce 1942, ztratil obě nohy avšak znovu začal létat) zemřel na infarkt 16. května 2001, ve svých 85 letech. Za vojenských poct byl pohřben v Moskvě. (Rodriguez)

Reklama

Reklama