Reklama

Reklama

Plivu na tvůj hrob

(festivalový název)
  • USA I Spit on Your Grave (více)
Trailer
USA, 1978, 101 min (Director's Cut: 96 min)

Obsahy(1)

Mladá atraktivní spisovatelka Jennifer Hills (Camille Keaton) přijíždí na venkovskou usedlost u řeky dopsat svůj román. Namísto vytouženého klidu na práci a inspirace tu ale nalezne pouze bolest a ponížení z rukou čtveřice brutálních buranů, kteří ji opakovaně znásilní a zničí její knihu. Zdrcená umělkyně se jim rozhodne krutě pomstít - a vytvoří tak mistrovské dílo!

Nechvalně známá klasika žánru exploitation filmů, který prožíval konjunkturu v 70. letech. Ještě donedávna byl tento film v řadě zemí zakázán, protože měl podle cenzorů glorifikovat násilí páchané na ženách a přední americký filmový kritik Roger Ebert jej označil za nejhorší film, jaký kdy viděl. Camille Keaton za svůj výkon obdržela v témže roce kdy byl film natočen cenu na Katalánském mezinárodním filmovém festivalu ve Španělsku. (choze)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (196)

Anderton 

všechny recenze uživatele

I spit on your grave treba brať ako kuriozitu, ako film pre divákov, ktorí chcú vidieť vzorku z každého undergroundového žánru. Popravde som podľa referencií čakal väčšiu explicitnosť sexuálnych aj násilných scén, v súčasných gore hororoch toho vidíme oveľa viac, takže dobová šokantnosť filmu je už fuč. Pokiaľ chcete pri podobných revenge filmoch, alebo filmoch, kde hlavný hrdina trpí, cítiť katarziu, pustite si radšej nejakého Von Triera. O spoločenskú alebo sociálnu kritiku sa film našťastie nesnaží, ani by mu to nesvedčalo, o nejakej psychológii nemôže byť ani reč. Camille Keaton je ale charizmatická a krásna, takže ona je tým hlavným magnetom tohto čisto feministického amatérskeho filmu. ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Lépe by to natočilo i morče. Jednoduché jako facka, chyby, a myslím že znásilnění byl věnován zbytečně moc velký prostor na úkor toho, co mohlo být zábavné, pomstě. Dost mě to nudilo. A navíc, vím že je to asi zvrhlé, nebo každopádně krajně nevkusné, ale připadalo mi to směšné. Co to ti chlapi dělali? Je snad u nich sex spojen s epileptickým záchvatem? U sexu jsem kolikrát rozesmál, protože mi přišlo vtipné to co dělám, či to co se děje nade mnou, pode mnou, vedle mě, ale dělat tohle, tak se má spoluhráčka asi sebere a jde si uvařit kafe. ()

Reklama

Lima odpad!

všechny recenze uživatele

Režisér a scenárista v jedné osobě Meir Zarchi by zasloužil důkladné vyšetření na psychiatrické klinice, myslím, že jeho psychologický profil by stál opravdu za to. Vidím to asi takhle - Zarchi a jeho kámoši se sešli a řekli si "Kluci, půčíme si kameru, pojedem ke Guntherovi na chatu a natočíme tam přes víkend nějakou brutalitu. Vezmem Camille, ta je pro každou špatnost a celkově nás to nic stát nebude, jenom výdaje na benzín a barvu. Je úplně fuk, že o filmování víme úplný hovno a že ve scenáři, kterej sem zpíchl za dvacet minut, jsou NEUVĚŘITELNÝ logický lapsusy, všichni to stejně zkouknou už jenom ze zvědavosti."....Musím souhlasit s těmi, kteří na imdb lakonicky shrnuli kvality tohoto snímku mírným pozměněním jeho názvu - "I Spit on this Crap!". A navíc je to hrozná nuda ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak po tech nekterych komentarich tady jsem cekal podstatne vetsi pruser ale ten se nedostavil netvrdim ze je to nejaky veledilo podobny filmy se dneska toci jak na bezicim pase a nikoho to nesokuje ale myslim ze v dobe vzniku to bylo jiny kafe samozrejmne ze pro nekoho to je jenom samoucelna prehlidka nasili a nechutnosti (to znasilneni na pokracovani je fakt odporny a nikomu bych nepral to co zazila hlavni hrdinka) ale je treba se nad to povznest a a proniknout hloubeji do podstaty cele veci a poselstvi filmu jasne mluvi o odpornym cinu kterej nelze ospravedlnit a moralnim pravu na pomstu zpracovani je drsny syrovy a minimalisticky a svuj ucel naprosto splnuje pravda nema to zadnej zazracnej spad prvni pulhodinu se prakticky nic nedeje az pak se to rozjede ale tak nejak to co jsem cekal jsem od toho i dostal jinak teda pridavam se k nazoru ze koupelnova kastrace je vrcholem filmu a finale uz za moc nestoji ale neni treba bejt k tomuhle nizkorozpoctaku prehnane kritickej na svou dobu urcite odvazny dilo ze kteryho sem si pravda na prdel nesednul ale o zklamani bych taky nemluvil casem se dostanu i k remaku tak budu moci porovnat sam sem zvedavej jak to srovnani dopadne... ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

No, chtěl jsem se podívat na nějaký film se špatnou pověstí a mám, co jsem chtěl. Až tak kontroverzní mi to nepřišlo, spíše dost nudné. Za vidění opravdu stojí až pomsta hlavní hrdinky. I když musím říct, že ti burani ji to dost ulehčují a prakticky ji jeden po druhém lezou přímo pod ´nůž´. Fakt to nestojí za druhé zhlídnutí. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (19)

  • Režisér Meir Zarchi původně film natočil z naprosto jiného důvodu, než si diváci mysleli. Chtěl varovat a upozorňovat tímto filmem na páchání násilí na ženách, zobrazit opravdová muka znásilněných žen a otevřít myšlenku na spravedlivý trest. Film měl být tragickým dramatem, nikoliv hororem. (Flipnic)
  • Zerchi chtěl realitu znásilnění vyobrazit co nejpřesněji a přiznal, že diváky záměrně šokoval, ovšem bez toho, aby natočil cokoliv nereálného nebo neskutečného. Když zkoušel "sílu a efekt" některých scén na náhodně vybraných divácích v malém promítacím sále, při druhé scéně znásilnění na kameni v lese jeden z přítomných můžů (povoláním elektrikář) zvolal: "To už je moc, tohle nezvládám!" A opustil sál. Zarchi po této reakci zvolal: "Ano! Scéna funguje přesně tak, jak má!!" (Flipnic)
  • Jistý profesor na universitě v USA kdysi tento film pustil ve třídě dívkám, aby je dostatečně a názorně varoval před nebezpečím znásilnění. Jeho čin vzbudil obrovský poprask a profesor byl z university propuštěn ... (Flipnic)

Reklama

Reklama