Reklama

Reklama

Příběh opravdového člověka

  • Sovětský svaz Povesť o nastojaščem čeloveke (více)

Obsahy(1)

O nevšedním životě, o povaze, vůli, odvaze a síle ducha legendárního stíhače Alexeje Petroviče Meresjeva vypráví silně humanistické dílo, které vstoupilo do dějin světové kinematografie. Koncem března 1942 byl sestřel stíhač Alexej Petrovič Meresjev a dopadl do centra fašisty ovládaného území v Děmjanském okruhu. Havaroval v neprostupném lese a při pádu se těžce zranil. Každý den uskutečnil za obrovských bolestí s rozdrcenými nárty a snětí v chodidlech 10 tisíc kroků, kterého ho nakonec po dlouhých 18 dnech dovedly až na svobodu. Svobodu, vykoupenou ztrátou obou končetin a obrovskou beznadějí. Opravdový Sovět Alexej Petrovič Meresjev se ale ani na okamžik nevzdal. Silou vůle překonal nástrahy osudu, aby nakonec opět usedl do kokpitu svého milovaného bojového letounu a dál bránil svou rodnou vlast. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Takým ako ty nemožno klamať. Budeme rezať..." 18 dní sa plazil z nemeckého týla a dokázal sa zachrániť. Nie preto, že mal šťastie, vôľu alebo vnútornú silu, ale preto, že je sovietsky človek... Príbeh letca Meresjeva som ešte donedávna poznal iba z vtipného rozprávania Milana Pitkina . Lákal ma ten Meresjevov príbeh a je to aj Pitkinovým humorom, takže som si ten film musel pozrieť. Sám o sebe je to príbeh hodný filmového spracovania, to bez debaty, ale komunistická propaganda z neho miestami urobila nechutný brak. Dialógy ako "ja nie som obyčajný človek- ja som sovietsky človek" alebo "bol to ozajstný človek-boľševik" mi trhajú žily. Dúfam, že sa raz dožijeme nejakého solídneho spracovania, pretože tento príbeh by si to zaslúžil. Pochváliť možno aj fakt, že film vznikol 3 roky po vojne. Spracovanie po všetkých stránkach iba priemerné. 60%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající snímek, který nám ukazuje, co vše dokáže lidská vůle a vnitřní přesvědčení! Původně jsem očekával líčení strastiplné cesty Meresjeva, ovšem film se více zaměřuje na rehabilitaci a rekonvalescenci pilota a jeho následný návrat na oblohu, do kokpitu letadla. Velmi působivé dílo sovětské kinematografie, kterému rádi odpustíte i to stáří, které na tomto snímku je patrné (nejste-li ten typ člověka, co automaticky odsuzuje vše, co je sovětské). Já jsem byl jako divák spokojený, bylo zde možné vidět i tehdejší společenské poměry Sovětů... ()

Reklama

Sobis87 

všechny recenze uživatele

První třetina Příběhu opravdového člověka by se dala zařadit do žánru tzv. „survival films“, což jsou filmy, v nichž hlavní hrdina (či hrdinové) bojuje o přežití v nehostinném prostředí. Poté, co se zraněnému letci Meresjevovi podaří uniknout z nepřátelské linie a je hospitalizován v nemocnici s amputovanými nohami, se film mění v čistě konverzační drama prodchnuté melodramatickými replikami, aby se v poslední třetině, kdy se hrdina vybavený speciálními protézami opět vrací do armády, opět vrátil do akčnější polohy a příběh vyvrcholil leteckou bitvou. Propaganda v tomto filmu není nijak zvlášť vtíravá a spolu s několika patetickými proslovy o nezlomné síle pravého bolševika jsem ji v kontrastu s celkovými kvalitami celého filmu (především herecké výkony a kamera) dokázal tolerovat. ()

zette 

všechny recenze uživatele

O Maresjevovi jsem toho dost slysel jako maly a tento pribeh me skutecne zaujal. I kdyz film mel nekolik negativ, dnes udelam vyjimku a dam tomuto filmu plny pocet, protoze vule Maresjeva vratit se zpet do letadla byla natocena mistrovsky! Myslim, ze je nutno smeknout klobouk pred takovym clovekem, az neuveritelne... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tvorba sovietských režisérov z obdobia nekompromisnej stalinistickej cenzúry je pre mňa hodne exotická. Málo kedy siahnem po týchto prachom zapadnutých tituloch. Pretože umenie, ktoré slúžilo politickým zámerom je plytké. "Príbeh ozajstného človeka" potvrdzuje toto tvrdenie. Odhodlaný boj pilota Alexeja Petroviča Meresjeva s nepriazňou osudu, keď prišiel v akcii kvôli ťažkým omrzlinám o obe nohy, je zaujímavým námetom. Ten je však sprznený silne propagandistickým ladením celého filmu. Z kecov o nezlomnej vôli sovietskeho človeka, charakterných boľševikoch a obetavých súdruhoch sa mi robilo zle. ** ()

Zajímavosti (1)

  • Hrdina Příběhu opravdového člověka Alexej Maresjev (legendární sovětský letec sestřelený v roce 1942, ztratil obě nohy avšak znovu začal létat) zemřel na infarkt 16. května 2001, ve svých 85 letech. Za vojenských poct byl pohřben v Moskvě. (Rodriguez)

Reklama

Reklama