Tygří klec
Tiger Cage
Akční
Hong Kong, 1988, 88 min
Woo-ping YuenHrají:
Donnie Yen, Simon Yam, Jacky Cheung, Michael Woods, Wang Lung Wei, Tai Kit MakPlakáty
Hongkongská policie úspěšně dopadne drogové dealery, až na hlavního šéfa, kterému se podaří utéct. Ten chce hned pomstu a rovnou zabije kapitána hongkongské policie Stana, který celou akci řídil. Po jeho smrti se policistka Shirley Kwan (Do Do Cheng), která byla jeho snoubenkou, rozhodne využít jakékoli prostředky, aby samotného vraha dostala. To se sice podaří, ale při jeho zatčení mu policista Cookie (Ng Man-Tat) dá vybitou pistoli a šéf hongkongké policie Michael Wong (Simon Yam) ho zastřelí. Po smrti drogového dealera Shirley zjistí, že její zesnulý snoubenec Stan byl zkorumpovaný policista, který také obchodoval s drogami, a k tomu policista Stanley Fong (Jacky Cheung) zjistí, že právě Cookie je také zkorumpovaný policista. Stanley natočí na pásku Cookieho obchod s drogami s dvěma americkými obchodníky. Pásku si ale pustí tvrdohlavý policista Eddie (Donnie Yen), který se hned pustí do případu na vlastní pěst. Shirley se Stanleym musejí zjistit, kdo je v policejním oddělení další zkorumpovaný. (tequilla)
Tsunami_X
Jeden z mnoha porevolučních distribučních úlovků společnosti Intersonic, který sice oplývá poměrně významnou osobností na režisérském postu, ovšem kvalita výsledného a v konečném účtování dosti mdlého produktu, tomu silně neodpovídá. Triviální scénář a adekvátně vypointované dialogy jsou pochopitelně a bohužel samozřejmostí, stejně jako dobový dabing, který přebije i poslední špetku originálního zvuku a dosti tím ruinuje celkový divácký zážitek. Bohužel hlavní koření žánru, kterým bezpochyby akční pasáže jsou, je trestuhodně nevýrazné, neoslovující a průměrné. Nevýrazní hrdinové umírají jako na běžícím pásu a neustálé souhrnné retrospektivy lezou krkem stejně, jako naivní psychologie a zmatečné jednání tupých postav, s nimiž se sžít představuje nadlidský a vpravdě nesplnitelný úkol. Gratulujme tvůrcům alespoň k několika solidním a zapamatovatelným momentům, které poněkud provětrávají nezáživný a zjevně horkou jehlou šitý produkt.(5.5.2005)
Shit
Příběh to má typicky hong kongsky jednoduchej a scénář typicky hong kongsky k pousmání, stejně jako herecký výkony, ale tady jde zejména o akci, která začne zhruba po 10ti vteřinách filmu a skončí se závěrečnejma titulkama. Střílečky jsou sice trošku jednotvárný a jednoduchý, ale je jich hromada a municí se fakt nešetří ani omylem a když dojde na boj muž proti muži, tak se dá shlídnout opravdu slušná choreografie a tim i kvalitní bitka, což u mistra podobných záležitostí Woo-pinga neni žádná novinka a spíš by bylo divný, kdyby to tak nebylo. Nicméně trošku zamrzí, že se tu mladej Donnie Yen zrovna moc neohřeje a i když je tady zhruba polovinu filmu, tak si moc nezabojuje, na druhou stranu ho docela solidně nahradil Jacky Cheung a skvělej Simon Yam(17.6.2009)
Flipnic
Velice "svěží" akční kriminálka, kde exceluje již v té době zkušený Simon Yam hlavně herecky a pak Donnie Yen v jedné excelentní bitce v dvěma asi o hlavu většími amíky. Každopádně film netáhne jeden herec, ale celá skupina dnes již ostřílených a známých herců (a hereček). Od poloviny filmu docela napínavé a pěkně vykutálené intriky zkorumpovaných poldů. Velice slušná záležitost.(23.6.2009)
sniper18
Je to celkom dobrý akčný krimi film od Yuen Woo-pinga. Má dosť dobrý príbeh o policajnej jednotke, ktorá pri zásahu proti obchodníkom s drogami nechytí hlavného šéfa a ten sa im chce pomstiť a zároveň niektorí čestní policajti z jednotky zisťujú, že medzi sebou majú skorumpovaných kolegov a tak nevedia, komu môžu veriť. Spracovanie je ale iba priemerné, po výbornom úvode sa už tempo skľudní a také už zostane prakticky až do konca, čo ale nie je zlé, dej je väčšinu času dostatočne zaujímavý, celá línia s kazetou je na tom dobre, ale problémom je, že film miestami dosť stráca dych, má pár nudných, ničím zaujímavých miest a navyše viacero zaujímavých prvkov nie je ani zďaleka tak dobre podaných, ako by mohlo. Takže asi tak polovica dĺžky filmu je vydarené akčné béčko a druhá už menej zaujímavá a trochu nudná krimi. Akcie je tu priemerné množstvo a síce mohla byť aj lepšia, ale aj takto som pomerne spokojný. Film má akčný úvod, záver a medzi nimi ešte asi dve výraznejšie akčné scény, zvyšok sú už skôr také maličkosti. Väčšina je len priemerne natočená a s občas horšie použitými strihmi, ale tých pár súbojov je celkom vydarených, prestrelky správne dynamické a poteší aj viacero dobrých kaskadérskych kúskov alebo výborných momentov ako zneškodnenie šoférky auta pomocou ostnatého drôtu, skok zo strechy na pištoľ a podobne. Najviac sa mi páči súboj s Donnie Yenom, kde postupne bojuje s dvomi silnými američanmi, súboj Jackie Cheunga s černochom alebo aj celý úvod. Herecké obsadenie sa mi páči, najviac ma mrzí, že Donnie Yen je tu len do polovice, ale je výborný a okrem neho poteší hlavne Simom Yam alebo Jackie Cheung. Ale niektoré scény sú až moc herecky prehrávané, čo ma sklamalo. Réžia a technická stránka sú len priemerné, Yuen Woo-ping je samozrejme perfektných choreograf, ale réžia mu až tak moc nejde, mám z neho len priemerné pocity. Z tejto série mám najradšej dvojku, za čo môže hlavne Donnie Yen v hlavnej úlohe, ale aj táto jednotka je celkom slušná, síce ako celok je len mierny nadpriemer, ale má svoje dobré stránky. Objektívna kvalita filmu- 60%, film sa páči mne na 62%.(7.2.2012)
klerik
Drsná klasika, kde zaujem hlavne súboj nádejného Donnie Yena. Ak nieste vychovaný na čínskych práskačkách, prosím odbočte na inú koľaj...(11.10.2005)
Tomco
VHS rulez a stare dobre casy so starym videom.(20.9.2007)
TO
Policajti rozstřílí drogový gang, šéf gangu se pomstí tím, že zabije policajta, policajti na oplátku zabijí šéfa. Ve druhé půlce filmu se do drogového obchodu zapojí i někteří policisté a ti hodní se je snaží odhalit. Druhá půlka je solidně promyšlená a komplikovaný děj trochu připomíná Volavku či jiné policejní korupční filmy. Akcí se také samozřejmě nešetří, tempo je celkově rychlé, takže o zábavu je postaráno. Dobré(25.7.2006)
MJMilan
Stará dobrá VHS klasika! Navíc bych dodal, že určitě jedna z těch hodně lepších, co Hong Kong vyprodukoval. Klasický děj o drogách a zkorumpované policii, kterých bylo natočeno mraky, především v USA. Rozdíl je, že USA filmy jsou jednoduše hodnoceny líp a přitom ta kvalita není kdo ví jaká.(26.10.2009)
Tuax
Takovéhle Hong Kongské nálože se dnes už moc netočí. Jeden z filmu z řad akčních pistolových filmů tohoto města, které má své kouzlo v neortodoxní zběsilosti choreografie. Něco takového nepředvádí nikdo nikde jinde, než v jejich filmech. Byl jsem zvědav zda se mi to bude po dvaceti letech ještě líbit a zjistil jsem že do sytosti. Navíc je tu mladičký Donnie Yen na začátku své herecké kariéry. Před dvaceti lety to byl pro mě jen další čínský obličej, dnes už jsem si jedno z jeho prvních vystoupení před kamerou užíval. Scéna s džípem a ostnatým drátem je hodně dobrá, je to takové syrové a to je na filmech z tohoto období fajn. V tomhle byly v té době hodně napřed před amerikou. Příběh je na tu dobu navíc i s několika zvraty a má to sfou atmosféru a napětí. Mimo jiné je v tom i taková klasika že veškeří bílí cizinci ve filmu obvykle ovládají bojové umění, aby jim mohli čiňani nakopat zadky tváří tvář. To je taky takové specifikum, které ne každý ocení. 8/10(5.11.2011)
Pecival
Začátek vypadá na příjemné akční béčko, ale nakonec se z toho vyklube docela solidní detektivka, sic s jednoduchým, ale poměrně napínavým a svižně odsýpajícím příběhem. Navíc okořeněná pár bitkama, v paměti určitě utkví ta s Donnie Yenem. Celkově je akce takové příjemné retro, takto nějak si představuju solidní 80-tkovou prácičku a tak jenom škoda, že jí nění trochu více. Závěrečný souboj, který Simon Yam absolvuje s prostřelenou nohou, zmlátí dva chlapy a ještě si smlsne na ženské, mě připoměl legendární Lungrenův mečířský duel z Tokia, který absolvoval s dírou v hrudníku po magnumu :)(12.8.2010)
spiritus
Donnie yen je zkrátka mlátička k pohledání. Bohužel tento film mě ale nijak zvlášť neučaroval. Jsou jiné Hongkongské řežby, které stojí za to vidět.(13.10.2008)
DanRichter
K filmu mě dostal můj oblíbený Donnie Yen, který zde hraje, i když si ho tu tedy tolik neužiji jako v jiných jeho filmech :( .. samotný film je o tom, jak při zatýkání unikne hlavní drog.boss, který se hodlá pomstít svým "obchod.partnerům" z řád policie , a tak zabije zkorumpovaného policej.šéfa.. posléze sám přijde o život rukama zkorump.policistů, svědkem všeho je můj zmínený oblíbenec D.Yen, který to nehodlá jen tak nechat, a jde tvrdě za spravedlností společně s dalšími kolegy z řad policie .. co se týče samotného filmu, děj fajnšmekry akčního krimi-žánru moc nenadchne, i když tedy, nepřišla mě ona zápletka zas až tak laciná a blbá, přesto rozhodně to není to, co dělá tento film zajímavým .. jde hlavně o akci, které je tu opravdu hodně, a i když boj.sceny jsou krapet zrychlený, a občas "přehnaný" (a hrdinové vydrží víc než dost,), tak zejména kaskadérské kousky stojí za podívanou, jako i střílečky s boj.scénkami, a jsou důvodem, proč film sledovat :) .. ten asijský "nezbytný" humor asi většinu Evropanů nenadchne, no berme to tak, že čemu se smějem u nás, to přijde "suchý" Asijcům, takže bych si zachoval trošku nadhled .. hudba i střih nejsou zas tak mizerný, a sice jméno proslaveného režiséra mohlo přinést kvalitnější dílko, neřekl bych, že Tygří klec nebyla svého času dost známým filmem .. přes to vše bych film doporučil spíš jen maniakům do asij.akčních filmů , nebo fandů D.Yena :)(7.9.2009)
chosan
Miluju čínské akční filmy a tento je jeden z nejlepších 85%.(15.2.2012)
Související
- Tygří klec 3 (1991)