Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čepičářův syn Vítek jednoho dne najde ve staré truhle kouzelnou čepici, která tomu, kdo ji vlastní, může splnit jakékoli přání. Ve vévodství, kde žije, však lidé nejsou moc šťastní. Vládne jim krutý vévoda, který na své poddané posílá vojáky. Vítkova tatínka nechal zatknout a jeho samotného poslal do sirotčince. Chlapci se ale podařilo utéct. Vítek se vydává se svými kamarády Hynkem a Majdou zachránit tatínka. Chce k tomu použít kouzelnou čepici. Jenomže když má někdo takovou magickou věc, nezůstane to dlouho tajemstvím. Chamtivý vévoda se o ní dozvěděl a chce ji za každou cenu získat. (TV Nova)

(více)

Recenze (43)

Chlo0opek 

všechny recenze uživatele

Tuhle zvláštní pohádku jsem viděl, když jsem byl malý a pamatoval jsem si z ní tak maximálně to, že tam byla nějaká kouzelná čepice, která přestala být kouzelná. Dokonce si myslím, že jsem ji tehdy viděl i v kině. Od té doby jsem ji snad už nikdy neviděl - chtěl jsem ji tedy vidět, ale nevěděl jsem, jak se jmenuje a v televizi jsem ji ne a ne zachytit. Až teprve nedávno jsem ji kousek zase shlédl a dnes už konečně i celou. Na takový zvláštní tajemný nádech, role veličenstva není prezentována vůbec jako nějaké silné, vládnoucí postavy, a poddání zas netuší vyloženě vystrašení zajíčkové. Nicméně mě nezklamala a příště se na ni jistě rád podívám znovu. Je to taková šedá eminence mezi standardními vánočními pohádkami již tak stokrát viděnými. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Vévodství z této pohádky by mohlo být v jiné pohádce, kde se jednomu knížectví zdálo, že se v druhém mají lépe, a to že je příčina, proč se v prvním mají zle. A třetí knížectví počkalo, až se první dvě pobijí. Čtvrté knížectví dělalo totéž, páté se přidalo k třetímu, šesté k čtvrtému a sedmé zbrojilo a čekalo, až jak to dopadne. Vévoda z Wasserburgu (Jiří Kodet) na to dost militaristický byl, aby se do války sedmi knížectví zapojil. Měl velké dělo a slušnou jízdou rejtarů. Jen ti poddaní, nic moc - čepičář Vojtěch, pekař Průba a jejich děti Vítek, Hynek a Majda jsou samá potíž a čáry. Snad jen vetešník (Miloš Kopecký) spolupracuje. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Tak doteď to šlo bez koulí a najednou.." ;) Čarovné dědictví ?? Spíš Kouzelná šmíra, jejíž kouzlo se rozplyne po prvních pár minutách.. Zdeněk Zelenka je mi dodnes skutečně záhadou, takhle promrhat slušný námět, západoněmecký koprodukční měšec i ta herecká jména v čele s Milošem Kopeckým či Jiřím Kodetem, to už chce mít opravdu koule !! ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Rozsahem zápletky by se scénář hodil spíš do Bakalářů než na celovečerní plátno. Nostalgické vzpomínání na ty dávné skvělé pohádky tento film spolehlivě boří. Komika postavená na zrychlených záběrech hereckém umění Miloše Kopeckého celkem funguje, jen se časem přejí. Z dobrodružného příběhu se navíc upjatým zlehčováním stává podivná fraška. Výborná tak zůstává hudba, atmosféra i výběr exteriérů. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Namet neni spatny, ale jak se ceskoslovensky filmovy stab spojil s tim vychodonemeckym... Temer vzdy z toho byla desiva nuda, kdy se spousta deje odehrava v nerozpoznatelne tme. Carovne dedictvi neni vyjimkou, tato koprodukce byla zakleta i pres dobre herecke obsazeni, slusnou vypravu a kvalitni namet. Ma to par dobrych momentu a zajimavych dialogu, celkove vsak spise utrpeni dokoukat to do konce. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (6)

  • Ve filmu byl použit totožný valčík jako v dalším Zelenkově filmu RumplCimprCampr (1997), ačkoliv autor hudby je u obou filmů jiný. (JT19)
  • Film sa natáčal na hrade Pernštejn a taktiež na zámku v Českom Krumlove, konkrétne v maškarnom sále. (dyfur)
  • Z filmu byla cenzurou dodatečně vystřižena scéna, kde kořenářka radí Miloši Kopeckému: „Rozemnete si trochu černobýlu, to vás ochrání.“ V době promítání v kinech totiž došlo k jaderné katastrofě v Černobylu, takže všechny kopie z kin byly svezeny a inkriminované záběry vystřiženy. (Zany)

Reklama

Reklama